Izdavanje računa u inozemstvo

euri & dolari



Posebno nam je drago što nas u zadnje vrijeme puno pitate o izdavanju računa u inozemstvo i poslovanju s klijentima u Europskoj uniji i drugim zemljama jer to znači da posla ima i da se biznis širi. Solo je kao servis za račune u potpunosti spreman za vaše inozemne fakture, a u ovom blog postu smo odlučili opisati kreiranje inozemnog računa odnosno računa za inozemstvo.

Primjer izdavanja računa u inozemstvo

Ponajprije možete klijenta ubaciti u bazu klijenata kako biste ga kasnije lako dodati u račun ili možete odah kreirati račun pa će ga Solo sam ubaciti u bazu klijenata. Kreiranje samoga računa je isto kao i kod poslovanja s domaćim tvrtkama.

Računi moraju sadržavati sve propisane elemente, a između ostalog i PDV identifikacijski broj i isporučitelja i primatelja. Razlika je u tome što ćete u dodatnim opcijama izabrati Jezik računa koji odgovara za vaše poslovanje. Solo će prevesti račun u onim elementima u kojima to zakon dozvoljava, ono što ostaje na hrvatskome jeziku je propisano zakonom kao takvo.

Pružanje navedenih usluga poreznom obvezniku u Europskoj uniji oporezuje se prema općem načelu B2B, odnosno gleda se prema sjedištu primatelja usluge. Pružanje navedenih usluga fizičkoj osobi u Europskoj uniji oporezuje se prema mjestu u kojem poduzetnik koji pruža uslugu ima sjedište. Ukoliko se usluge pružaju osobi koja nije porezni obveznik te ima sjedište ili uobičajeno boravište izvan Europske unije, mjestom oporezivanja smatra se mjesto gdje primatelj usluge ima sjedište, prebivalište ili uobičajeno boravište.

Napomene na računu

Molimo vas da se s knjigovodstvom ili firmom s kojom poslujete konzultirate oko toga što je potrebno navesti u napomenama na računu. Solo je vaš alat i vi ga koristite na način kako to vaše poslovanje traži. Razlike su u tome ako ste recimo u sustavu PDV-a i ako niste. Kod PDV-a je bitno o čemu se točno radi (roba/usluga) te tko su kupci (B2B/B2C), koje je mjesto oporezivanja i slično jer postoje iznimke.

Tako na primjer ukoliko niste u sustavu PDV-a, izdajete li račun unutar EU ili izvan EU, navodite tekst: Ne podliježe oporezivanju prema čl. 17. st. 1. Zakona o PDV-u - prijenos porezne obveze prema Zakonu o PDV-u čl. 17 (Reverse charge Law on Vat Article 17).

Ovisno o tome koju uslugu isporučujete možda ćete htjeti dodati u Napomene neke od sljedećih napomena koje se obavezne na računu:

Izvoz dobara u treće zemlje
Isporuka je oslobođena PDV-a sukladno čl. 45 st. 1. Zakona o PDV -u, čl. 108 st. 1. Pravilnika o PDV-u.

Isporuka dobara u EU
Isporuka je oslobođena PDV -a sukladno čl. 41. St. 1. Zakona o PDV-u.

Isporuke usluga u EU
Ne podliježe oporezivanju prema čl. 17. St. 1. Zakona o PDV-u.
Mjesto oporezivanja je prema mjestu primatelja i primjenjuje se načelo B2B - prijenos porezne obveze na primatelja usluge. U napomeni treba pisati i "Prijenos porezne obveze" ili "Reverse charge".

Isporuke usluga fizičkoj osobi (B2C) u treće zemlje
Ne podliježe oporezivanju prema čl. 24. St. 1. Zakona o PDV-u.

EU Projekti
Oslobođeno plaćanja PDV-a prema čl. 198. Pravilnika o PDV-u.
(provjeriti kod nadležnog ministarstva)

Kamate
Oslobođeno PDV-a prema čl. 40. St. 1. Zakona o PDV-u.

Pogledajte i tablicu koju je pripremila Ivona Abramović, a čiji PDF možete preuzeti.


Svakako preporučujemo konzultaciju s vašim knjigovođom prije izdavanja računa. Good luck!


VAŽNA NAPOMENA
Tekstovi koje objavljujemo na blogu servisa Solo su strogo informativnog karaktera u cilju pomoći u prvim koracima u poduzetništvo. Sva dodatna i konkretna pitanja te informacije provjerite u Uredu za gospodarstvo, Poreznoj upravi, Zavodima za mirovinsko i zdravstveno jer Solo ne može davati službene odgovore o temama za koje su zadužene navedene institucije. Hvala na razumijevanju.


Vaši komentari

Gost – 15.06.2017, 23:55

Postovani, sve pohvale za clanak, a i kompletni blog. Zanima me jedna stvar, imam firmu u Irskoj na koju primam sredstva svaki mjesec iz UK. Kako su to zemlje iz EU, a moje prebivaliste i rad je izvan Irske (u Hrvatskoj) ne placamo porez (VAT) ni moja firma u Irskoj ni firma u UK kojoj izdajem racun. Sad me zanima, ako bi mojoj firmi u Irskoj, izdao racun pausalni obrt iz Hrvatske, da li bi itko trebao platiti porez na tu uslugu? Nadam se da sam bio dovoljno jasan. Hvala!

Solo – 16.06.2017, 10:23

Bili ste jasni, međutim Solo ne pruža usluge poslovnog/poreznog savjetovanja tako da Vam na žalost ovoga puta ne možemo dati odgovor. Hvala na razumijevanju.

Gost – 16.06.2017, 12:03

Shvacam, hvala na odgovoru. Pozdrav

Gost – 08.07.2017, 16:29

Pozdrav, jel mi mozete objasnit kako treba izgledati racun koji cu ispostaviti u inozemstvo i sta sve treba sadrzavati. inace imam pausalni obrt i nisam u sustavu PDV-a, email: crnogaca@gmail.com

Solo – 08.07.2017, 16:54

Ako radite račune u servisu Solo onda će vaš račun sadržavati sve obavezne elemente, a posebne napomene koje bi vas mogle zanimati možete naći na našem Blogu i u Čestim pitanjima. Ugodan dan!

Gost – 14.08.2017, 13:44

Pozdrav, možda da dodate nešto o B2C isporukama dobara u EU i treće zemlje, ako se uoopće što dodaje?

Solo – 14.08.2017, 13:50

Ima gore nešto, ako saznate nešto novo, javite da dodamo.

Gost – 30.09.2017, 14:02

Pozdrav, zanima me kako funkcionira poslovanje paušalnog obrta sa inozemnim klijentom. Takav obrt nije u sustavu PDVa, a mora imati PDV identifikacijski broj. Također, ako ga i imam, moram ga prikazati na računu, a kod vas sam vidio izričito upozorenje prilikom ukucavanja podatka o obrtu da se taj broj ne upisuje ako smo paušalci. Možete mi ovo malo razjasniti. Hvala

Solo – 01.10.2017, 12:11

Možemo i već i jesmo https://solo.com.hr/blog/iako-niste-u-sustavu-pdv-a-evo-kada-ipak-morate-imati-pdv-broj/154 sretno s poslom i račune fakturiraj kroz Solo ;)

Gost – 16.10.2017, 20:21

Pozdrav, kao firma moramo izdati racun za uslugu obavljenu u hrvatskoj, a kupac je pravna osoba iz SAD-a. Traze nas da ispunimo W-8BEN-E formular. Mozete nam malo pojasniti sto je to tocno kako bismo pravilnije ispunili formular? Da li im zaracunavamo PDV? Hvala i lp,

Solo – 17.10.2017, 10:57

Nažalost ne možemo jer se ne bavimo knjigovodstvom nego pružamo uslugu servisa za izdavanje računa. Sretno!

Gost – 19.10.2017, 11:19

Poštovani, da li mi možete reći koje dokumente moramo imati uz izlazni račun za izvoz u EU, a da bi u eventualnoj kontroli poreznika bili zadovoljeni svi uvjeti za isporuku bez PDV-a? Takodjer molim informaciju, za koje isporuke mora i tko ispostaviti CMR. Unaprijed zahvaljujem! R

Solo – 19.10.2017, 11:35

Nešto smo odgovorili ovdje https://solo.com.hr/blog/iako-niste-u-sustavu-pdv-a-evo-kada-ipak-morate-imati-pdv-broj/154, a ostalo je pitanje za knjigovođu. LP!

Gost – 07.03.2018, 16:49

Poštovani, mogu li poslati poštom paket u Crnu Goru fakturne vrijednosti 1360 €bez PDVa privatnoj osobi, i mogu li dobiti neku potvrdu od pošte ili mi treba carinjenje? Postupak?

Solo – 07.03.2018, 18:44

Nemamo pojma.

Gost – 18.04.2018, 09:47

Pozdrav, ovdje je navedeno Isporuke usluga u EU , a što je s isporukama usluga u treće zemlje? SAD naprimjer? Koja napomena u tom slučaju ide, konkretno, kad se radi o elektroničkim uslugama? Hvala

Solo – 18.04.2018, 12:55

Nemamo informaciju, ako saznate, javite nam.

Gost – 26.04.2018, 17:48

Poštovani,

Koje sve stavke moraju biti na računu u slučaju da imamo otvoren paušalni obrt i poslujemo sa zemljama EU, odnosno tvrtkama iz tih zemalja? Postoji li neki template prema kojemu izdajemo račun i koje informacije nam je ta tvrtka nužna dati kako bih smo pravilno izdali račun?

Hvala.

Solo – 26.04.2018, 17:54

Račun koji se radi u servisu Solo je svojevrstan template. Što treba pisati na računu ovisi o tome što i kome prodajete. Sretno.

Gost – 11.02.2020, 09:29

Poštovani,

Zanima me kako napraviti račun za stranog klijenta ako koristim Transferwise i imam drugačiji bankovni račun za pojedinu valutu?

Hvala.

Gost – 17.02.2021, 01:25

Pozdrav,
Samo jedno pitanje...Znaci ako ja kao pausalni obrtnik izdajem racun fizickoj osobi u Sloveniji, tko placa porez u tom slucaju?

Gost – 12.04.2021, 13:12

Pozdrav, vezano za obvezne elemente računa, možete li mi pojasniti mora li račun izdan za usluge unutar EU sadržavati broj u formi prema zakonu o fiskalizaciji (oblik 1-1-1), ili se to odnosi samo na gotovinske račune? Primijetio sam da Solo dozvoljava promjenu forme broja računa, pa me zanima postoje li neke zakonske odredbe za negotovinske račune. Hvala!

Gost – 03.05.2021, 22:47

Pozdrav, unatoč silnom trudu nisam shvatio ništa. Konkretno pitanje, konkretan odgovor bih molio; Paušalni obrtnik van sustava PDVa, izdajem fakturu firmi u Irskoj. Da li kod izdanog računa ja moram platiti PDV na te novce koje dobijem od njih ili su svi novci meni u đepu? Hvala.

Gost – 26.12.2021, 18:55

Pozdrav, privatna osoba plaća u norveškim krunama, iznos najnormalnije sjeda u kunama na račun, odmah se konvertira. Kako da izdam fizičkoj osobi račun u Norvešku koja na moj račun plaća sa svog računa iz norveške banke. Da li da račun izdam u kunama kada uplata sjedne i pošaljem joj samo u pdf-u? Hvala na odgovoru.

Gost – 06.02.2022, 21:39

Pozdrav !
Da li moja firma jdoo u sustavu PDV-a može izdati privatnoj osobi račun sa pdv om u Njemačkoj

Gost – 17.06.2022, 13:17

Pozdrav,
imam firmu koja se bavi ugostiteljskim uslugama-restoran i u sustavu sam PDV-a
Trebam izdati račun za firmu iz italije pa me zanima da li na računu iskazujem pdv ili ne
Hvala i Lp

Gost – 17.06.2022, 22:00

Pozdrav, za obrte koji ispostavljaju racun firmama u SAD, trebaju li ispuniti W8-BEN ili W8-BEN-E?

Gost – 16.09.2022, 09:52

Pozdrav! Za inozemne fakture koje se fakturiraju do kraja ove godine se uzima po srednjem tečaju HNB ili fiksni tečaj konverzije?

Gost – 23.01.2023, 21:21

Moja firma kupuje proizvod u Italiji s tim da je skladište robe u Njemačkoj, našim nalogom se roba isporučuje u Italiju drugom kupcu, dali je ovo trostrani posao i dali vrijedi prijenos porezne obveze, s tim da firma iz Italije koja isporučuje robu nema Njemački PDV ID broj, i tko zapravo plaća PDV
Hvala

Gost – 31.08.2023, 10:12

Dobar dan, radimo kao podizvođač za tvrtku koja radi u BiH, zanima nas kako iskazujemo PDV na računu? Hvala i lp

Možda će te zanimati i ovi tekstovi na našem blogu

Obavezna primjena IBAN-a u svim nalozima za plaćanje od 1. lipnja Sukladno Odluci Hrvatske narodne banke o načinu otvaranja transakcijskih računa, od 1.6.2014. obvezna je primjena IBAN-a primatelja u podatku "IBAN ili broj računa primatelja" u svim nalozima za plaćanje u nacionalnom platnom prometu. Suk... Nove funkcije servisa Posljednja nadogradnja servisa donijela je novu jako traženu opciju - dodavanje skeniranog potpisa i pečata na izlazne račune. Opcija je dostupna samo u plaćenom paketu, a omogućava korisniku da uploada skeniranu fotografiju svog potpisa (jpg, gif, pn... Jačanje konkurentnosti malog gospodarstva za mikro poduzetništvo i obrt Poduzetnički impuls za 2014. godinu ukupno iznosi 1,3 milijarde kuna. U proračunu HAMAG INVEST-a na proračunskoj aktivnosti A563119 planirano je ukupno 25.000.000,00 kuna za dodjelu bespovratnih potpora temeljem Otvorenog javnog poziva. Prijave se pri...