Najam poslovnog prostora - kako i zašto iznajmiti sobu u roditeljskom stanu

small office home office

Ilustracija: The Maisonette

Otvorili ste tvrtku ili obrt i svoju djelatnost morate obavljati u nekom prostoru. Ako obavljate uslužnu djelatnost, možda ćete se odlučiti za najam prostorije ili djela stana koji koriste recimo vaši roditelji. Zašto biste plaćali najam prostora vlastitim roditeljima? Razlog je jednostavan, tako rješavate problem poslovnoga prostora i ujedno omogućujete dostupnost određene količine novca iz vaše firme, na legalan način, a za upotrebu vašim roditeljima.

Računica koja je po našem mišljenju najviše profitabilna jest dogovoren najam u iznosu 1.000,00 kn. Kako biste izračunali koliki će porez vaši roditelji plaćati na ovaj iznos, prvo ga umanjite za 30% (porezno priznat izdatak), dakle 300,00 kn. Na dobivenih 700,00 kn se plaća porez od 12% što iznosi 84,00 kn. No, potrebno je platiti i prirez na porez koji ako prostor iznajmljujete u Zagrebu iznosi 18%. Na cifru od 84,00 kn to je 15,12 kn odnosno ukupno porez i prirez mjesečno iznosi 99,12 kn.

Kako bi se regulirao poslovni odnos potrebno je napraviti ugovor o najmu koji zatim najmodavac nosi u poreznu upravu te kroz neko vrijeme počinje dobivati uplatnice na adresu, a vi mu najam plaćate na žiro račun. Na ovaj način možete regulirati najam poslovnoga prostora, a u cijenu možete uključiti i režije te ostale troškove što onda definirate u ugovoru.

Imajte na umu da ne možete iznajmiti veliki prostor za 1.000,00 kn jer je to nerealno pa porezna uprava zadržava pravo procjene po vlastitom nahođenju realnoga najma i poslati naplatu poreza sukladno toj procjeni.

Ovdje možete preuzeti Ugovor o zakupu poslovnog prostora, a original primjerak nabavite u bilo kojoj poslovnici Narodnih novina (dva komada, za najmodavca i za vas).

Klikni ovdje ako želiš besplatno izdavati (fiskalne) račune i ponude , bez ulaganja u dodatnu opremu!


VAŽNA NAPOMENA
Tekstovi koje objavljujemo na blogu servisa Solo su strogo informativnog karaktera u cilju pomoći u prvim koracima u poduzetništvo. Sva dodatna i konkretna pitanja te informacije provjerite u Uredu za gospodarstvo, Poreznoj upravi, Zavodima za mirovinsko i zdravstveno jer Solo ne može davati službene odgovore o temama za koje su zadužene navedene institucije. Hvala na razumijevanju.


Vaši komentari

Gost – 15.06.2018, 22:12

Ako roditelj daje sinu garažu ili prostor za neku proizvodnju za nula kuna. Kako može porezna odredit da se roditelju mora platit 1000kn i na tome još stavi da on mora platit porez i doda još njemu da on ima prihod od iznajmjivanja.

Solo – 16.06.2018, 11:22

S obzirom na to da nismo Porezna, ne možemo dati odgovor na ovo pitanje. LP.

Gost – 16.09.2019, 16:43

Ako unuk od djeda dobi garazu za 0 kn da otvori obrt .Zasto se placa porez i kolko?

Gost – 16.01.2020, 22:29

Znate li možda može li se iznajmiti poslovni ured za obavljanje uslužne djelatnosti poslovnog savjetovanja u kući koja nema uporabnu dozvolu a izgrađena je 1981. godine?

Gost – 28.04.2020, 21:12

Uporabna nema nikakve veze, odnosno nije bitna za najam. Moze biti cak i vanknjizno vlasnistvo pa se iznajmljivati.

Gost – 25.01.2021, 09:21

Može li pravna osoba pravdati trošak preuređenja određene kvadrature navedene u ugovoru o najmu? Na primjer kupnja keramičkih pločica ili namještaja koji su neophodni za tu djelatnost.

Gost – 16.09.2021, 18:04

S obzirom da niste Porezna uprava, neozbiljno je ovakve članke i objavljivati. Uzeli ste samo jednu varijantu u obzir sa plačanjem,a na pitanje bez plačanje dajte odgovor kao malo dijete. S poštovanjem, ali ....

Možda će te zanimati i ovi tekstovi na našem blogu

Fiskalizirate li račune od 1.7. ili od prije, obavezno prijavite poslovnicu u poreznu Samo što nije stigao 1. srpnja i s njima još jedan krug fiskalizacije koji sada zahvaća i neke poduzetnike koji nisu bili dužni fiskalizirati račune iako su radili s gotovinskim načinima plaćanja. Još od 1.1. 2017. na snazi je novi Zakon o fiskalizacij... Više opcija, niža cijena Zadnjih par tjedana zatišja moglo je značiti samo jedno - da marljivo radimo na svim onim prijedlozima koje ste nam slali putem maila :) Čekanje je gotovo, a Solo je danas nadograđen odličnim i funkcionalnim opcijama poput: • spremanje računa u s... Automatska izrada U-RA obrasca Solo je učvrstio titulu najboljeg alata za jednostavno vođenje kompletnog poslovanja mikro biznisa. Osim izrade računa (i fiskalizacije), ponuda, otpremnica i radnih naloga, ovaj servis nudi opcije generiranja za PO-SD obrazac (paušalci), I-RA obrasca...