e-Račun

Važno: Javna nabava je termin kojim se označava nabavu roba i usluga od strane državnih tijela, jedinica lokalne uprave i javnih ustanova. Ako NE poslujete s navedenim subjektima, NISTE dužni izdavati e-Račune.

Putem servisa Solo izdaješ normalne račune u digitalnom (elektronskom) formatu. Iako zvuči slično, računi koje izdaješ putem servisa Solo nisu e-Računi.

Što je zaboga e-Račun onda?

Na FINA web stranicama postoji objašnjenje koje prenosimo u nastavku:

Elektronički račun (e-Račun) je dokument potpuno istovjetan papirnom, a uz njega je moguće priložiti različite dokumente (elektroničke ili skenirane) poput popratnih dopisa, priloga, obrazaca, ugovora i ostalih dokumenata koji se prilažu računu kada se šalje u papirnatom obliku.

Elektronički račun (e-Račun) sadrži sve potrebne elemente koje račun treba imati te u sebi sadrži važne podatke za obračun PDV-a sukladno Zakonu o PDV-u u RH. Standardiziran je i struktuirani oblik računa u elektroničkom obliku koji sadrži sve obvezne stavke propisane važećom regulativom, usklađen je s preporučenim standardima te e-Invoice direktivom.

e-Račun se temelji na PKI tehnologiji, sukladno x.509v3 standardu, što jamči visoku razinu sigurnosti i autentikacije korisnika servisa, elektroničko potpisivanje računa te ovjeru vremenskim žigom. Svi računi potpisuju se elektroničkim potpisom što znači da je integritet sadržaja elektroničkog računa zajamčen, a njegova autentičnost kao i autentičnost njegova pošiljatelja nedvojbeno je zagarantirana.

Obveza izdavanja e-Računa u javnoj nabavi od 01.12.2018.

U prosincu 2018. stupa na snagu Zakon o obveznom e-Računu u javnoj nabavi što je s jedne strane dobra stvar za digitalizaciju poslovanja, a s druge strane glavobolja za vas koji radite s javnom nabavom.

Kako nije u planu uvođenje e-Računa u servis Solo, najjednostavnije i najpovoljnije rješenje za izdavanje takvih računa je korištenje FINA servisa e-Račun za državu.

Za njegovo korištenje je dovoljno imati certifikat (npr. FINA certifikat, ePorezna certifikat i sl) i registrirati se na njihovim stranicama.

 


Jesmo li ti pomogli?

43 od 48 čitalaca tvrdi da jesmo


Imaš pitanje za nas, a da nije već odgovoreno? Pošalji nam upit ovdje


Slična pitanja:

Instalacija certifikata (vizualne upute)