Odgovori

na česta pitanja iliti FAQ.


Instalacija certifikata (vizualne upute)

Ukoliko već posjeduješ fiskalni certifikat (npr. FISKAL_1.p12) na računalu, slobodno preskoči prvi korak.

Prvi korak je preuzmanje certifikata s Fina stranice, to ćeš napraviti samo jednom. Fina će ti poslati pristupne podatke, prvi dio e-mailom, drugi dio SMS-om.
S tim podacima pri ruci otvori https://mojcert.fina.hr/finacms/ stranicu, klikni na gumb "Registriraj se" i odaberi "Preuzimanje Soft certifikata". Upiši svoj Referentni broj (iz e-maila) i Autorizacijski kod (iz SMS-a).

FINA stranica za preuzimanje certifikata

Ulaskom u Finino sučelje za preuzimanje certifikata, iz desne kolumne obilježi dostupan certifikat i klikni na gumb "Izdaj označene".

Izdaj označene

Stranica će te pitati da izmisliš lozinku certifikata (jedno veliko slovo, mala slova i brojke) i nju zapiši negdje jer će ti trebati kasnije. Spremi taj certifikat (npr. FISKAL_1.p12) negdje na svoje računalo.

Drugi korak je prijava u https://solo.com.hr gdje ćeš iz navigacije odabrati Postavke > Fiskalizacija > Certifikat. U prozoru koji se otvorio, klikni na gumb "Pošalji svoj certifikat", te ga nađi na svom računalu i odaberi za slanje. Nakon toga upiši i lozinku certifikata u polje "Lozinka (za otključavanje certifikata)". Na kraju spremi promjene.

Unos certifikata u Solo

Ako je sve u redu, stranica će napisati da su promjene uspješno spremljene i sada možeš provjeriti valjanost svog certifikata (otvori Postavke > Fiskalizacija > Certifikat).

Valjanost certifikata

Treći korak je prijava Poslovnice (tj. Poslovnog prostora). Iz navigacije odaberi Postavke > Fiskalizacija > Poslovnica. Solo je već ispunio neka polja da ti uštedi vrijeme, a ti svakako sve provjeri i ispuni sva polja.

Poslovnica se mora prijaviti i putem ovog obrasca koji ćeš osobno odnijeti u Poreznu upravu ili putem sustava ePorezna. Nepoštivanje pravila je porezni prekršaj!

Ako jednog dana želiš promijeniti neke od podataka poslovnice, morati ćeš ju prvo "zatvoriti" (prikazati će se ta opcija) i unijeti novu s drugom, nekorištenom "Oznakom poslovnice".

Unos poslovnice u Solo

Četvrti korak je unos Operatera (tj. Naplatnog uređaja). Iz navigacije odaberi Postavke > Fiskalizacija > Operater. Ovdje ispuni sva polja i spremi promjenu.

Unos operatera u Solo

Tek sada smo spremni za fiskalizaciju gotovinskih računa. Ako je sve prošlo u redu, kod kreiranja računa ćeš imati novu opciju "Fiskaliziraj ovaj račun". Tu opciju uključi svaki puta kada želiš fiskalizirati račun (da dobije ZKI i JIR).

Opcija fiskaliziranja računa u Solo

 


Jesmo li ti pomogli?

167 od 195 čitalaca tvrdi da jesmo

Imaš pitanje za nas, a da nije već odgovoreno? Pošalji nam upit ovdje


Slična pitanja:

Fiskalizacija javlja grešku Kako preuzeti obrasce KPR, IRA, URA, KPI, PO-SD...