Jačanje konkurentnosti malog gospodarstva za mikro poduzetništvo i obrt

show me the money

Poduzetnički impuls za 2014. godinu ukupno iznosi 1,3 milijarde kuna. U proračunu HAMAG INVEST-a na proračunskoj aktivnosti A563119 planirano je ukupno 25.000.000,00 kuna za dodjelu bespovratnih potpora temeljem Otvorenog javnog poziva. Prijave se primaju do 31.03.2014.

U Ministarstvu kažu da procedura nije duga i da će se prve kune poduzetnicima i obrtnicima isplaćivati već u lipnju. Izdvojili smo odredbe iz poziva za mikro poduzetnike i obrte. Na ovaj poziv mogu se prijaviti mikro gospodarski subjekti (isključivo obrti i trgovačka društva) koji su registrirani za sva područja osim poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala te djelatnost pripreme i usluživanja hrane i pića.

Subjekti koji se prijavljuju trebaju imati sjedište na području Republike Hrvatske, biti registrirani najmanje tri mjeseca do trenutka podnošenja prijave, koji su pozitivno poslovali u 2013. godini, odnosno koji sukladno zadnjem financijskom izvješću nisu u gubitku te koji imaju prosječno od jedan do devet zaposlenih u prethodnoj poslovnoj godini (broj zaposlenih krajem razdoblja) ili u prethodnom mjesecu ako se radi o poduzetniku početniku, koji imaju podmirene obveze poreza, prireza i doprinosa na i iz plaće i koji imaju podmirene obveze prema zaposlenicima i koji imaju u cijelosti opravdane i namjenski iskorištene dodijeljene potpore male vrijednosti ako su iste dobili.

Prihvatljive projektne aktivnosti za prijavu su ulaganje u unaprjeđenje proizvodnje i/ili pružanje usluga, uvođenje sustava za unaprjeđenje poslovanja i modernizaciju procesa i opremanje poslovnog prostora. Dodatno mogu ići ove aktivnosti, a nužno se vežu uz osnovne aktivnosti: prilagodba poslovnog prostora za osobe s invaliditetom ako je poslovni prostor u vlasništvu Podnositelja prijave, uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete, stručno osposobljavanje i obrazovanje te marketinške aktivnosti.

Prihvatljivi troškovi su troškovi vezani uz nabavu strojeva, postrojenja i opreme, mjernih i kontrolnih uređaja i instrumenata te računalne opreme namijenjene isključivo za obavljanje poslovne djelatnosti, troškovi vezani uz nabavu računalnih programa i sustava namijenjenih za unaprjeđenje poslovanja i modernizaciju poslovnih procesa, troškovi vezani uz opremanje interijera poslovnog prostora, troškovi vezani uz prilagodbu poslovnog prostora za osobe s invaliditetom.

Zatim, troškovi vezani uz pripremu, uvođenje i certificiranje sustava upravljanja kvalitetom i normi te troškove stjecanja prava uporabe znaka Hrvatska kvaliteta, Izvorno hrvatsko i Hrvatski otočni proizvod i sličnih priznatih znakova kvalitete, troškovi vezani uz stručno osposobljavanje, strukovnu izobrazbu, stjecanje novih znanja (know-how) i poduzetničko obrazovanje, troškovi vezani uz individualne nastupe na domaćim i inozemnim sajmovima, korištenje vanjskih usluga pri istraživanju tržišta, kreiranju brenda, dizajniranju proizvoda, izradi mrežne stranice i izradi promidžbenog materijala.

Svakako pogledajte sve detalje na stranici Poduzetnički impuls i ne propustite priliku da uz malo truda oko pisanja poslovnoga plana potaknete svoju djelatnost financijskom potporom iz proračuna.


Vaši komentari

Bez komentara, je li to dobro ili loše? ;)

Možda će te zanimati i ovi tekstovi na našem blogu

5 PR lekcija iz svijeta Zvjezdanih ratova i servisa Solo PR je nekad slovio kao „onaj neki tekst koji ti plate da objaviš“, a koji sadrži neke dosadne fakte, izvještaje, hvalisanja brenda i općenito jednosmjernu komunikaciju. Onda je PR počeo biti definiram kao prijevod - odnosi s javnošću, neki put plaćeni,... Izrada PO-SD obrasca jednim klikom Dobra vijest za paušalne obrtnike, korisnike servisa Solo. Od danas je moguće jednim klikom izraditi PO-SD obrazac* (Izvješće o paušalnom dohotku od samostalne djelatnosti i uplaćenom samostalnom porezu na dohodak) koji se dostavlja Poreznoj upravi do... Obavezna primjena IBAN-a u svim nalozima za plaćanje od 1. lipnja Sukladno Odluci Hrvatske narodne banke o načinu otvaranja transakcijskih računa, od 1.6.2014. obvezna je primjena IBAN-a primatelja u podatku "IBAN ili broj računa primatelja" u svim nalozima za plaćanje u nacionalnom platnom prometu. Suk...