Nova napomena na računima obrtnika dohodaša"

mali obrtnici

Podsjećamo sve obveznike poreza na dohodak da od 1.srpnja 2013. kada započinje primjena Zakona o PDV-u, prilagode sadržaje svojih izlaznih računa sukladno odredbi članak 139. st.3. Zakona o PDV-u.
Naime od 1.srpnja 2013. svi obveznici poreza na dohodak na svojim računima trebaju navesti "obračun prema naplaćenoj naknadi".

Prenosimo sadržaj članka 139. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine 73/2013):

Članak 139.

(1) Porezni obveznik koji je obveznik poreza na dohodak PDV može obračunavati na temelju primljene ili naplaćene naknade za isporučena dobra i obavljene usluge. Navedeno se ne primjenjuje na isporuke dobara unutar Europske unije, na stjecanje dobara unutar Europske unije, na isporuke ili premještanje dobara iz članka 30. stavaka 8. i 9. ovoga Zakona, na usluge iz članka 17. stavka 1. ovoga Zakona i isporuke dobara, za koje je primatelj obvezan platiti PDV prema članku 75. stavku 1. točki 6. i članku 75. stavcima 2. i 3. ovoga Zakona te u slučaju iz članka 7. stavka 9. ovoga Zakona.

(2) Porezni obveznik iz stavka 1. ovoga članka ima pravo na odbitak pretporeza u trenutku kada je isporučitelju platio račun za isporučena dobra ili obavljene usluge.

(3) Porezni obveznik iz stavka 1. ovoga članka u računu mora navesti »obračun prema naplaćenoj naknadi«.

(4) Odredbe ovoga članka primjenjuju se do 31. prosinca 2014.

Preneseno sa Internet stranica Hrvatske obrtničke komore


VAŽNA NAPOMENA
Tekstovi koje objavljujemo na blogu servisa Solo su strogo informativnog karaktera u cilju pomoći u prvim koracima u poduzetništvo. Sva dodatna i konkretna pitanja te informacije provjerite u Uredu za gospodarstvo, Poreznoj upravi, Zavodima za mirovinsko i zdravstveno jer Solo ne može davati službene odgovore o temama za koje su zadužene navedene institucije. Hvala na razumijevanju.


Vaši komentari

Nenad – 04.07.2013, 19:05

Da li ste upoznati s činjenicom, da od 1. srpnja više nema oznaka "R1,"R2", "R" na računima, pa ako niste do sada to učinili bilo bi dobro da to maknete s računa. Pozdrav.

Solo – 11.07.2013, 20:46

Korisnici servisa sami biraju hoće li na računu biti prikazano R, R1, R2 ili bez oznake :) Hvala na javljanju!

Možda će te zanimati i ovi tekstovi na našem blogu

Ofir - Imam osjećaj da umjesto s timom, radim s obitelji Nastavljamo s predstavljanjem korisnika, ovoga vikenda donosimo razgovor s Milanom Puvača, vlasnikom tvrtke Ofir d.o.o., a ujedno pozivamo i druge korisnike da se slobodno jave za malo besplatne promocije. Čime se bavi tvoja tvrtka? Iako je prema godi... Solo je danas postao još bolji i pregledniji 'Ulazni računi' je nova opcija unutar servisa Solo čime smo svim korisnicima dodatno olakšali evidenciju njihovog poslovanja putem Interneta. Opcija Ulaznih računa (Troškova) nudi mogućnost biranja vrste troška, izdavatelja računa, izvorne valute, izno... Nova godina, nova pravila, nova mobilna aplikacija Ulaskom u novu godinu dolaze nam nova pravila Porezne uprave koja nalažu da svi fiskalizirani računi, uz ZKI i JIR, trebaju prikazati QR kod. Na web sučelju smo to već uveli, a sada je došlo vrijeme na mobilnu aplikaciju. Za tebe je ova nadogradnja po...