Što smo naučili kao „solo igrači“ u poslovanju

business

Nakon pet godina od bijega iz korporativne prašume i postavljanja privatne tvrtke na noge, ono što smo naučili iz procesa „soliranja“ se može sažeti u pet ključnih stavki.

Mogućnosti su neograničene

Unutar korporacija najčešće postoje zadana očekivanja  od zaposlenika, postavljaju se ciljevi i kreiraju metode do njihovih postignuća. Iako se kreativnost cijeni ipak postoji granica kada će vam nadređeni vjerojatno reći nešto kao „Sve je to super, ali molim te napravi mi ovo što sam tražio sad odmah jer je to prioritet.“ Kod „solo igrača“ ovakvih situacija nema, mogućnosti su neograničene i u principu sve što poželite možete i napraviti i odvesti svoje poslovanje u kreativnom smjeru u kojem vi želite.

Poznanstva su jako, jako, jako važna

Kada krenete u „solo poslovanje“ veliki dio, barem početnih, poslova će dolaziti preko preporuka, odnosno putem snage word of mouth marketinga. Ljudi s kojima ste poslovali znaju vaše ekspertize i sada kada radite za sebe oni će vam se javiti za vaše usluge. Zato su važne dvije stvari, njegujte kontakte sa svim poslovnim subjektima s kojima tijekom karijere dođete u dodir te nakon pokretanja posla razglasite dodatno kako ste „solo igrač“ i da ste otvoreni za suradnje.

Slijedite svoj instinkt

Kao i u životu, pogotovo u poslovanju stara izreka „Ako je nešto predobro da bi bilo istinito, vjerojatno i nije istinito“ je prilično točna. Ako vam nešto govori da je klijent koji Vam se javio nepouzdan ili će donijeti više problema nego dobiti, otkažite suradnju na vrijeme. Ovo će nekima možda zazvučati pesimistično, no uvijek postoji opcija da se lekcija nauči na svojoj koži. Kažu da je tako najupečatljivije. Ako vam sve oko vas govori ne, nemojte reći da. I obrnuto.

Zaštitite se

Ovdje ne pričamo o toj zaštiti, iako i nju podržavamo, a pogotovo za „solere“, nego o zaštiti prilikom sklapanja poslova ili obavljanja usluga. Na svojoj web stranici jasno istaknite uvjete korištenja, a također provjerite klijente prije sklapanja posla. Ovo pogotovo vrijedi za partnerske odnose. Ako imate i najmanju sumnju, ubacite i u ugovor dodatne članke o penalima u slučaju ne izvršenja dogovorenoga kako biste se i tako zaštitili od materijalnih i drugih troškova.

Sve se vrti oko mene

Nakon nekoliko godina u „solo poslovanju“ jedno je sigurno, usvojili smo umijeća kakva nismo ni mislili da hoćemo, poput razumijevanje kompliciranih zakona, provođenje revizije knjigovodstvenih postupaka, komuniciranje kroz dijagonalno suprotne vremenske zone i slično. Sva ta iskustva su pridonijela razvoju „solera“ kao čovjeka i obogatila ljudsku egzistenciju na jedan način na koji nismo računali da će se pojaviti. No drago nam je da nas je „solerstvo“ oblikovalo u ovo što jesmo danas.


Vaši komentari

Bez komentara, je li to dobro ili loše? ;)

Možda će te zanimati i ovi tekstovi na našem blogu

Još jedan razlog zašto je Solo najbolji izbor Solo je danas uveo automatsku izradu obrasca KPR (Knjiga prometa). Ovim obrascem smo upotpunili kolekciju automatski generiranih poslovnih dokumenata i možemo reći da Solo jedini na tržištu nudi potpunu kontrolu poslovanja te maksimalno olakšava vođen... Brzi vodič kroz servis Solo Mnoge korisnike brine koliko će im jednostavno biti koristiti Solo, unijeti certifikat ako su korisnici fiskalizacije te uspješno izdavati račune. Zato smo odlučili na blogu pisati i o samome servisu. Početak rada u servisu Solo Naime, rad sa serviso... Nova nadogradnja servisa Ovotjedna nadogradnja servisa Solo uključuje: • kolumna s popustom na PDF-u (ili na ispisu) neće biti prikazana ako račun ili ponuda nema popust (tj. popust je 0) • načini plaćanja su sada sortirani prema popularnosti (npr. ako najviše izdaj...