Primjeri internih akata za potrebe fiskalizacije

helpdesk

Obveznici fiskalizacije, bez obzira u kojem krugu ulaze u nju, dužni su donijeti interni akt o organizaciji poslovanja za svoj poslovni prostor. Porezna uprava će u postupku nadzora kontrolirati imate li interni akt i odgovara li numeracija računa onoj na internom aktu.

Internim aktom se propisuje način konstrukcije brojeva računa (numeracija), koji su prema odredbama posebnih propisa sastavni dio računa. Određuje se da numerički broj računa mora slijediti kronološki numerički redoslijed, bez praznina (razmaka). Navedeno znači da obveznik fiskalizacije sam određuje načina slaganja numeričkog niza ali postupak mora biti jasan i propisan internim aktom. Numerički brojevi izdaju se svake kalendarske godine od broja 1 do broja „n“.

Temeljem Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, svi obveznici fiskalizacije od 1. siječnja 2013. obvezni su internim aktom utvrditi i visinu blagajničkog maksimuma.
Svota blagajničkog maksimuma najveća je svota gotova novca koja može ostati u blagajni na kraju dana.
Visinu blagajničkog maksimuma, sukladno čl. 29. st. 1. Zakona, određuje obveznik fiskalizacije samostalno internim aktom, sukladno potrebama poslovanja i uvjetima sigurnosti, ali najviše do propisanih svota.
Mjerila za određivanje iznosa do kojeg može glasiti blagajnički maksimum obveznika fiskalizacije je veličina obveznika fiskalizacije sukladno odredbama Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva.

Temeljem toga kriterija obveznik fiskalizacije može odrediti blagajnički maksimum najviše u iznosu od:
- mikro subjekt i fizičke osobe - 10.000,00 kuna,
- mali subjekt - 30.000,00 kuna,
- srednji subjekt - 50.000,00 kuna.

Obveznik fiskalizacije treba čuvati te interne akte u svojim poslovnim prostorijama, a predočuju se samo za potrebe poreznog nadzora.

U prilog smo stavili dva primjera inernih akata prilagođene korisnicima servisa Solo:

- Interni akt za poslovnicu - mikro subjekt (Word format, 34 kb)
- Interni akt za blagajnički maksimum - mikro subjekt (Word format, 26 kb)

Kad ste već pročitali čitav tekst, zašto ne isprobate Solo - servis za jednostavnu izradu računa putem weba? Potpuno besplatno.

Klikni ovdje ako želiš besplatno izdavati (fiskalne) račune i ponude, bez ulaganja u dodatnu opremu!


VAŽNA NAPOMENA
Tekstovi koje objavljujemo na blogu servisa Solo su strogo informativnog karaktera u cilju pomoći u prvim koracima u poduzetništvo. Sva dodatna i konkretna pitanja te informacije provjerite u Uredu za gospodarstvo, Poreznoj upravi, Zavodima za mirovinsko i zdravstveno jer Solo ne može davati službene odgovore o temama za koje su zadužene navedene institucije. Hvala na razumijevanju.


Vaši komentari

Gost – 16.12.2021, 19:41

Postovani, molim Vas da azurirate linkove na dokumente ukoliko ste u mogucnosti! Lp

Solo – 18.12.2021, 09:54

Ažurirano.

Gost – 31.03.2023, 12:31

Poštovani, trebam Interni akt za posovanje s transakcijskim računima. Kod Vas su primjeri za gotovinsko plaćanje.. Možete li pomoći. Hvala

Gost – 18.02.2024, 08:30

Poštovani, trebam Interni akt za poslovanje s transakcijskim računima. Kod Vas su primjeri za gotovinsko plaćanje.. Možete li pomoći. Hvala

Možda će te zanimati i ovi tekstovi na našem blogu

Kako otvoriti obrt online bez puno komplikacija Nedavno je unutar servisa E-građani omogućeno i online otvaranje obrta čime se budućim poduzetnicima štedi vrijeme odlaska u ured i olakšava proces ulaska u svijet biznisa. Znači ako želiš otvoriti obrt putem weba, sada to i možeš, jedino što moraš ima... Fiskalizirate li račune od 1.7. ili od prije, obavezno prijavite poslovnicu u poreznu Samo što nije stigao 1. srpnja i s njima još jedan krug fiskalizacije koji sada zahvaća i neke poduzetnike koji nisu bili dužni fiskalizirati račune iako su radili s gotovinskim načinima plaćanja. Još od 1.1. 2017. na snazi je novi Zakon o fiskalizacij... Obavezna primjena IBAN-a u svim nalozima za plaćanje od 1. lipnja Sukladno Odluci Hrvatske narodne banke o načinu otvaranja transakcijskih računa, od 1.6.2014. obvezna je primjena IBAN-a primatelja u podatku "IBAN ili broj računa primatelja" u svim nalozima za plaćanje u nacionalnom platnom prometu. Suk...