Avansni računi i dodatni operateri

level up

Novi tjedan donosi i nove funkcije servisa Solo. Dosta korisnika je tražilo mogućnost izrade avansnih računa (račun za predujam) pa smo dodali tu opciju pod "Tip računa".

Druga bitna novost je mogućnost dodavanja dodatnog Solo korisnika (operatera) pod svoj korisnički račun. To znači da možeš (ako ti je potreban) dodati novog operatera koji će izdavati račune nastavljajući redne brojeve ali s drugačijom oznakom operatera. Dodatni korisnik neće vidjeti račune/ponude koje si ti izdao/la, kao ni uvid u rekapitulaciju, prihode i grafove poslovanja. Novog korisnika možeš dodati pod Postavke -> Korisnici.

Uz još par sitnih dorada, ubacili smo i korisne dokumente pod Postavke -> Slike i dokumenti. To su:

• primjeri Internih aktova u Wordu
• loko vožnja u Excelu (sa automatskom kalkulacijom)
• obrazac PO-SD za paušalce u Excelu (sa automatskom kalkulacijom)
• obrazac bilance POD-BIL i obrazac računa dobiti i gubitka POD-RDG u Excelu (sa automatskom kalkulacijom)

Nadamo se da ti Solo olakšava poslovanje i zahvalni smo ako proslijediš glas o našem servisu svojim poslovnim suradnicima. Dobro se dobrim vraća ;)

 

Pojašnjenje avansnih računa

Po primitku avansa (predujma) kreirate avansni račun (račun za predujam) na kojem je navedena isporučena stavka i obračunat porez. Npr. klijentu se izdaje avansni račun 100,00 kn + PDV i on toliko plaća. Avansni račun je npr. 41-1-1 sa sumom 125,00 kn.

Konačni račun može biti isporučen bilo kada nakon avansa, stoga je logično da će se redni brojevi računa u međuvremenu nastavljati tj. povećavati.

Kada primite ostatak uplate, kreirate novi račun sa idućim rednim brojem (npr. 89-1-1) i na njemu su navedene sve stavke, uključujući i one sa avansnog računa, ali uplata koju primate je umanjena za iznos avansa.
Recimo da je konačni obračun 200,00 kn + PDV, vi ćete primiti ostatak uplate 125,00 kn, ali suma računa će biti 250,00 kn.

Kako to objasniti državi koja želi naplatiti PDV - napisati ćete obračun pod "Napomene na računu" ovako:

Uplaćeno bruto po računu za predujam 41-1-1 ................. -125,00 kn
Osnovica PDV-a iz predujma ............................................. -100,00 kn
PDV iz predujma 25,00% ................................................... -25,00 kn

Razlika PDV-a 25,00% ....................................................... 25,00 kn

Po ovom računu zbog obračuna predujma razlika za plaćanje je 125,00 kn


Vaši komentari

Bez komentara, je li to dobro ili loše? ;)

Možda će te zanimati i ovi tekstovi na našem blogu

Fiskalizirate li račune od 1.7. ili od prije, obavezno prijavite poslovnicu u poreznu Samo što nije stigao 1. srpnja i s njima još jedan krug fiskalizacije koji sada zahvaća i neke poduzetnike koji nisu bili dužni fiskalizirati račune iako su radili s gotovinskim načinima plaćanja. Još od 1.1. 2017. na snazi je novi Zakon o fiskalizacij... Solo + Fiskalizacija = <3 Mali poduzetnici sa uslužnim djelatnostima koji posluju s gotovinom mogu jednostavno, brzo i besplatno fiskalizirati svoje račune. Solo obavlja sav posao komunikacije s Poreznom upravom i generira Zaštitni kod i JIR. Solo od svojih početaka podržava f... Brzi vodič kroz servis Solo Mnoge korisnike brine koliko će im jednostavno biti koristiti Solo, unijeti certifikat ako su korisnici fiskalizacije te uspješno izdavati račune. Zato smo odlučili na blogu pisati i o samome servisu. Početak rada u servisu Solo Naime, rad sa serviso...