Kako otvoriti obrt bez puno komplikacije

lakše nego hitro

Preskočit ćemo uvod i čestitati na hrabrosti za pokretanjem vlastitog biznisa. Otvoriti obrt je jednostavnije i isplativije od d.o.o., a tijekom 2014. je izdavanje obrtnice potpuno besplatno i uštediti će ti 200,00 kn.

Ovaj članak je podijeljen u dva dijela – prvi dio je priprema materijala koju možeš odraditi doma, a drugi dio je birokratski – trčkaranje po uredima državne uprave. Uz dobru pripremu, sve to možeš odraditi u 2 dana.

Krenimo redom – naziv obrta je prva stvar koju ćeš morati smisliti. Ono može biti proizvoljno i ne treba brinuti da ima smisleni hrvatski, engleski ili latinski naziv kao kod trgovačkog društva. Naziv obrta se sastoji od 3 dijela. Prvi je željeni naziv, drugi opisuje tip obrta, a treći dio podaci o vlasniku.
Na mom primjeru: COAX, obrt za web i marketing, vl. Matija Matečić
Moram napomenuti da je do 2011. bilo moguće umjesto "obrt" koristiti pridjeve poput "studio" ili "agencija", no ta opcija je iz nepoznatog razloga ukinuta.
Obrt može imati i skraćeni naziv, bez srednjeg dijela, no sukladno Zakonu, uvijek mora biti naveden vlasnik – dakle skraćeni naziv mog obrta je: COAX, vl. Matija Matečić

Idući korak je popisati djelatnosti kojima ćeš se baviti u svom obrtu. Logično je da pokrećeš obrt jer želiš tržištu ponuditi svoju uslugu ili više njih (maksimalno 18). Za određene djelatnosti potrebna je potvrda o završenom strukovnom ispitu ili diploma (npr. stolari, fotografi, prevoditelji, serviseri), a za trgovinu, intelektualne ili uslužne djelatnosti nema takvih preduvjeta.
Oko djelatnosti nema puno razmišljanja – njih biraš sa službenog popisa – NKD (nacionalna klasifikacija djelatnosti) i to iz rubrike "razred".
Jednu djelatnost sa svog popisa odaberi kao primarnu djelatnost.

Sada možemo na računalu ispuniti prijavu za upis u obrtni registar. Taj OR obrazac se može skinuti s Interneta i sastoji se od dvije stranice A4 formata u kojem će biti navedeni tvoji osobni podaci, naziv i sjedište obrta, i lista tvojih djelatnosti.

Nakon što ispuniš prijavnicu, nađi registarski ured gdje možeš odnijeti zahtjev za otvaranjem obrta. Ovdje imaš mapu i popis gdje registrirati obrt u Hrvatskoj, pa odaberi onaj koji je najbliži sjedištu tvog obrta.

Uz prijavnicu je potrebno dostaviti i par drugih dokumenata – za uslužne obrte to su fotokopija osobne iskaznice i ugovor o najmu poslovnog prostora, tj. u mom slučaju je ugovor o korištenju stana bez naknade. Ako imaš specifične djelatnosti za koje je potreban stručni ispit, ponesi i kopiju svjedodžbe/diplome.

Sada kreće trčkaranje.

Kao što sam već napisao, u najboljem slučaju će ti trebati 2 dana, pa si za te dane očisti raspored i oboružaj strpljenjem. Prvi dan ćeš ići predati gore navedene dokumente u najbliži registarski ured.

Ako je sve dobro ispunjeno, referent(ica) će te uputiti u najbližu banku ili poštu gdje ćeš uplatiti 200,00 kn troškova registracije obrta (dobiješ upute za uplatnicu) i najbliži kiosk gdje ćeš kupiti biljege u protuvrijednosti 70,00 kn.

Vraćaš se nazad u registarski ured i predaješ svoje papire i jedan dobiven od referenta(ice) na pisarnici. Oni će zaljepiti biljege na prijavnicu, obraditi tvoj zahtjev i izdati potvrdu da je zahtjev zaprimljen. Vrijeme obrade tvog zahtjeva je od 7 do (u mom slučaju) 21 dana. U međuvremenu možeš provjeravati online jesu li ti (konačno) registrirali obrt.

Ovaj period čekanja iskoristi i da izradiš žig (pečat), odabereš banku u kojoj ćeš otvoriti poslovni račun te ispuniš papirnate obrasce prijave na Poreznu upravu, mirovinsko i zdravstveno.

Pečat treba sadržavati naziv obrta i adresu. Sve ostalo je proizvoljno (poput logotipa, broja telefona ili tvog OIB-a).

Banka nije bitna, odaberi onu koja nudi najbolje usluge za tvoje poslovanje. Nekome je bitno da ima dobru mrežu bankomata ili osobnog bankara, meni su najbitniji netbanking i mobilno bankarstvo pa sam se odlučio za PBZ. Mjesečno plaćam 25,00 kn za vođenje žiro računa i netbanking (preko browsera) i 8,00 kn za mobilno bankarstvo i token na mobitelu.

Prijava na Poreznu je obavezna u roku 7 dana od dobivanja obrnice i njima ćeš odnijeti obrazac RPO, RPO-A i RPO-B u dvije kopije (jednu nakon ovjere zadržiš) i fotokopija rješenja o otvaranju obrta. Ja sam te obrasce ispunio dok sam čekao rješenje o registraciji obrta kao i obrasce prijave na zdravstveno (HZZO tiskanica 1 i tiskanica 2) – s ciljem uštede na vremenu da sve bude spremno za predaju na dan kada dobijem obrtnicu.

Kada te obavijeste da je obrt registriran, ideš nazad u svoj registarski ured po obrtnicu (izgleda kao prometna dozvola), službenu potvrdu o otvaranju obrta (jedan A4 papir) i ovdje kreće drugi dan trčkaranja. Sa sobom taj dan ponesi potrebno:
• osobnu iskaznicu
• žig (i kemijsku ;)
• obrasce RPO, RPO-A, RPO-B
• fotokopiju ugovora o najmu/korištenju poslovnog prostora
• fotokopiju potvrde o otvaranju obrta (treba za HZMO)
• tiskanice M-1P, M-11P za mirovinsko (njih kupiš u bilo kojoj papirnici ili NN i ispunit će ih službenik za tebe)
• ispunjene tiskanice 1 (2 primjerka) i 2 (3 primjerka) za zdravstveno - njih alternativno možeš kupiti u NN ali ih sam ispunjavaš

Sada prvo ideš u banku gdje ćeš otvoriti poslovni žiro račun (i željene dodatne usluge). Procedura traje oko sat vremena, i imaj spremne – osobnu, potvrdu o otvaranju obrta, potpisanu obrtnicu, žig.

Nakon banke ideš u svoj ured Porezne uprave gdje će ti biti dodijeljen referent(ica) kojemu predaješ obrasce RPO, fotokopije rješenja o otvaranju obrta i otvaranja poslovnoga računa u banci.

Ako sve ide po planu (a još nije ni polovica drugog dana) upućuješ se s obrascima prvo u najbliži zavod za mirovinsko osiguranje sa tiskanicom M-11P, M-1P, žig, osobna, fotokopija rješenja o otvaranju obrta. Tamo će ispuniti tiskanicu i vratiti tebi jednu ovjerenu kopiju s kojom ideš u najbliži zavod za zdravstveno osiguranje. Njima predaješ ispunjene tiskanice 1 i 2, ovjerenu tiskanicu sa mirovinskog, imaj i žig.

Nakon dobivanja potvrde na HZZO, stvar je gotova i sve je spremno da počneš s radom :) Još ti samo treba servis za izdavanje računa i tu predlažem da isprobaš naš servis SOLO gdje možeš raditi besplatne račune i ponude bez dodatne investicije u opremu. Sve što ti je potrebno su računalo i printer.

Sretno!


VAŽNA NAPOMENA
Tekstovi koje objavljujemo na blogu servisa Solo su strogo informativnog karaktera u cilju pomoći u prvim koracima u poduzetništvo. Sva dodatna i konkretna pitanja te informacije provjerite u Uredu za gospodarstvo, Poreznoj upravi, Zavodima za mirovinsko i zdravstveno jer Solo ne može davati službene odgovore o temama za koje su zadužene navedene institucije. Hvala na razumijevanju.


Vaši komentari

Gost – 07.08.2014, 07:50

Odličan blog! Hvala na informacijama! Zanima me da li su te u registarskom uredu tražili liječničko uvjerenje i građevinsku/uporabnu dozvolu? Neke kolege kažu da su prilikom otvaranja obrta za web morali i to pribaviti.

Matija – 14.08.2014, 11:27

Bok, lječničku potvrdu nisu tražili jer sam otvarao uslužni obrt, a prostor je prijavljen kod roditelja za što je trebala fotokopija (čak ne ovjerena) zemljišnoknjižnog izvatka (tj. gruntovnice) i potvrda vlasnika da ustupa prostor na korištenje bez naknade.

Gost – 16.09.2014, 10:25

Odlican blog...sve sam poisprintala. hvala ti za linkove i proceduru,..stvarno ima toga za obaviti.

Gost – 03.12.2014, 09:31

U poreznoj samo tražili RPO , nikakav RPO-A i RPO- B, i fotokopiju riješenja.

Gost – 27.12.2014, 16:17

suprug otvara obrt, ovako nesto nam je bas trebalo da se lakse snademo. Hvala puno :)

Gost – 02.01.2015, 16:30

Josip Stvarno si se potrudio oko svega, ali šta ako ja več radim, a ipak želim imati obrt?Mislim da ima dosta onih koji bi i to voljeli znati.

Gost – 21.01.2015, 08:08

dan...pitance...jel se dobi poticaj od drzave za otvaranja obrta..uglavnom..sve je to lijepo napisano...i hvala

Gost – 23.01.2015, 16:24

Super hvala, najbolji info na netu!

Gost – 27.01.2015, 22:30

Hvala ti na informacijama, imam samo još jedno pitanje - ukoliko se nećeš zaposliti u vlastitom obrtu, odnosno radiš kod drugog poslodavca na puno radno vrijeme, moraš li ispunjavati tiskanice za zdravstveno i mirovinsko?

Gost – 04.02.2015, 10:03

Vau! Baš si se jako potrudio! Svaka čast. Zbog toga ću sigurno isprobati tvoj servis SOLO. Da pokažem kako se svaki trud isplati! :)

Gost – 09.04.2015, 12:24

Pozdrav! moze li mi neli pomoci i objasniti dal za otvaranje vulkanizacije treba kakav strucni ispiti ili netreba. odnosno dal to ulazi pod servisna djelatnost ili usluzna! hvala!

Matija – 09.04.2015, 12:29

Telefon u ruke i zvati najbližu Poreznu jer će oni znati sve odgovore na pitanja koja nisu pokrivena ovim malim vodičem.

Gost – 12.04.2015, 12:11

hvala za savjete,odlican blog mene i decka zanima samo dali zbog toga sto oboje imamo blokirane racune tj placu sada na zasticeni primamo dali ce nam to predstavljati problem???ili oni mogu samo trecinu uzimat od moje place jer ja bi jednu smjenu odradila !!hvala

Gost – 17.06.2015, 14:02

Pozdrav! Vrijedi li i ugovor za korištenje stana (kao ured) bez naknade i za jdoo? Navodno da je potrebno staviti baren 300kn iznos i "unajmiti" barem 3-5m2 svog stana za korištenje svog stana kao ured i sjedište. Hvala!!!

Gost – 27.08.2015, 08:51

Bok jedno pitanje , da li je moguće otvoriti obrt ako sam ja već negdje zaposlen pa otvorim obrt kao neku honorarnu dijelatnost

Gost – 02.11.2015, 15:38

Lijepi pozdrav i svaka pohvala za blog ☺Imam jedno pitanje i nikako da dobijem odgovor na njega. Blokirani su mi svi računi pa me zanima kako neometano mogu radi

Gost – 07.11.2015, 13:24

hvala na inf

Gost – 20.11.2015, 12:44

Hvala,na tako jednostavan način dati sve potrebne informacije,čestitke!

Gost – 02.12.2015, 20:24

Jeee suoer hvala

Gost – 30.12.2015, 14:19

Pozdrav ja ima dva pitanja. 1. Dali mogu otvoriti obrt na ime poznanika clana familije npr. i ako mogu kakva on polaze prava na moj obrt? 2.Dali je potreban nekakav poslovni prostor ako se bavim recimo gradnjom?? hvala unaprijed

Gost – 13.01.2016, 18:01

Ako je otvorena firma u kojoj sam 50% vlasnica da li mogu zakonski otvoriti i samostalan obrt...

Gost – 13.01.2016, 18:02

Ako je otvorena firma u kojoj sam 50% vlasnica da li mogu zakonski otvoriti i samostalan obrt...

Gost – 28.01.2016, 12:48

svaka cast momak! ovo bih mi trebao biti prvi obrt, jako sam mlada. nadam se da ce sve ici po planu. pumo si pomogao i hvala ti!

Gost – 28.01.2016, 12:49

svaka cast momak! ovo bih mi trebao biti prvi obrt, jako sam mlada. nadam se da ce sve ici po planu. pumo si pomogao i hvala ti!

Gost – 01.02.2016, 21:08

odlican blog sve sam zavrsio za 3 dana i sve je super

Gost – 24.02.2016, 01:02

Kako se izračunava porez na obrt?

Gost – 14.03.2016, 19:37

Pozdrav, da li netko zna kako ide otvaranje obrta za posredovanje u internet kupovini (eBay, AliExpress..)

Gost – 09.04.2016, 10:00

kako da otvorim obrt za knauf

Gost – 09.04.2016, 19:49

Link za djelatnosti ne radi ..gdje mogu naći popis svih uslušnih i savjetodavnih djelatnosti za obavljanje u slobodnom obrtu .

Gost – 15.04.2016, 16:02

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2007_06_58_1870.html

Gost – 18.04.2016, 11:55

Evo upravo rješavam mirovinsko, te su mi rekli da nije potrebno uopće ići na zdravstveno jer oni automatski dobiju prijavu te cca 7 dana od prijave na mirovinsko samo treba doći po potvrdu. Jedna stvar manje za odraditi :)

Gost – 19.04.2016, 16:31

Hvala na korisnim informacijama! :)

Gost – 10.05.2016, 12:29

mene zanima dali ja mogu otvoriti obrt na svoje ime i ako ja radim u drugoj firmi?

Solo – 10.05.2016, 16:27

Gost, možeš otvoriti obrt na svoje ime iako radiš u drugoj firmi.

Gost – 28.05.2016, 03:29

ako sam otvorio sezonski obrt s pocetkom rada 15.6 dali iszo se trebam prijavit na poreznu u roku 7 dana od otvaranja, tr ako nisam koje su posljedice,hvala

Gost – 30.05.2016, 23:26

thnx! predobar blog

Solo – 31.05.2016, 12:39

Drago nam je da je korisno :)

Gost – 10.06.2016, 10:43

Imate li kakve informacije, može li maloljetna osoba biti vlasnik obrta i pod kojim uvjetima. Hvala.

Gost – 06.08.2016, 23:54

Zanima me trebam li baš imat polozen majstorski ispit kako bi otvorio neku strojnu radionu?

Solo – 08.08.2016, 11:42

Pozdrav, tu ćete informaciju trebati provjeriti u vašem uredu za otvaranje obrta u Zagrebu, ako ćete trebati pomoć s izdavanjem računa, tu smo!

Gost – 11.08.2016, 15:21

zanima me dali mogu otvoriti obrt,ako imam ovrhu????

Solo – 12.08.2016, 12:38

Nemamo tu informaciju, možda zna netko pa odgovori, a uvijek najbolje pitati u poreznoj.

Gost – 14.08.2016, 10:50

Zaposlena sam sa minimalnim prihodima kako bi mogla otvoriti neki obrt za usluge ciscenja, pomoći u kući i sl? Možete li mi opisati, jer to bi mi bio dodatni izvor zarade, ne trebam ni mirovinsko ni zdravstveno?

Solo – 14.08.2016, 12:05

Nažalost, to što vi ne trebate mirovinsko ili zdravstveno ne znači da ga i ne morate plaćati. Preporučujemo vam da se informirate oko otvaranja paušalnog obrta, a davanja ćete morati platiti, doduše u nekom manjem iznosu nego da niste zaposleni, ali ipak ćete nešto morati izdvojiti mjesečno.

Gost – 19.08.2016, 11:40

Gospodine, vi ste kralj što ste ovo napisali! Hvala Vam najviše!

Solo – 19.08.2016, 11:43

Drago nam je da vam koristi, hvala.

Gost – 21.08.2016, 10:57

pozdrav,zanima me moze li se na obrt otvoriti auto trgov.i dali treba imati i koliko iznos na racunu?

Solo – 26.08.2016, 13:05

Pozdrav, vjerojatno može, ali detalje morate pitati u uredu za otvaranje obrta u vašem djelu grada.

Gost – 03.09.2016, 13:46

Pozdrav , mene zanima kako najjednostavnije otvoriti obrt u rijeci . I koji su sve slobodne djelatnosti ali sa time da mozeš iznajmit poslovni prostor. Dali i dalje traje besplatno izavanje obrtinica za 2016 .. Hvala

Solo – 28.09.2016, 12:42

Pozdrav, obrt se može otvoriti i online bez obzira koji ste grad, ako imaš pristup E-građani stranici. Mislimo da je obrtnica i dalje free, ali provjeri još u Uredu za obrt u svojoj općini. https://solo.com.hr/blog/kako-otvoriti-obrt-online-bez-puno-komplikacija/140

Gost – 11.09.2016, 14:06

puno hvala na ovom detaljno opisanom postupku otvaranja obrta. ustedio si nam puno zivaca i vremena!

Solo – 28.09.2016, 12:49

Hvala :)

Gost – 19.09.2016, 22:31

Po struci sam dipl.logoped,sa položenim stručnim ispitom,zeljela bih samo stalno raditi,mefjutim niko od nadležnih ne zna gdje ja pripadam,da li školstvu,zdravstvu socijalni ili....pa ne znaju ni kako se mogu registrirati,nude mi samo kao agenciju ali su troškovi ludo visoki,ne pada mi na pamet,hvala

Solo – 28.09.2016, 12:43

Nažalost nemamo info kako bi poslovali logopedi, možda se netko od tvojih kolega javi pa napiše?

Gost – 21.09.2016, 10:45

Imam i ja pitanja :) Ja nemam strucnu spremnu za to sto otvaram. Jel trebam sebe i zaposlenika s spremom cjelo vrijeme prijavljivati? turisticka je djelatnost i ne znam koliko mi se isplati cjelu godinu imati otvoreno. Drugo pitanje: ja sam vlasnik 2 objekta. S jednim sam vec kao pausalac. Jel mogu s drugom objektom poslovati preko obrta da ne trebam ugovor o najmu? Hvala

Solo – 28.09.2016, 12:44

Ako djelatnost koju registirate zahtjeva stručnu spremu onda ju mora imati vlasnik ili zaposlenik za vrijeme rada obrta. Pretpostavljamo da se može na isti obrt voditi i dodatni objekt, ako odgovara registriranoj djelatnosti toga obrta, ali svakako provjerite u Uredu za obrte u vašoj općini/mjestu.

Gost – 26.09.2016, 16:29

Izgleda da se stvari malo razlikuju od grada do grada pa evo da vam napišem kako je za Slavonski Brod. Prvo otići u županijski ured, 2. kat, soba 228. Tamo ti daju info što sve moraš: Ispunjen obrazac, kopija osobne, vlasnički list od stana u kojem ćeš imat sjedište, izjavu o suglasnosti od vlasnika stana ovjerenu kod javnog bilježnika, potvrdu o uplati za registriranje obrta- 250 kn i biljezi 20 kn. Sve to predati u pisarnicu- prizemlje, 2. šalter.

Solo – 28.09.2016, 12:45

Hvala lijepo na opisu za Slavonski brod. I tamo se može otvoriti online ako se ima pristup stranici E-građani. https://solo.com.hr/blog/kako-otvoriti-obrt-online-bez-puno-komplikacija/140 Sretno u radu i nadamo se da ćete koristiti Solo :)

Gost – 04.10.2016, 10:57

Pozdrav, zaposlen sam na neodređeno radno vrijeme i htio bi otvoriti paušalni obrt. Interesira me što sve trebam zatražiti kod poslodavca od dokumentacije?

Solo – 05.10.2016, 19:11

Koliko smo mi upoznati ne bi trebali ništa, ali provjerite u Uredu za otvaranje obrta prema vašem mjestu stanovanja.

Gost – 09.10.2016, 20:22

Pozdrav! Dali kod otvaranja paušalnog obrta mogu zapošljavati druge? Hvala!

Gost – 09.10.2016, 20:32

Večer! Vrlo korisne upute!!Zanima me da li u paušalnom obrtu mogu zaposliti osobu?Hvala!!

Solo – 13.10.2016, 13:00

Paušalni obrt može zapošljavati druge osobe.

Gost – 17.10.2016, 14:47

pozdrav,odličan blog stavrno dobro opisano bez puno filozofije

Solo – 17.10.2016, 15:39

Hvala lijepo, to nam je filozofija - bez puno filozofije :)

Gost – 25.10.2016, 15:20

Hvala na korisnim informacijama.Nastavljam pratiti

Gost – 28.10.2016, 12:32

Poštovani, molim Vas da mi odgovorite da li sa područja posebne skrbi moram platiti 270,00 kn za otvaranje obrta.

Solo – 28.10.2016, 13:31

Pozdrav, tu ćete informaciju trebati provjeriti u vašem uredu za otvaranje obrta.

Gost – 02.11.2016, 17:00

Postovani, za otvaranje pecenjare dali treba ici na neki tecaj. Hvala

Solo – 02.11.2016, 17:27

Pozdrav, nemamo info o proceduri otvaranja pečenjare, provjerite u uredu za obrte.

Gost – 03.11.2016, 10:30

Poštovani, molim Vas ako otvaram obrt uslužne djelatnosti i financijsko savjetovanjeza vanske firme da li trebam imati prostor, ili mi je dovoljno da priložim vlassnički list od kuće mojih roditelja, jer ja sa njime živim.Hvala.

Solo – 03.11.2016, 11:11

Ako će obrt biti prijavljen na tu adresu onda vam je dovoljna njihova izjava i vl. list, u slučaju da nije, reći će vam referent za otvaranje obrta.

Gost – 04.11.2016, 12:54

Poštovani, ako stanujem u iznajmljenom stanu onda je također dovoljan samo ugovor o korištenju stana bez naknade ovjeren kod biljeznika i potpisan od strane vlasnika? Obrt bi registrirao online i to prilozio kao dokaz, trebam li jos kakav dokument(informaticki obrt je u pitanju).

Solo – 04.11.2016, 13:58

Mislimo da za iznajmljene stanove to ne vrijedi, provjerite u poreznoj.

Gost – 05.11.2016, 09:24

Poštovani,što je zapravo paušalni obrt

Solo – 05.11.2016, 10:20

Paušalni obrt je obrt koji plaća porez paušalno.

Gost – 12.11.2016, 18:26

dali je isto sve potrebno i za otvaranje slastičarne i sl?

Solo – 14.11.2016, 10:44

Pošto je riječ o hrani, vjerojatno trebaju dodatne dokumente, provjerite.

Gost – 27.11.2016, 20:07

otvorio bih usluznu djelatnost ,sitnih popravaka alu,ipvc stolarije ,pa me zanima dali je potrebno imati ispit za navedeno.hrv branitelj- hvaia

Gost – 27.11.2016, 20:08

otvorio bih usluznu djelatnost ,sitnih popravaka alu,ipvc stolarije ,pa me zanima dali je potrebno imati ispit za navedeno.hrv branitelj- hvaia

Solo – 27.11.2016, 20:10

Vjerojatno je, ali više informacija će vam dati u uredu za otvaranje obrta ili telefonski ako zahtjev podnesete online. Sretno!

Gost – 29.11.2016, 13:17

Svaka čast na ovome.... imam pitanje-ako je obrt registriran u zagrebu i sjedište obrta je u zagrebu i obrt radi u zagrebu,a vlasnik i voditelj obrta je prijavljen u sisku i živi u sisku, gjde se prijavljuje u poreznu, u mirovinsko i u zdravstveno-da li zagreb ili sisak

Gost – 29.11.2016, 13:35

Ako otvaram obrt kome da naglasim da će to biti paušalni, da li porezno? Hvala.

Solo – 29.11.2016, 15:27

Kod popunjavanja obrasca na poreznoj, bira se paušalni obrt od opcija. Za ostala pitanja je najbolje zvati poreznu pa provjeriti, oko prijave i slično.

Gost – 08.12.2016, 09:22

Pozz..Zelim otvoriti obrt usluge prijevoza (kamion kipper-kran)....i kao dodanu djelatnost uslugu praznjenja septickih jama..dali mi triba fiskalna blagajna ili to ide pod pausalno..Hvala

Solo – 08.12.2016, 11:45

Pozdrav, nemam informacije toga tipa, ali ako ćete trebati servis za račune, tu smo :)

Gost – 19.12.2016, 17:38

Imam turistički brod za jednodnevne izlete.Pošto sam ostvario pravao na mirovinu mogu li sinu koji će otvoriti obrt,ustupiti sredstvo bez naknade

Gost – 19.12.2016, 19:33

Nemamo taj info, najbolje pitajte u uredu za obrte. Mi možemo pomoći oko korištenja servisa Solo.

Gost – 24.12.2016, 02:18

ako sve ovo prođem u narednim danima uzimam Solo :) hvala do neba za ove info, nadam se da su još važeće

Gost – 26.12.2016, 13:28

Dobar dan , i hvala na puno informacija u startu otvaranja vlastitog obrta. Neznam pod koju djelatnost registrirati obrt , a vidim da je to vama u malom prstu pa ako može savijte , unaprijed se zahvaljujem. Želim otvoriti obrt zapruzanje usluge pronalaska zabavnog programa za poslovne objekte . Laički rečeno : Agencija -posrednik između hotela i izvođača glazbenog programa. Vidjela sam nekoliko djelatnosti u koju se to može uklopiti ali neznam što je stručno i pravilno . Ako mi možete pomoći unaprijed se zahvaljujem .

Solo – 28.12.2016, 11:14

Možda najbolje da pogledate u nac. klasifikaciji djelatnosti (link u tekstu) gdje biste se uklopili pa pitate na poreznoj za paušal. Ako imate pristup E-obrtu također možete pogledati sve djelatnosti koje se nude prilikom registracije.

Gost – 26.12.2016, 13:33

Imam nekoliko informacija od strane nekih knjigovođa , da je moguće u mojoj situaciji otvoriti paušalni obrt, za kojeg ne treba knjigovođa niti porezne obveze , ako može kakav info o tome. Hvala

Gost – 30.01.2017, 18:22

A što ako imaš samo svoj stan? Negdje sam pročitao da prema zakonu o obveznim odnosima ne smiješ sam sa sobom sklopiti ugor o najmu.

Solo – 30.01.2017, 18:40

Ako imaš svoj stan ne trebaš ugovor jer si ne trebaš sam sebi dozvoliti korištenje prostora. Trebaš potvrdu o vlasništvu.

Gost – 22.02.2017, 11:07

Hvala na svim informacijama koje ste ponudili

Gost – 22.02.2017, 11:09

Hvala na svim informacijama koje ste ponudili no ja bih vas zamolio

Gost – 26.02.2017, 15:38

Hvala lijepo je ovako vidijet sve na jednom mijestu,mene zanima šta mi je potrebno za otvaranje pokretnog obrta odiječom i obučom pošto mi znači netreba poslovni prostor nego vozilo s kojim bi radio dali je potrebno imat vozilo odma ili se može kupit kasnije kad se otvori obrt i dali moram posijedovat skladište.Hvala

Gost – 03.03.2017, 18:51

Bok,možete li mi objasniti što je s porezom kod uslužnog obrta s obzirom da bruto prihod ne prolazi određenu svotu ,hvala

Solo – 03.03.2017, 19:07

Za pokretni obrt nemamo informacije, a pitanje za uslužni obrt nismo shvatili. Uvijek je preporuka paušalni način oporezivanja tj. paušalni obrt za uslužne djelatnosti.

Gost – 21.03.2017, 19:10

Pozdrav, ja sam prije tjedan dana dobio slijedeće informacije. Ovaj ugovor o najmu stana bez naknade NE može proći, tako su mi rekli u uredu za gospodarstvo. Ono šta su oni meni rekli da napravim je da potpišem ugovor o najmu stana i stavim iznos 1 kunu ( da 1,00 kuna ) jer oni taj ugovor NE šalju u poreznu nego ostaje kod njih. Ovo što sam pročitao u Vašem članku je skroz drugačije

Solo – 21.03.2017, 19:29

Pozdrav, ugovor "prolazi" ako je riječ o roditeljskom stanu koji vam daje prostor na korištenje ili ste vi vlasnik prostora. Ako niste u rodu s osobom, naravno da "ne prolazi". Ugovor ostaje u Uredu za gospodarstvo. Preporučujemo i druge naše, nešto ažurnije, blogove o otvaranju obrta online i otvaranju paušalnog obrta.

Gost – 22.03.2017, 04:24

Hvala na brzom odgovoru. Nije mi jasno ovo "• fotokopiju ugovora o najmu/korištenju poslovnog prostora (treba za Poreznu)" jer su isto kao što ste napisali rekli da taj ugovor ostaje kod njih u uredu za gospodarstvo. Sada ne znam šta je ispravno. Ja bih sa prijeateljem koji je vlasnik stana potpisati ugovor o najmu ( to su mi rekli u uredu za gospodarstvo da napravim).

Solo – 22.03.2017, 10:45

Napravite to što su vam rekli u Uredu za gospodarstvo, jasno.

Gost – 22.03.2017, 13:29

Postovani, postojeci obrt je registriran za prodaju (maloprodaja i veleprodaja) neprehrambenih proizvoda, a sada zelim prosirit i na proizvodnju tj.montitanje...sto je sve potrebno? Lp

Solo – 22.03.2017, 16:36

S obzirom da ste na web stranici od servisa za izdavanje računa Solo, jedno vam možemo reći da pitate u Uredu za gospodarstvo u svom mjestu.

Gost – 23.03.2017, 12:54

Osiguran sam mirovinsko i zdravstveno po osnovi rada u firmi, a otvorio bih obrt s paušalnim placanjem. Moram li se prijavljivati na Mirovinsko i Zdravstveno?

Solo – 23.03.2017, 12:56

Da, morate plaćati dodatno i mirovinsko i zdravstveno.

Gost – 23.03.2017, 14:58

Hvala na odgovoru (dodatno mirovinsko i zdravstveno), to ste lijepo objasnili u članku o otvaranju obrta s paušalnim iznosom. Pitanje je bilo oko prijave na MIO i Zdravstveno, na koji se način prijavljuje, kao i obrt u kojem bi bio zaposlen?

Solo – 23.03.2017, 15:19

Za konkretne odgovore pitanja@mirovinsko.hr, ako ćete imati pitanje oko servisa Solo, tu smo :)

Gost – 01.04.2017, 13:41

Imam pitanje. Živim u stanu kojeg je vlasnik moj brat, a on je već dulje vremena u inozemstvu. Mogu li jednostavno donijeti njeov vlasnički list ili izvadak iz gruntovnice kao potvrdu jer to bih prijavio kao poslovni prostor?

Solo – 01.04.2017, 14:52

Vjerojatno možete, ali točno će vam znati reći samo vaš referent u Uredu za gospodarstvo, hoće li to prihvatiti. Svakako priložite i potpisanu izjavu brata da vam dopušta obavljanje djelatnosti u tom prostoru.

Gost – 04.04.2017, 15:06

Pozz, ako otvorim obrt za usluge čišćenja, mogu li na listu djelatnosti za isti taj obrt dodati još bilo što od djelatnosti za obrte? Npr. dizajn i web? Ili postoje klase glavnih i srodnih djelatnosti?

Solo – 04.04.2017, 15:42

Da, to je pitanje aktualno u svjetlu ovih potpora koje daje Grad Zagreb, za samo otvaranje ne bi smjelo biti problema, ali nije jasno iz poziva je li za dobivanje potpora moguće imati i druge registrirane djelatnosti. To je možda siva zona, a možda je definirano pa svakako provjerite prije apliciranja na poziv.

Gost – 06.04.2017, 14:41

Poštovani planiram otvoriti paušalni obrt, i sada imam nedoumice o djelatnostima koje da registriram. Stvar je u tome ta bi obrt surađivao sa jednom agencijom za posredovanje u prometu nekretninama na način da bi joj radio istraživanje tržišta, pronalazak i posredovanje prilikom potpisivanja novih ugovora o posredovanju sa vlasnicima stanova, te na temelju tih usluga agenciji naplaćivaodogovorenu proviziju kod ostvarene prodaje nekretnina koje bi im mi pronašli. Sada sam u dilemi koje djelatnosti registrirati, budući da obrt ne bi bila agencija za nekretnine, nego bi čisto obavljala komecijalne usluge istraživanja tržišta i posredovanja kod davanja usluga posredovanja u prometu nekreninama koje bi obavljala sama agencija. Bio bih vam zahvalan ako bi mi mogli pomoći savjetom. Lijep pozdrav

Solo – 06.04.2017, 14:57

U registru postoji djelatnost istraživanje tržišta, za ostale ne znamo na pamet, pa pogledajte i vidite što bi vam još uz ovo kao glavnu djelatnost, odgovaralo. Sretno.

Gost – 09.04.2017, 12:19

Poštovani , otvaranje obrta za informatičke usluge postoje li zahtjevi za majstorski ispit ili je dovoljna srednja škola? Te kako ide izdavanje fiskalnog računa za devize , rad sa strankama unutar EU?

Solo – 09.04.2017, 12:38

Za specifične potrebe kod otvaranja obrta morate provjeriti u Uredu za gospodarstvo, ali vjerujemo da za informatičke usluge ne treba majstorski ispit. Izdavanje računa imate u našim pitanjima i odgovorima: https://solo.com.hr/pitanja-i-odgovori

Gost – 11.04.2017, 11:31

Otvorio bi obrt za proizvodnju drvenog ugljena sta je potrebno za to ,dje se obratiti i dali treba kakva skola za to ili strucni ispit ?

Solo – 11.04.2017, 12:35

Nemamo te informacije.

Gost – 17.04.2017, 12:41

Frizer je otvorio obrt na adresu mog vlasnistva poslovnog prostora. Da li je to u redu. Kakve mogu biti posljedice za mene vlasnika.

Solo – 17.04.2017, 15:13

Nemamo te informacije.

Gost – 01.05.2017, 23:01

Poštovani, da li je moguće otvoriti Patronažu kao obrt? Koliko sam se informirala postoji djelatnost ustanova za njegu ali nisam sigurna da li tome pripada i patronažna služba i može li se prijaviti kao obrt. Puno Vam hvala na ovim informacijama i unaprijed hvala za odgovor.

Solo – 01.05.2017, 23:10

Poštovana, vjerojatno da ako imate tu struku. No kako se ni mi, kao ni vi do sada nismo upuštali u taj segment poslovanja, možemo vas samo uputiti u Ured za gospodarstvo. Ako saznate, slobodno nam povratno javite. Sretno i ugodan ostatak večeri!

Gost – 16.05.2017, 18:09

Pozdrav,imate li kakvih iskustava sa otvaranjem obrta vezanog za izradu nakita.I kolike su mjescne obveze placanja za takav obrt ?

Solo – 16.05.2017, 21:11

Porezne i druge obaveze se razliku prema vrsti obrta, a ne vrsti djelatnosti u obrtu. predlažemo da pročitate naš post o otvaranju paušalnoga obrta gdje imate navedena davanja i druge savjete. Sretno!

Gost – 19.05.2017, 10:05

Zanima me da li je potrebna srednja skola za otvaranje pausalnog obrta,posto je suprug u blokadi,pa bi to islo na moje ime?Ja nemam SSS.Hvala.Lp.

Solo – 19.05.2017, 10:28

Pozdrav, to vjerojatno ovisi o tome za što biste obrt otvorili, pitajte u Uredu za gospodarstvo koji su uvjeti potrebni za koju klasifikaciju.

Gost – 19.05.2017, 19:37

U redu,hvala! :)

Gost – 17.06.2017, 14:32

Pozdrav, zanima me ako je još potreban pečat za poslovanje obrta?

Solo – 17.06.2017, 21:23

Pečat je potreban. On služi za pečatiranje obrazaca na poreznoj, banci, itd.

Gost – 19.06.2017, 22:25

Hvala na korisnim informacijama, vrhunski info na jednom mjestu :)

Gost – 28.06.2017, 14:09

Poštovani, dosta mi je hitno otvoriti paušalni obrt pošto mi je nenadano iskrsnuo posao koji to zahtijeva. Prijavljen sam u jednoj firmi na pola radog vremena te mi mnogi govore kako nisam dužan plaćati zdravstveno jer mi uplaćuje ta firma te kako sam mirovinsko dužan platiti samo pola po istoj osnovi. Imate li otprilike uvid koliko su mi mjesečna davanja ukoliko otvorim obrt. Paušalni porez znam koliko je te mi ta informacija nije potrebna. Također zanima me je li za grafički dizajn potreban prostor. Unaprijed hvala.

Gost – 05.07.2017, 12:03

Lp. Nedavno sam otvorio paušalni obrt. Dobio sam uplatnicu od poslovnog registra na iznos od 400 kn, je li to obvezno platiti ili ne? Hvala.

Solo – 05.07.2017, 12:08

Pretpostavljam da nije došla samo uplatnica nego i popratno pismo koje objašnjava što se točno uplaćuje i kome. Ako nije od Porezne, Države ili državne agencije, onda naravno nije obavezno platiti nego je u pitanju komeracijalan projekt/ponuda.

Solo – 05.07.2017, 16:54

Ovdje su vam informacije i iznosi: https://solo.com.hr/blog/sada-je-pravo-vrijeme-za-otvaranje-pausalnog-obrta/146 za puno radno vrijeme, za pola radnoga vremena nažalost ne znamo kako ide obračun pa pitajte na poreznoj i javite nam povratno. Hvala, pozdrav!

Gost – 06.07.2017, 12:45

Svaka čast za post, vrlo korisne informacije!

Solo – 07.07.2017, 13:01

Hvala lijepo :)

Gost – 06.07.2017, 16:05

Poštovani otvorio sam paušalni obrt grafički dizajn, audio-video produkcija i fotografija. Posao ne ukljucuje studio vec samo terensko snimanje i rad od kuce. Zanima me moram li imati na vratima stana na koji je obrt prikavljen (stan u kojem i zivim) plocu sa nekim informacijama o obrtu i radno vrijeme. Zanima me posto za taj posao stranke ne dolaze k meni te prostor u tom smislu nije namjenjen posjetama stranaka i iz razloga jer onda moram to vrijeme prilagoditi svom stalnom poslu gdje sam prijavljen na puno radno vrijeme. Hvala.

Solo – 07.07.2017, 13:02

Trebate istaknuti na sandučiću naziv obrta, to je sigurno, a ostalo možete imati u prostoru (radno vrijeme, naljepnicu o računu itd.) Ovo je samo naše neslužbeno mišljenje, provjerite s poreznom.

Gost – 12.07.2017, 10:48

Poštovani izdajem prvi račun sa svog paušalnog obrta. Na internetu sam našao primjer izdanog računa od 1.7.2013. . Mogu li se voditi tim primjerom ili se nešto mjenjalo. Ako je znate li možda gdje pronaći valjan primjer. Hvala

Solo – 12.07.2017, 10:59

Solo brine za to :) Vi samo unesete uslugu i cijenu, a ostale elemente računa će odraditi Solo.

Gost – 12.07.2017, 23:33

Poštovani, radim u firmi u kojoj sam prijavljena na pola radnog vremena. Otvorim li paušalni obrt, koje su moje obveze po pitanju davanja za mirovinsko i zdravstveno? Postoji tablica i objašnjenje u slučaju da sam zaposlena, no vjerujem da je pretpostavka da pričamo o punom radnom vremenu. Unaprijed hvala!

Solo – 13.07.2017, 12:25

Za pola radnog vremena nemamo informacije pa ako saznate, molimo javite nam povratno. Hvala!

Gost – 26.07.2017, 12:28

Lijepi pozdrav! Imam domaću radinost, sve uplate idu na žiro racun, nisam obvezna imati blagajnu. Koje racune sad moram izdavati? Iz knjige ubrzanih racuna ili iz knjige izdanih racun? Hvala.

Solo – 26.07.2017, 12:54

Izdajete račune za obavljenu uslugu, recimo iz Sola. Ako koristite nešto drugo, konzultirajte se u Uredu za gospodarstvo ili Poreznoj upravi.

Gost – 27.07.2017, 11:28

Da koristim vase racune, ako je uplata na racun izdajem transakcijski racun. Kako bih pravdala one racune koji se plaćaju pouzecem, ali isto ide na racun, preko hub uplatnice. Npr danas trebam izdati racun za placanje pouzecem, a novci ce mi biti na racunu tek kroz 2,3 dana. Moze li tu biti problema kako se racun prije izdaje?

Solo – 27.07.2017, 11:44

S obzirom da je riječ o transakcijskom računu, nije problem.

Gost – 29.07.2017, 17:07

Otvarao bih obrt,keramičar,dali to ide pod slobodni obrt ili ...? Hvala!

Solo – 29.07.2017, 17:16

Mi nemamo te informacije, pitajte u Uredu za gospodarstvo.

Gost – 31.07.2017, 20:59

Najveće hvala, dragi Soleri!

Gost – 31.07.2017, 22:56

Han Solo, koja si ti legenda. Pa ja nikad ne bih otvorila obrt da nema tebe i tvojih postova. <3

Solo – 01.08.2017, 09:58

Hvala i sretno s biznisom!

Gost – 07.09.2017, 11:15

Dragi Hane,

Gost – 07.09.2017, 11:16

Poštovani gospodine Solo :)

Gost – 07.09.2017, 11:24

Želim ostaviti jednu povratnu informaciju nakon uspješno otvorenog obrta. Teta u Gradskom uredu za gospodrastvo, rad i poduzetništvo mi je rekla da jako puno ljudi dolazi s krivim dokumentom, a to je ovaj "ugovor" o korištenju stana. Ugovor je pravni oblik koji u sebi zahtijeva nekakvu novčanu naknadu koja nikako ne smije biti 0 kuna. Dokument bi se ispravno trebao zvati Izjava, Očitovanje i sl. Teta je također rekla da su neki ljudi, došavši u Poreznu naivno rekli da imaju potrebni ugovor (umjesto izjavu) i da su morali ići poništavati taj ugovor jer bi Porezna, u protivnom, teretila isti za neki prosječni iznos najma nekretninte u tom i tom kvartu. Ja sam također došla s "ugovorom" ali mi je ona rekla da će mi priznati i da za živu glavu ne spominjem u Poreznoj nikakav ugovor, nego izjavu. Druga stvar je da ne bi smjelo pisati ni stan, ako ste u kući. U mom slučaju je u pitanju kuća ali sam u ugovoru ostavila stan jer sam mislila da se taj izraz općenito odnosi na bilo koju stambenu jedinicu u kojoj subjekt stanuje. Meni je to ispalo nezgodno jer da je u izjavi/ugovoru točno bilo navedeno kuća, moglo mi je biti odobrena i još jedna djelatnost za koju je potrebno skladište, a stan ne zadovoljava minimalne tehničke uvjete za to. Lijep podzrav svima i hvala još jednom!

Gost – 08.09.2017, 10:47

Postovani, otvoren paušalni obrt, koristim fiskalnu blagajnu. Zanima me kad zaključim blagajnu, taj dan vise ne smijem izdati racun ili to nema veze? :)

Solo – 10.09.2017, 12:30

Zaključenje blagajne podrazumjeva da ste za taj dan završili s radnim vremenom u kojem vam je dozvoljeno izdavanje računa.

Gost – 08.09.2017, 16:48

Poštovani, je li uplatnice od porezne kojima se plaća paušalni (kvartalni) iznos stižu na adresu ili ih sam moram ispuniti, te kada. Naime obrt sam tvorio 03.07.2017. a sada je već 08.09. pa me zanima što i kako s plaćanje. Hvala unaprijed.

Solo – 10.09.2017, 12:31

Uplatnice za porez ne stižu, dobiti ćete rješenje. Na e-građani možete pratiti trenutna zaduženja. Dok nema zaduženja niste dužni ništa plaćati. Rješenja obično "malo" kasne.

Gost – 30.09.2017, 18:51

Poštovani, htjeo bi otvoriti obrt Fasader ili slicno s obzirom da nemam skolu a stim poslom se bavim 15godina .
Pa me zanima dali je to izvedivo ili moram ipak imati skolu. Hvala!

Solo – 01.10.2017, 11:55

Poštovani gospod fasader, s obzirom na to da smo mi web servis za izdavanje računa, nemamo traženu informaciju. Moguće je da je takav obrt vezani obrt koji zahtjeva da vi ili netko koga zapošljavate ima tu struku u papirima. Najbolje će vam reći u Uredu za gospodarstvo. Sretno i kada krenete izdavati račune, svakako razmotrite Solo servis za to. Pozdrav!

Gost – 01.10.2017, 20:42

Ja imam dva lagana pitanja. Zašto se mora imati žig, kad su rekli (ovi iz Sabora) da žig više nije potreban i da li tko zna da li ja kao vlasnik obrta mogu koristiti vlastiti žiro račun koji glasi na mene kao osobu? Hvala unaprijed na odgovorima. I naravno hvala SOLO za ovako puno dobrih informacija koje ne možeš dobiti ni u jednoj instituciji. A kad budem imao vremena bude Vam poslao još neke informacije ukoliko nekog zanima u svezi javljanja na natječaje za poslovne prostore koje provode lokalne i regionalne samouprave ili država, kao i MTU

Solo – 01.10.2017, 20:50

Žig se de jure ne mora imati, dok ga de facto još uvijek neke banke traže za recimo otvaranje poslovnoga računa. Zaključak izvedite sami. Za obrt trebate imati poslovni žiro račun koji je različit od osobnog. Hvala na pohvalama, materijale možete poslati i na naš mail pa ćemo složiti blog post ako bude zanimljivo za šir javnost.

Gost – 12.10.2017, 14:01

Pozdrav, zanima me ako otvaram paušalni obrt i ne treba mi ured tj. poslovni prostor, znam damoram imam sjedište upisano za obrt, pa me zanima ako imam mogućnost dobiti besplatno izjavu vlasnika jedne poslovne zgrade da samo mogu registrirati sjedište obrta na njegovu adresu...
Uglavnom moje pitanje je: što bih trebao s njime potpisati (neku izjavu da mi ustupa prostor bez naknade) i da li to moram ovjeriti kod javnog bilježnika?

Solo – 12.10.2017, 14:48

Ako niste u bližoj obitelji vlasnika prostora nikakva izjava neće biti dostatna jer ne možete dobiti prostor besplatno. Potrebno je napraviti ugovor o najmu prostora. LP.

Gost – 12.10.2017, 22:46

Poštovani..
Da li je potrebana ugostiteljska skola za otvaranje pokretnog obrta(pokretna prikolica fast food) koji pruža uslugu hrane i pića? I moze li taj obijekat radit po potrebi? Npr.vikendi ili za neka događanja(fešte) na nekim mjestima.
Hvala na odg.

Solo – 12.10.2017, 22:49

Nemamo te informacije.

Gost – 19.10.2017, 12:57

Postovani imam otvoren pausalni obrt za graf i web dizajn. Muceme 2 pitanja na koja se nadam da cete imati odgovor
1.Smijem li izraditi letke i oglasiti se po zgradama ili moram traziti kakvu dozvolu i dodatno platiti? Naravno letke bi stavio na predvidjena mjesta u stubistima.

2. Neovisno o pitanju br 1.U suradnji sa jednim drugim obrtom imamo projekt (ponudu) koja ima odredjeno ime. Nazvali smo to npr. Mediadesign.Smijemo li to oglasavati pod tim nazivom ili mora biti naziv obrta. Znam da kafici cesto imaju ime jedno a ime obrta sasvim drugo koje ne stoji na reklamama. Naravno kod placanja je sve cisto i po zakonu samo ime obrta nije isto kao i ime projekta.

Unaprijed hvala.

Gost – 24.11.2017, 22:44

Posovani

Zanima me dali u pausalu, mogu raditi kao posrednik drugoj firmi , otovrio bi pausal , da mogu dobiti proviziju od te firme.
placa li se pdv kada izdam racun za proviziju koja bi ta firma meni uplacivala

Solo – 25.11.2017, 12:07

Paušalni obrt se može registrirati za djelatnosti iz NKD. Ako vaš posao možee uklopiti u te djelatnosti, zašto ne. PDV-a u paušalnom obrtu nema.

Gost – 01.12.2017, 19:05

Poštovani,

poveznice (linkovi) na obrasce RPO-A, RPO-B (porezna) ne rade. Hvala

Gost – 05.12.2017, 08:00

Postovanje,zanima me moze li djelatnik u nekoj drzavnoj firmi koji nije na ugovoru za stalno otvoriti pausalni obrt?
Hvala

Solo – 05.12.2017, 15:09

Vjerojatno može. LP.

Gost – 03.01.2018, 19:08

Pozdrav Solo,
zanima me znate li gdje se može pronaći informacija za koje je obrte (paušalne) potreban poslovni prostor, budući da to nije navedeno u NKD-u, a ni u Uredu za gospodarstvo nisu pomogli (doduše u telefonskom razgovoru).
BTW, odličan blog, svaka čast!

Solo – 03.01.2018, 20:14

Za sve paušalne obrte je potreban prostor. Hvala na pohvalama.

Gost – 05.01.2018, 15:35

Postoje obrti za koje ne treba poslovni prostor, tj. mogu se obavljati u stambenom prostoru.
Pravilnik je iz '93 ili '95, ne znam da li se što mijenjalo: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1995_12_101_1672.html
Smiješno je što možeš npr. popravljati el. uređaje, ali ne možeš izrađivati web stranice, malo smo zapeli u vremenu :)

Gost – 07.01.2018, 04:38

Postovani,



molim Vas informaciju, neznam da li se obracam na pravom mjestu. Zanima me kamo je moguce zaprimiti informacije o otvaranju obrta?

Da li isti moze otvoriti osoba sa certificiranim polozenim tecajevima, pritom mislim na depilacije te ugradnju noktiju, ali bez zavrsene kozmeticke srednje skole?

Kakvi su troskovi, postoje li eventualne subvencije za nove mlade poduzetnike te tko ima pravo na iste ?



Unaprijed hvala!

Solo – 08.01.2018, 16:37

Poštovana, vaša pitanja bi trebala biti upućena poslovnom savjetniku, knjigovođi i sl. Solo je servis za izdavanje računa.

Gost – 07.01.2018, 22:15

Pozz ljudi... Kao prvo odličan blog...Pronašli smo mnoštvo info tu i veoma smo Vam zahvalni na svemu...
A sada pitanje... Supruga otvara paušalni obrt, i sjedište obrta treba biti u kući koja je u 2/3 u vlasništvu njenog strica, a 1/3 u njenom vlasništvu.. Kakva je sada procedura, tj. kakav ugovor ili izjavu treba napraviti...
Bili bi VEeoma zahvalni na odgovoru!

Solo – 08.01.2018, 16:37

Trebala bi predočiti vlasnički list na kojem se vidi njezin dio vlasništva.

Gost – 07.01.2018, 22:18

I da zaboravih napomenuti, ovaj problem naveden gore u prethodnom komentaru... Taj paušalni obrt, je obrt za web dizajn...

Gost – 17.01.2018, 20:31

Pohvala za informacije, blog i sve ostalo! Zaposlen sam na puno radno vrijeme ali razmišljam o otvaranju obrta...imam dva pitanja,ako može: da li je problem radno vrijeme obrta-da li to mora biti propisano? I da li je moguće otvoriti obrt ako ste u blokadi i primanja dobijate na zaštićeni račun?Hvala

Solo – 17.01.2018, 21:32

Radno vrijeme mora biti definirano, a izbor je na vama. Za blokadu ćete morati pitati u Uredu za gospodarstvo i Poreznoj.

Gost – 18.01.2018, 17:17

Konkretno,otvorio bih obrt kombi prijevoza stvari...mali kombi,ispod 3.5 tona...pa pošto mi smjene dozvoljavaju dosta slobodnog vremena pomislio sam da ne bi bilo loše prevesti tu i tamo koju turu...da li je to uopće moguće? Hvala na detaljnim uputama na Vašem blogu, puno su mi pomogle i u biti sve mi je više manje jasno ...konkretno za sva pitanja i nedoumice obraćam se Uredu za gospodarstvo? Hvala

Solo – 18.01.2018, 18:10

Da, za sve konkretne upite je najbolje pitati tamo jer Solo je web servis za izdavanje računa i koliko god htjeli pomoći niti imamo informacije niti vam možemo dati ikakve službene informacije u konkretnim slučajevima. Sretno s poslom!

Gost – 20.01.2018, 19:31

Pozdrav, pročitao sam komentare ali nisam našao konkretan odgovor, ako mi možete i znate pomoći..Da li je moguće prijaviti obrt na adresu roditelja s kojima ne živim(u drugom su gradu) ali imam prebivalište tamo, dok boravište na godinu dana imam prijavljeno u drugom gradu? Ne bih htio prijaviti obrt u stanu odn gradu gdje imam trenutno boravište jer neznam do kad ću tu boraviti(zasad do 4.mj). Da li mogu obavljati djelatnost na jednom mjestu(kao podstanar) a biti registriran na drugom, ako me razumijete i što predlažete? Hvala puno!LP

Solo – 23.01.2018, 09:03

Predlažemo da za svoju konkretnu situaciju pitate u Uredu za gospodarstvo. LP.

Gost – 23.01.2018, 08:55

Stranac sam i imam privremeni boravak radim u gradevinskoj firmi imam pitanje dali mogu otvoriti grdevinski obrt ako napustim firmu

Solo – 23.01.2018, 09:02

Nema to veze sa servisom Solo, pitajte u Uredu za gospodarstvo. LP.

Gost – 23.01.2018, 09:28

Dobar dan zanima me dali mogu otvorit salon za nokte j.d.o.o..ako nemam tu skolu zavrsenu..ali polozila sam tecaj za to..hvala

Solo – 23.01.2018, 16:43

Predlažemo da za svoju konkretnu situaciju pitate u Uredu za gospodarstvo. LP.

Gost – 06.03.2018, 20:59

Pozdrav Hane Solo, prije svega, servis mi se čini odličan pogotovo za za Jabba the Hutt paket, i poprilično sam siguran da ću odmah krenuti s vama! Pošto ne vidim datum zadnjeg ažuriranja ovog neprocijenjivog članka, zanima me je li sve s popisa ostalo isto i je li se nešto promijenilo? Danas sam uspješno napravio online prijavu pa bih krenuo predloženom listom... Hvala V.

Solo – 07.03.2018, 10:55

Članak se ne ažurira, ali sve je više manje isto osim što su iznosi davanja nešto veći ove godine i postoji još jedan porezni razred do 300.000,00 kuna primitaka. Ali ako tek krećete, onda stavite niži iznos kod prijave na paušalno oporezivanje pa prvu godinu plaćate porez za najniži razred, a sljedeće godine prema stvarnim primanjima. Sretno i ne zaboravite izdavati račune uz Solo.

Gost – 13.03.2018, 13:06

Bok Solo i društvo, V. ovdje opet, evo da vas ažuriram... Za mene je otvaranje bilo izrazito jednostavan postupak, ako nekog zanima zaposlen sam za stalno pored svog obrta i nije bitno kako radite inače polu-full time, to sam pitao u Poreznoj. Napravio sam prijavu online (posebno je možda to što sam ubacio izjavu o obavljanju usluga obrta na adresi na kojoj nisam vlasnik uz potpis vlasnika s preslikama naših osobnih iskaznica). Stavio sam početak obavljanja dva dana poslije od same prijave (računajući na to da će to trajati par dana). Potvrdu o obrtnici i rješenju sam dobio dva dana kasnije na email (jer sam imao unutar e-građani sustava postavljenu opciju za zaprimanje obavijesti iz e-pretinca na privatnu email adresu) tako da nisam morao provjeravati stalno ulaskom preko NIAS-a. Onda sam isprintao RPO (onaj sa 4 papira) obrazac (i sve ovo navedeno ostalo što mi zapravo ništa nije trebalo :-)) i popunio ga za obrt, neke sitnice sam morao kasnije još u Poreznoj dopisati, Dogovorio sam telefonki sastanak u banci za poslovne korisnike i emailao bankaru sve potrebne dokumente, došao sam kasnije u banku i otvorio poslovni račun s m banking uslugom (samo to mi treba u mom slučaju), nakon tih 30ak minuta sam se zaputio u Poreznu upravu u Zagrebu na Ilici do sobe 36 (na drugom katu desno), tamo me referentica zamolila za presliku rješenja obrtnice i dva ispunjena primjera RPO obrasca, te mi dala RDO obrazac s kojim se potvrđuje da sam zaposlen još u drugoj tvrtci. Ispunio sam na RPO da sam paušalac i očekivani prihod za ovu godinu i to je to. Pošto sam već zaposlen ne trebam ići do mirovinskog i zdravstvenog jer mi tvrtka već uplaćuje potrebne doprinose. I evo upravo otvaram račun na solo! :) Hvala još jednom.

Solo – 13.03.2018, 17:09

Bok Gost! Iznimno nam je drago da si se bacio u poslovne vode, a još više da smo ti mi malo pomogli da se uspješno bućneš :) Hvala na povratnoj informaciji koja će svakako koristiti onima koji će željeti napraviti isto i vremenu da nam se javiš. Želimo ti puno naplaćenih računa!

Gost – 10.04.2018, 13:50

Poštovani
Zanima me da li imate info da li se obrt moze otvoriti dok je osoba na mirovanji radnog odnosa do trece godine djeteta, znaci doprinosi od poslodavca kao i staz miruju? Hvala

Solo – 10.04.2018, 14:22

Naša logika kaže da ne može, ali vi provjerite u Uredu za gospodarstvo.

Gost – 25.04.2018, 16:12

bilo bi zgodno da je članak updatean, neki linkovi ne rade :)

Solo – 25.04.2018, 17:04

Članak je iz 2014. očekivano je da neki linkovi neće raditi, a s obzirom da je riječ o neslužbenim informacijama na blogu nismo u mogućnosti updatati isti. Sretno!

Gost – 30.06.2018, 23:37

Pozdrav...htjela bi otvoriti obrt za frizerski salon...nemam majstorski ispit...dali ga mogu otvoriti bez navedenog...hvala

Solo – 01.07.2018, 19:09

Pitajte u Uredu za gospodarstvo. LP.

Gost – 27.08.2018, 16:09

L. P. zanima me, ako sam zaposlen u državnoj firmi, dali mogu otvoriti obrt (studio) za ukrašavanje tijela, konkretno salon za tetoviranje i možda dodati još neku djelatnost kao što je izrada umjetničkih radova i prodaja vlastitih slika. dali je moguće djelatnost prijaviti na pola radnog vremena ili četverosatno i moram li prijaviti paušalni obrt?

Gost – 22.09.2018, 13:18

................................................

Gost – 19.09.2019, 12:00

Pozdrav. Nadovezao bih se na pitanje koje je netko već postavio vezano za žiro račun. Naime, na više mjesta na netu spominje se kako za obrt moram imati poslovni žiro račun a ne privatni, pa me zanima postoji li uporište tome negdje u nekom zakonu, uredbi, propisu...? Efektivno, razlika između ta dva je što banka uz žiro račun obrnika veže broj obrtnice, no porezna ne vidi razliku - oni vide i moj privatni i poslovni žiro račun na isti način i vjerujem da im je jedino bitno da se mogu s nekog računa naplatiti ako ja ne platim potrebne dadžbine. Ne kažem da sam u pravu, no zanima me da li je to zaista regulirano ili su svi kao i ja čuli za tu informaciju i toga se drže...

Solo – 19.09.2019, 12:35

I mi smo mišljenja da je potrebno imati poslovni račun. Slovo zakona koje tražite probajte pitati knjigovođe ili državne institucije. Lp.

Gost – 01.11.2019, 12:12

Pozdrav,

suprug želi otvoriti paušalni obrt za prijevoz putnika. Ima svoj putnički kombi. Završeno obrazovanje mu je smjer tehničar cestovnog prometa. Nisu mi jasne ove licence tko to može dobiti i što trebaš imati završeno da bi se mogao time baviti. Ima li netko da je otvarao takav obrt?

Gost – 05.11.2019, 15:48

Sve informacije na jednom.mjestu...super...
Ne mogu naci djelatnosti za koje nije potreban prostor..znam da za taksi prijevoz nije potreban nikakav uhovor o koristenju prostora...zanima me za djelatnot 53.20..

Solo – 05.11.2019, 19:17

Ne znamo, pitajte u Uredu za gospodarstvo.

Gost – 21.11.2019, 17:42

Ovo je totalno staro. Imate na e-Građani:
- e-Obrt za otvoriti obrt,
- e-Porezna za RPO predat,
- e-Mirovinsko..
samo morate fizički po pečat i u banku.

Gost – 12.12.2019, 10:30

jučer otvorio obrt, dobio poticaje od hzz a, a rok za dostavit svu dokumentaciju mi dali 5 dana. 5 dana za sve!!, obrtnicu sam molio i rjesili su mi u roku 24 sata to je čudo i svaka im čast, pečat sam napravio odmah odmah, a najduze treba račun u banci , 3 dana im treba da mi otvore je...i racun, i to na zadnji dan, nadam se da poreznu i mirovinsko mogu rjesiti u par sati inaci im screwed :D

Gost – 12.01.2020, 20:14

Poštovani u burnoj godini (zdravstveni problemi) zaboravio sam u 4.mj uplatiti doprinose za mirovinsko. Paušalist sam i ne plaćam pune doprinose pošto sam zaposlen u firmi na puno radno vrijeme. Naime zaboravljeni doprinosi su 3 računa 398 kn 132kn i 398 kn) i iskreno tek sada kod pregleda izvoda sam primjetio da nisam uplatio taj iznos. Zanima me koje su posljedice kašnjenja pošto ću platiti taj iznostek sutra. Hvala.

Gost – 18.01.2020, 08:39

Poštovani,

htjela bih se baviti crtanjem portreta po narudžbi i oslikavanjem drvenih ploča i vješalica, no portreti bi bili primarni..
Mogu li takav posao obavljati putem kućne radinosti ili paušalnog obrta..?
Gdje mogu dobiti više informacija o tome?
Zahvaljujem...

Gost – 18.02.2020, 17:19

Poštovani mogu li otvoriti paušalni obrt bez majstorskog ispita.Frizerka sam i imam 22g staža.
Hvala

Gost – 24.04.2020, 19:41

Poštovani,

Otvaram obrt kao dodatnu djelatnost,jer sam zaposlen kod drugog poslodavca,Interesira me da li trebam dati prijavu na mirovinsko i zdrastveno.?
Hvala

Gost – 29.08.2020, 06:08

Lp,posto imam ovrhu dal mogu svejedno otvoriti paušalni obrt ili jdoo? To ti voljela otvoriti obrt za čišćenje ureda i ostalih prostora.Dal trebam imati neki prostor ili ured zbog toga? Zivimo u kući ali iman prostoriju ko za ured ili nije potrebno.Uz to radim kod jednog poslodavca ali na određeno daje ugovore. Hvala puno!!

Gost – 13.09.2021, 13:59

Poštovanje, da li sa obrtom izolatera iz hrvatske mogu konkurirati kao podizvođač radova u Njemačkoj,

Gost – 19.10.2021, 20:20

Htjela bih otvoriti trgovinu s albumima da li isto ovo sve moram skupiti kao što ste napisali u svojem blogu ili moram još nešto dodatno napraviti?

Gost – 14.12.2021, 01:28

Pozdrav.radim puno radno vrijeme i volio bi otvorit obrt i vozit dostave(hrane),nesta sam nacuo da trebam otvorit ketering obrt ili nesta takvoga da bi mogao dostavljati i izbjec radit preko posrednika za tipa glovo,bolt isl..nigdje nisam nasao konkretne inf pa se nadamda cete me bar malo usmjerit i pomoc.hvala

Gost – 03.01.2022, 21:52

Pozdrav, sto je potrebno da u svoj pausalni obrt zaposlim osobu i prijavim ju na obvezno zdravstveno ili tocnije, koje sve prijave moram napraviti, gdje i kako?

Gost – 02.03.2022, 21:59

Pozdrav. Mogu li otvoriti obrt i raditi za wolt glovo i slično posto sam zaposlen kod drugog poslodavca a ne želi mi dati neku suglasnost čuo sam da ako Otvorim obrt onda mogu raditi za wolt glovo dostavu hrane. U čemu je caka ? Koja su moja davanja državi posto ne znam koliko ću zarađivati mjesečno možda bude 500 kn a možda i 2000 kn?! Kako ću prikazivati tu zaradu to meni ništa nije jasno…

Gost – 26.01.2023, 11:44

Lijepi pozdrav.Mene zanima dali mogu otvoriti obrt za preradu voća i povrća te konzerviranje u prostoru od svekra ,prostor bi bio garaža znači nije poslovni prostor.Tako što bi mi on iznajmio prostor i ovjerili bi to kod javnog bilježnika ,znači obitelj smo ili ovakav obrt podliježe standardima o hrani u ovom slučaju i poslovnom prostoru ???

Gost – 28.01.2023, 17:43

zanima nlme dali može umirovljenik otvoriti obrt,hvala

Možda će te zanimati i ovi tekstovi na našem blogu

Solo webinar: Solo izdavanje računa Pozivamo te da u utorak, 30.09.2014. s početkom u 11 sati, sudjelujete u webinaru koji će te upoznati s raznim opcijama servisa Solo. Webinar će se održati putem Hangout on Air platforme. Na webinaru ćete upoznati osnovne, ali i napredne funkcije servi... Dodane nove mogućnosti u Solo S početkom jeseni Solo nudi neke nove opcije i dorade te općenito krećemo u nove radne pobjede s poboljšanjima sustava. Evo koja su to.Posljednjih mjeseci smo radili na opširnoj promjeni sustava kalkulacija. S vremenom i sve zahtjevnijim potrebama kori... Plaćanje PDV-a prema naplaćenom, a ne izdanom računu Od 1. siječnja 2015. godine svim subjektima maloga gospodarstva s ukupnim godišnjim primicima do tri milijuna kuna omogućit će se plaćanje PDV-a po naplaćenom računu, umjesto po ispostavljenom računu. To može utjecati na gotovo 140 tisuća obrtnika i m...