Iako niste u sustavu PDV-a, evo kada ipak morate imati PDV broj

reverse charge

Jasno nam je da poslujemo u zemlji s bezbroj neobičnih zakona, pravila i preporuka koje se čine da su tu samo zato kako bi mikro i malim poduzetnicima zakomplicirali poslovanje. Jedna od takvih stvari je i imanje PDV broja i podnošenje PDV obrasca iako niste u sustavu PDV-a.

Naravno, ako niste u sustavu PDV-a vjerojatno se niti ne zamarate PDV-om jer eto, niste u sustavu i kave veze ima PDV s vama. Nemate ga, ne iskazujete ga, ne plaćate ga. I onda saznate da biste ipak trebali imati PDV broj i još ponešto uz to, ako poslujete sa zemljama iz Europske unije. Da, tako je.

Primijetili smo kako mnogo korisnika servisa Solo, mahom paušalaca, nije upućeno u ovu odredbu jer se vode za onom da ako nemaju primitaka većih od 230 000 (300 000 nakon 1.1.2018.) nemaju niti veze s PDV-om, nemaju pravo iskazivanja PDV-a na računima (ako ga slučajno netko iskaže, obavezan je i platiti ga) i nemaju pravo na odbitak pretporeza.

No, bez obzira na sve do sada napisano, a referirano na Zakon o PDV-u, poduzetnici se ipak se smatraju poreznim obveznicima te podliježu obvezi registriranja za potrebe PDV-a u određenim slučajevima kada obavljaju transakcije s drugim državama članicama EU-a koje imaju VAT ID, a prema čl. 77. Zakona o PDV-u i čl. 154. Pravilnika o PDV-u.

Evo tko mora imati PDV broj iako nije u PDV-u

Ako ste mali obveznik i niste u sustavu PDV-a, a obaviti ćete uslugu za porezne obveznike iz drugih država članica EU, obavezni ste 15 dana prije početka obavljanja usluga tim obveznicima, podnijeti Poreznoj upravi zahtjev za izdavanje PDV identifikacijskog broja. Nakon što dobijete PDV ID putem izdanog računa prenosite poreznu obvezu na poreznog obveznika primatelja usluge iz druge zemlje Europske unije. To činite tako da na računu napišete napomenu „Prijenos porezne obveze“ ili engleski izraz „Reverse charge“. To znači da će porezni obveznik u EU kojem ste isporučili uslugu sami platiti porez na uslugu. Ne zaboravite naravno i napomenu da ste oslobođeni plaćanja PDV-a.

Potrebno nositi obrasce u poreznu

Ako ste imali ovakvo poslovanje u mjesecu dužni ste u Poreznu upravu dostaviti Zbirnu prijavu za isporuke usluga u druge države članice EU (Obrazac ZP) te praznu PDV prijavu, dakle na mjesečnoj razini.

Sjedinjene Američke Države pripadaju pod treće zemlje i za te klijente niste dužni podnositi zbirne prijave (ZP obrazac) niti PDV (PDV obrazac). Također niste obavezni to činiti ako ste uslugu prodali nekome tko nema VAT broj u EU npr. fizičkoj osobi, ali biste se trebali raspitati je li potrebno u toj državi platiti kakav porez, s vaše ili strane te osobe.

Pogledajte i tablicu koju je pripremila Ivona Abramović, a čiji PDF možete preuzeti.


VAŽNA NAPOMENA

Tekstovi na blogu i komentari na vaša pitanja koje objavljujemo na blogu servisa Solo su strogo informativnog karaktera u cilju pomoći u prvim koracima u poduzetništvo. Sva dodatna i konkretna pitanja te informacije o Vašem poslovanju provjerite u Uredu za gospodarstvo, Poreznoj upravi, Zavodima za mirovinsko i zdravstveno jer Solo nije u mogućnosti davati službene odgovore o temama za koje su zadužene navedene institucije. Hvala na razumijevanju.


Vaši komentari

Gost – 28.08.2017, 14:46

"Ujedinjene Američke države pripadaju pod treće zemlje i za te klijente niste dužni podnositi zbirne prijave (ZP obrazac) niti PDV (PDV obrazac). " Ovo nije točno. Ne treba predati ZP obrazac, ali treba PDV obrazac, može i u papirnatom obliku: Prijavu PDV-a u papirnatom obliku može podnijeti porezni obveznik koji nema sjedište, stalnu poslovnu jedinicu, prebivalište ili uobičajeno boravište u tuzemstvu i obavlja isključivo povremeni međunarodni cestovni prijevoz putnika na području Republike Hrvatske, mali porezni obveznik koji isključivo prima i obavlja usluge poreznom obvezniku iz trećih zemalja te kada je obvezan platiti PDV prema članku 75. stavku 2. Zakona. (NN 1/2017, Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost)

Solo – 28.08.2017, 15:03

Hvala na citatu, vjerujemo da će nekome pomoći. Ipak u njemu piše riječ "isključivo" koja bi mogla biti relevantna za tumačenje.

Gost – 04.12.2017, 09:47

Pozdrav, kako sam novi paušalac zanima me sljedeće, nisam jos izdao PDV-ID, prilikom kreiranja računa na SOLO servisu piše da paušalci ne smiju unositi PDV-id broj? Zanima me da li ja tu nešto nisam dobro shvatio, jer izdajem račune prema EU? Hvala

Solo – 04.12.2017, 09:55

Ako ga imate, unesite ga.

Gost – 30.12.2017, 22:20

Kako otvoriti obrt koji nebi bio u sustavu PDV-a a vezan je uz udomiteljskim odraslih osoba znaci vece smo udomitelji ali bi se htjeli prosuditi hvala

Solo – 31.12.2017, 11:50

Pitati u Uredu za gospodarstvo.

Gost – 05.01.2018, 17:46

Pozdrav, molim pomoc. Dolazim iz jednog mjesta gdje se ni tu ni u blizoj okolici nasi porezni referenti nisu susreli sa slucajem slicnim mojem. Trebala bih poceti s radom za jednu spanjolsku firmu i traze me pdv id broj. Inace sam zaposlena na neodredjeno i nemam nikakav obrt. Placa ne bi bila neka velika, cca 500 eur mjesecno. Razgovarajuci s njima u poreznoj, ukoliko bih otvorala obrt ili j.d.o.o., imala bih davanja prema drzavi skoro 40%. Postoji li mogucnost doci do pdv id broja bez otvaranja obrta ili firme, i ako ga mogu dobiti kao fizicka osoba, koje su obveze koje moram ispunjavati prema poreznoj? Oprostite ako sam vas zagnjavila, ne znam vise koga pitati, svi pricaju razlicito. Od srca vam hvala na pomoci! Lp

Solo – 05.01.2018, 17:59

U našem blogu možete vidjeti otprilike davanja koja nikako nisu 40% https://solo.com.hr/blog/sada-je-pravo-vrijeme-za-otvaranje-pausalnog-obrta/146 , a po našem mišljenju, najbolje vam je otvoriti paušalni obrt, izvaditi broj i sve lijepo regularno obavljati.

Gost – 12.01.2018, 13:50

Pozdrav, obrtnik sam paušalac koji obavlja usluge isključivo kupcima iz SAD-a. Da li sam obvezan zatražiti PDV-ID broj te podnositi praznu PDV prijavu?

Solo – 12.01.2018, 14:20

Srećom pa smo to baš napisali u tekstu gore ;)

Gost – 12.01.2018, 13:54

Da se nadovežem na gore postavljeno pitanje, obavljam usluge za jedno US društvo (pravnu osobu).

Gost – 12.01.2018, 14:24

Ne shvaćam dobro ovaj tekst gore. U Izmjenama Pravilnika piše:
- PDV prijavu MOŽE (a ne mora)...zaključujem da ne moram ako ne želim?
- mali porezni obveznik...(OVO JESAM) ali nisam obvezan platiti prema Članku 75. stavku 2.

Iz ovog zaključujem da ja kao paušlista koji isključivo obavlja usluge za US firmu nisam obvezan predavati PDV jer:
1) piše može a ne da moram (ili se ovo MOŽE odnosi na papirnati obrazac?)
2) nisam obveznik po članku 75. stavku 2....

Da li nešto pogrešno zaključujem?
Puno hvala!

Solo – 12.01.2018, 14:34

Ujedinjene Američke države pripadaju pod treće zemlje i za te klijente niste dužni podnositi zbirne prijave (ZP obrazac) niti PDV (PDV obrazac).

Gost – 12.01.2018, 14:39

Hvala na odgovoru za PDV prijavu za US (treće zemlje). Na temelju čega zaključujete da ne trebam PDV podnosit? Jer u prvom komentaru imamo citat gdje kaže da treba i za treće zemlje ako poslujete isključivo s njima? Da li to zaključujete na temelju toga što nisam obveznik po članku 75. stavak 2?
Ljubazno vas molim samo kratko obraloženje vašeg zaključka i jako sam vam zahvalan!

Prijavu PDV-a u papirnatom obliku može podnijeti porezni obveznik koji nema sjedište, stalnu poslovnu jedinicu, prebivalište ili uobičajeno boravište u tuzemstvu i obavlja isključivo povremeni međunarodni cestovni prijevoz putnika na području Republike Hrvatske, mali porezni obveznik koji isključivo prima i obavlja usluge poreznom obvezniku iz trećih zemalja te kada je obvezan platiti PDV prema članku 75. stavku 2. Zakona. (NN 1/2017, Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost)

Solo – 12.01.2018, 14:44

Solo je web servis za izdavanje računa te ne raspolažemo traženim informacijama. Za navedeno predlažemo obratite se poslovnom/poreznom savjetniku, upravi ili Uredu za gospodarstvo. Svi naši blogovi i odgovori su informativne prirode i ne možemo komentirati konkretne, pojedinačne slučajeve, samo općenito. Žao nam je ako vam nismo bili od pomoći i svako dobro!

Gost – 12.01.2018, 15:14

Sve OK, pomogli ste. Evo info za vaše korisnike: Ako bi se usluge obavljale isključivo poreznim obveznicima iz trećih zemalja, fizička osoba ne bi bila obvezna ishoditi PDV identifikacijski broj, te bi poreznu prijavu za razdoblje obavljanja usluge mogla podnijeti u papirnatom obliku.

Znači treba slati PDV ali ne treba zatražiti PDV-ID broj i ostalo.

Gost – 17.01.2018, 10:58

Poštovani, koju rečenicu je potrebno napisati na računu kojeg obrtnik paušalac izdaje na US kupca (na koji članak Zakona o PDV se treba pozvati - da li je to Članak 17 ili Članak 90)? Hvala i lijepi pozdrav

Gost – 09.02.2018, 10:25

Poštovani, poslujem isključivo s državama EU i s trećim zemljama. Tvrdite da za poslovanje unutar EU mjesečno se predaje prazan PDV obrazac. Nažalost ovo je prvi mjesec mojeg poslovanja i iz Porezne traže da se obrazac uredno ispuni.
PS: Solo me spašava :)

Gost – 23.02.2018, 13:23

Poštovani, u zadnje vrijeme se interesiram za posao freelancer prevoditelja na različitim stranicama. Zanima me da li bi trebala imati pdv identifikacijski broj za potencijalne prijevode jer sam primjetila da neki klijenti to traže? Hvala

Solo – 23.02.2018, 14:37

Eto odgovora par klikova dalje https://solo.com.hr/blog/iako-niste-u-sustavu-pdv-a-evo-kada-ipak-morate-imati-pdv-broj/154

Gost – 15.03.2018, 13:18

Ako sam dobro shvatio sve gore navedeno...
Švicarska nije članica EU te za izdavanje računa za švicarskog klijenta ne moram imati PDV broj ili :)?
Paušalni sam obrtnik.
Hvala

Gost – 16.03.2018, 10:07

Kakav je status za Ujedinjeno kraljevstvo s obzirom da nisu više dio EU. Da li vrijede ista pravila kao za SAD (treća zemlja) ili opet nešto drugačije :P

Solo – 16.03.2018, 10:34

UK je još uvijek u EU.

Gost – 13.04.2018, 01:02

Evo, i ovdje se nalazi informacija o obvezi predavanja PDV obrasca kod obavljanja usluga klijentima iz trećih zemalja: http://www.plitvickedoline.hr/wp-content/uploads/2017/09/porezna-uprava-pdv.pdf (dokument Porezne uprave iz 2015) / "Obveze kod obavljanja usluga... Ako se obavlja takva usluga poreznom obvezniku iz treće zemlje podnosi PDV obrazac, ali ne podnosi Obrazac ZP"

Solo – 13.04.2018, 10:53

Hvala na info.

Gost – 23.05.2018, 18:27

Ljubazno molim, što kada taj mali poduzetnik koji nije u sustavu pdv-a u inozemstvu kupuje reproro materijal, mora li imati porezni broj i može li tu robu kupiti tamo bez stranog pdv-a?

Solo – 23.05.2018, 18:29

Nemamo tu informaciju.

Gost – 02.06.2018, 18:19

Pozdrav, da i ja javim svoje iskustvo kao obrtnik paušalist za obavljanje usluga unutar EU, ako nekome bude pomoglo. Čitajući ovaj blog i savjetovanjem s Poreznom upravom rečeno mi je da moram mjesečno dostavljati ZP i PDV obrasce Poreznoj upravi ukoliko sam prethodni mjesec poslovao s poduzećima u EU. I tako se ja zaputim u Poreznu upravu sa ispunjenim obrascima ZP i PDV te mi gospođa na šalteru uljudno kaže da oni ne zaprimaju te obrasce u papirnatom obliku te da ih moram dostaviti u digitalnom obliku, tako da zatražim fina certifikat ili da Fina bude posrednik u dostavljanju obrazaca. Nakon toga odem na Finu i gospođi na šalteru objasnim problem ali bez ikakvog konkretnog odgovora. Već pomalo iznerviram odem pogledati na https://e-porezna.porezna-uprava.hr - "Ulaz za građane" i vidim da pod "Obrasci" - "Stavke" postoje PDV i ZP obrasci. Da bi se obrasci mogli potpisati potrebno je imati osobnu s digitalnim certifikatom i čitač kartica. Upute se nalaze http://www.eoi.hr .

Gost – 25.07.2018, 11:24

Pozdrav!
Imam pitanje - dizjaner sma koji radi na autorske ugovore, i kao član HDD-a uz umjetniččku potvrdu plaćanje poreza i prireza je nešto manji. Pozvana sam na projekt od 3 tjedna u inozemstvu koji bi odradila na autorski ugovor - zanima me je li mi bolje platiti porez u Hrvatskoj ili u Njemačkoj? Te koja je procedura za jedno ili drugo? Trebam li vaditi PDV ID broj? I ova 15-dnevna najava radnog odnosa u poreznu me isto zbunjuje. Hvala puno! :)

Solo – 25.07.2018, 13:09

Nažalost ni uz najbolju volju vam ne možemo davati porezne savjete jer je Solo web servis za izdavanje računa. Sretno.

Gost – 08.08.2018, 16:59

Pozdrav! Evo i ja sam naletio na nešto slično nakon manje od pola godine poslovanja kao paušalac. Uskoro počinjem raditi sa firmom iz UK-a kao "contractor". U ugovoru stoji da sam ja zadužen za plaćanje poreza, to je njihova politika i ja tu ne mogu ništa. E sad me zanima da li i u ovome slučaju moram nositi obrazac na poreznu ili tu jednostavno ne moram ništa osim uredno kvartalno plaćati porez? Hvala puno, solo rastura!

Solo – 08.08.2018, 17:23

Ako ste im izdali račun preko obrta, onda trebate, da. Ako su vam uplatili na račun obrta, onda trebate izdati račun. I tako to..

Gost – 08.08.2018, 18:28

Dogovoreno je da im prvo šaljem invoice/račun, a zatim oni plaćaju na račun obrta.
Što dalje? Da li ću morati odmah plaćati 25% tog iznosa ili paušalno?
Hvala Solo!

Solo – 08.08.2018, 22:34

Ovo nam je već malo izvan domene izdavanja računa, tako da ćeš morati pitati nekog knjigovođu, poreznu i sl. Sretno!

Gost – 19.09.2018, 21:48

#Nakon što dobijete PDV ID putem izdanog računa prenosite poreznu obvezu na poreznog obveznika primatelja usluge iz druge zemlje Europske unije. To činite tako da na računu napišete napomenu „Prijenos porezne obveze“ ili engleski izraz „Reverse charge“. To znači da će porezni obveznik u EU kojem ste isporučili uslugu sami platiti porez na uslugu. Ne zaboravite naravno i napomenu da ste oslobođeni plaćanja PDV-a.#...
Obrtnik sam pausalist. Nisam u PDV-u. Imam PDV ID broj. Trebao mi je zbog uvoza, nevazno za ovo pitanje. Imam ga uglavnom. Isporucila sam uslugu u Njemacku. Buni me sada ovaj prijenos porezne obveze. Moje usluge su oslobodjene PDV-a. . Kupac, fizicka osoba je platio moj racun. Ima li kupac dodatnih obaveza nakon placanja mog racuna? Zbunila me recenica, to znaci da ce porezno obveznik sam platiti porez na uslugu.
A ja moram u poreznu elektronski poslati obrasce zbog tog jednog kupca, fizicke osobe jel? ps. u pitanju su fotografske usluge koje sam isporucila u hrvatskoj, ali su platili transakcijski.
Hvala unaprijed!!!

Solo – 20.09.2018, 09:52

Pogledajte posljednju rečenicu u gornjem tekstu, a preporučujemo uvijek i savjetovanje s knjigovođom/poreznom.

Gost – 19.09.2018, 21:51

ili sam fulala sve, jer oni nisu porezni obveznici jer su fizicke osobe? Trebam li ja i dalje nositi te PDV obrasce u poreznu? Joj, sori na gnjavezu. I hvala unaprijed, jos jednom

Gost – 20.09.2018, 08:36

Obrtnik sam paušalista. Naravno nisam u sustavu PDV-a. Trebam kupiti neki proizvod izvan Hr i isti prodati kupcu uz uslugu montaže. Moje pitanje je: moram li imati PDV ID broj i da li tada moram platiti pdv u hr? Kako da onda iskažem placeni PDV na racunu koji cu izdati kupcu ili da jednostavno naplatim više a na racunu pdv da i dalje ostane neprikazan?

Solo – 20.09.2018, 09:55

Ako prodajete kupcu u Hrvatskoj, ne trebate PDV ID broj. Niti ako je fizička osoba. Ako niste u sustavu PDV-a ne smijete iskazati PDV na računu. Ako ga "slučajno" iskažete, dužni ste ga uplatiti državi.

Gost – 20.09.2018, 21:38

Hvala ljudi, e koliko bi nam zivot bio laksi kad bi procitali do kraja, ono sto ste se potrudili napisati:DDDD Hvala jos jednom

Gost – 25.09.2018, 21:40

Pozdrav! Obrtnik paušalac, van sustava pdv-a, imam namjeru poslovati sa firmom iz SiCG. Dali moram imati PDV-ID broj?

Hvala!

Solo – 26.09.2018, 09:36

Piše sve u tekstu.

Gost – 05.10.2018, 17:56

Kupio bih robu iz Velike britanije, firma nema VAT broj, a ja imam obrt i nisam u sustavu pdv-a. Što to znači za mene?

Solo – 05.10.2018, 21:01

Piše sve u tekstu.

Gost – 28.11.2018, 22:47

Pomoć... Mi smo vatrogasno društvo i nismo u sustavu pdv-a... Idemo dalje.. Kupili smo u Njemačkoj vatrogasno vozilo u iznosu od 9750 eura... Prodavatelj je autokuća i nije nam tražio pdv id broj... Međutim, vozilo nema tehničkog pregleda i mi ga ne možemo voziti u Hrvatsku... Tu uslugu nam nudi druga autokuća iz Njemčke koja svoju uslugu želi naplatiti 2400 eura... I ta autokuća nam je tražila pdv id broj... Sad me zanima dali se sume zbrajaju(9750+ 2400=12150)... To je oko 91000 kn... Dali bi onda platili pdv na ovo sve ili ne bi uopće platili....ne kužim... Helppp...

Solo – 29.11.2018, 10:26

Koliko god se trudili pisati informativne tekstove o poduzetništvu i obrtništvu i davati korisne savjete putem našeg bloga, molimo da uzmeš u obzir da se ne bavimo poslovnim savjetovanjem i svako pitanje koje se javi nakon čitanja bloga je najbolje uputiti u Poreznu upravu, obrtničku komoru ili poslovnom savjetniku. Iz iskustva znamo da će zaposlenici tih institucija znati odgovoriti na dobro složeno pitanje vezano uz specifičnu situaciju u kojoj se nalaziš i ponuditi ti najbolje rješenje.

Ako ćeš u budućnosti imati pitanja vezana uz naš servis Solo, koji je besplatan za mikro poslovanje i s kojim ćeš lako izdavati svoje račune, biti ćemo na raspolaganju :)

Gost – 04.01.2019, 10:42

Postovani nisam iz texta bas shvatio pa cu priupitati.
Naime ako saljem racun u EU fizickoj osobi ili obrtu (kako se to vec vani zove nebitno) koji je kao i ja van sustava PDVa je li tada moram ispunjavati ZP i PDV obrazac? Hvala

Solo – 04.01.2019, 14:53

Koliko god se trudili pisati informativne tekstove o poduzetništvu i obrtništvu i davati korisne savjete putem našeg bloga, molimo da uzmeš u obzir da se ne bavimo poslovnim savjetovanjem i svako pitanje koje se javi nakon čitanja bloga je najbolje uputiti u Poreznu upravu uz pitanje vezano uz specifičnu situaciju u kojoj se nalaziš i ponuditi ti najbolje rješenje. Ako ćeš u budućnosti imati pitanja vezana uz naš servis Solo, koji je besplatan za mikro poslovanje i s kojim ćeš lako izdavati svoje račune, biti ćemo na raspolaganju :)

Gost – 09.02.2019, 09:12

Pozdrav Solo. Obrtnik pausalac sam i upravo sam izvadio PDV broj zbog poslovanja u EU. Unio sam ga u Solo postavke (moja tvrtka) ali nikako da se prikaze na racunu. Koliko sam shvatio duzan sam ga nekako prikazati na racunima koje izdajem prema EU pa molim za malu pomoc. Hvala

Solo – 09.02.2019, 11:59

Za pomoć se uvijek najbolje obratiti putem https://solo.com.hr/podrska

Gost – 27.02.2019, 20:47

Pozdrav. Pošto sam relativno nova i prva mi je godina ( nisam u sustavu PDV-a ) gdje moram poreznoj predavati GIF , pa me zanima ako može pomoć šta sam ja sve obvezna predavati poreznoj do 30.04 i dali sad moram do 28.02.2019 nešto predavati?

Unaprijed Hvala

Solo – 28.02.2019, 12:40

Koliko god se trudili pisati informativne tekstove o poduzetništvu i obrtništvu i davati korisne savjete putem našeg bloga, molimo da uzmeš u obzir da se ne bavimo poslovnim savjetovanjem pa je ovo pitanje za knjigovođu ili poreznog referenta.. Ako ćeš u budućnosti imati pitanja vezana uz naš servis Solo, koji je besplatan za mikro poslovanje i s kojim ćeš lako izdavati svoje račune, biti ćemo na raspolaganju :)

Gost – 13.03.2019, 13:24

Pozdrav,
Mogu li kao fizička osoba izvaditi PDV IB i obavljati usluge za NGO iz Europske Unije? Hvala!

Solo – 13.03.2019, 15:25

Pitati u Poreznoj upravi. Pozdrav.

Gost – 06.05.2019, 09:31

Poštovani
imam dva pitanja. bila bi zahvalna na odgovoru.
Prvo pitanje: ako svoj proizvod isporučujem na tlu hrvatske, konkretno instaliram svoj proizvod na brodu u posjedu stranca iz europe, a on mi plati preko žiro računa kao privatno lice jesam li obveznik vađenja ovog pdv id broja i podnošenja obrazaca u poreznu?
Drugo pitanje: Ista situacija ali je platitelj, također iz europe, firma ili obrt?

Gost – 27.06.2019, 10:15

Pozdrav, obrtnik sam paušalist, i nije mi jasna gornja PDF tablica. Trebam izdati fakturu firmi u Engleskoj koja nije u sustavu VAT, dakle nemaju VAT ID, isto kao i ja ovdje u HR koji nemam PDV ID broj. Da li mi oboje moramo sad vaditi VAT/PDV ID radi te fakture ili ne? Ili je to nešto na što vi ne možete odgovoriti?

Solo – 27.06.2019, 12:35

S obzirom na specifičan slučaj možda je ipak bolje provjeriti s knjigovođom kako se ti računi tretiraju. Hvala na upitu.

Gost – 28.06.2019, 09:28

Ok, hvala na odgovoru.

Gost – 22.07.2019, 23:07

Pozdrav, otvorio sam paušaln obrt, specijalizirane dizajnerske djelatnosti. Između ostalog se bavim i dizajnom kuhinja. Da li mogu kuhinje uvoziti iz BiH, frma od koje bih uvozio kuhinje je Švajcarska sa proizvodnjom u BiH? Roba ide do krajnjeg kupca, tj na adresu montaže.
Da li se potrbno upisati registar carinskih obveznika?

Solo – 23.07.2019, 11:20

Za dodatnu djelatnost svakako morate doregistrirati obrt, a onda je najbolje odmah se posavjetovati u Gospodarskom uredu što može, a što ne može po toj djelatnosti. Lijep pozdrav.

Gost – 21.08.2019, 20:46

Dobar dan!. Obrtnik sam paušalac, početnik. Nakon provjere PDV ID broja, tvrtka od koje nabavljam materijal za popravke iz EU šalje mi isti bez njihovog PDV-a, kako oni to zovu; cijena za prodavače i servisere. Pitanje je plaćam li naš PDV, gdje i kako? Unaprijed hvala.

Solo – 21.08.2019, 22:39

Ako informaciju niste pronašli u našem blog postu, onda je najbolje pitati knjigovođu. Sretno.

Gost – 22.08.2019, 13:55

Pozdrav,
postoji li negdje popis trećih zemalja? Ulazi li Izrael u treće zemlje?

Solo – 22.08.2019, 14:04

Nažalost, mi nemamo tu informaciju.

Gost – 03.09.2019, 14:12

Kupljen stroj iz Slovenije od sredstava za samozapošljavanje, u tome iznosu plaćen i PDV. Jesam li dužan platiti i PDV u Hrvatskoj?

Solo – 09.09.2019, 12:05

Pozdrav, Solo je web servis za izdavanje računa te nismo u mogućnosti davati knjigovodstvene savjete. Hvala na upitu.

Gost – 27.09.2019, 13:21

Postovani, sto ako sam izdavao račune u EU, do sada, od početka godine, od kada imam obrt..a nisam zatražio PDV-ID broj, a sada ga moram tražiti..kako ispuniti sljedece:
VRIJEDNOST OPOREZIVIH ISPORUKA U TEKUĆOJ GODINI?______________
DATUM UPISA U REGISTAR OBVEZNIKA PDV-a?______________
POSTUPAK OPOREZIVANJA PREMA NAPLAĆENIM NAKNADAMA?______________
Hvala!

Solo – 27.09.2019, 13:51

Pozdrav, Solo je web servis za izdavanje računa te nismo u mogućnosti davati knjigovodstvene savjete. Hvala na upitu.

Gost – 31.10.2019, 08:18

Poštovani, hvala na informacijama dostupnim na ovim stranicama. Otvorila sam paušalni obrt, dobila PDV broj i ovaj mjesec izdala i prvi račun (pružanje usluga unutar EU). Koliko sam shvatila, moram ispuniti PDV obrazac i ZP obrazac. Međutim, u poreznoj sam dobila informaciju da to ne mogu donijeti u poreznui već da moram koristiti uslugu e-porezne. Je li to točno? Hvala!

Solo – 31.10.2019, 15:51

Točno bi bilo ono što porezna kaže da je, barem se svi uvijek nadamo da je to točno ;)

Gost – 04.11.2019, 11:54

Poštovani,
Pausalni sam obrtnik, free lance consultant sa PDV ID brojem, van sustava PDV-a obavljam konzultantske usluge po pozivu unutar EU... Dali na racunu osim Cl. 90 navodim i "reverse charge" ili samo jedno ili drugo ?! ? Da li se isto odnosi i na kijente sa sjedistem van EU a kad za njih napravim konzultantsku uslugu unutar EU?.. Kolik je maximalni prihod po racunima za 2019 godinu a da bi ostao van PDV-a? Hvala, Lp, Petar

Solo – 04.11.2019, 17:34

Pozdrav Petar, vaša pitanja su za knjigovođu ili poreznu ili poslovnog savjetnika. Svako dobro.

Gost – 11.12.2019, 00:25

Dobar dan postovani. Trenutno boravim i radim u Danskoj firmi kao programer . Imam mogucnost rada iz Hrvatske (home office ) i primati klasicno placu na HR racun .
Koliko sam procitao uplata place na HR racun nije jedna od pametnih opcija gdje ulaze u obzir doprinosi,zdrastveno,mirovinsko osiguranje sto bude oko 45% davanja od ukupne place.
Ako otvorim pausalni obrt dali ja moram isto imati PDV ID broj ? Koje su po vasem najbolje opcije za ovakav slucaj ?

Hvala puno :)

Solo – 11.12.2019, 11:23

Ne možemo vam davati savjete ovoga tipa jer je to pitanje za knjigovođe, poreznu itd. Sretno!

Gost – 11.12.2019, 09:57

Molim vas savjet, imam registriranu domaću radinost za izradu igračaka, suvenira itd. Zanima me, smijem li prodati svoje proizvode suvenirnici u Austriji? Moram li izvaditi VAT broj, mogu li uopće dobiti VAT broj kao fizička osoba? Vrijednost isporučene robe bi bila oko 500 eura.
Nadam se da je pitanje dovoljno jasno.

Solo – 11.12.2019, 11:24

Pitanje je jasno, ali nije u našoj domeni pa pitajte u poreznoj. Sretno!

Gost – 18.12.2019, 18:01

Poštovani,
Paušalni sam obrtnik i naručio sam strojeve iz Slovenije(5000€ vrijednosti) . Rečeno mi je da nemoram platiti PDV, trebam li nekakvu izjavu ili dokument za uvoz?

Gost – 30.12.2019, 13:32

Poštovani,
što se događa u slučaju ako sam 4 mjeseca poslovao sa državom iz EU bez da sam zatražio PDV-ID broj i bez ispunjavanja ZP obrasca?
Da li je moguće ispuniti retroaktivno i da li bi mogle biti kakve posljedice?

Solo – 30.12.2019, 21:07

Brzo u poreznu ujutro i pitati i ispraviti :)

Gost – 12.03.2020, 13:10

Da li netko zna da li sam dužan platiti PDV na robu iz UK od prošle godine 9-12mj ako na njihovim fakturama stoji moj VAT No i po tablici piše DA (nisam u sustavu PDV-a) ...međutim ne znam što znači u napomeni ..preko praga stjecanja 77 000 kn, naime naš promet je cca oko 20 000kn. I šta mi je činiti ako nisam to platio (na fakturama nije iskazan PDV).

Gost – 12.03.2020, 13:43

Poštovani,
paušalni sma obrtnik koji bi kupovao robu iz jedne od zemalja iz EU te me zanima treba li i meni PDV broj? Ako da, gdje ga navodim prilikom kupnje?

Gost – 21.04.2020, 09:19

Obnovio sam godišnju licencu za jedan program od firme iz SAD-a, ali sam zakasnio s predajom PDV obrasca (danas je 21., a do 20. se predaju za prethodni mjesec)

Hoće li biti problema ako predam naknadno?

Gost – 16.09.2020, 10:02

Pozdrav, imam pitanje ako može brzi odgovor

Gost – 16.09.2020, 10:03

Izdan račun za usluge u Eu, pravna osoba, izdan u rujnu, biti će plaćen u listopadu, za koji mjesec se podnose obrasci?

Gost – 17.09.2020, 23:22

Obrazac se podnosi za mjesec kada je došlo do isporuke roba ili usluga, plaćanje nema veze s tim.

Gost – 09.10.2020, 18:14

Poštovani, na pitanje gosta od 23.02.2018, freelancer prevoditelja upućujete na odgovor koji sam pročitao ali mi još uvijek ne daje odgovor. Iz Porezne kažu da ne mogu dobiti pdv id btoj za isporuku usuluga unutar eu , samo ako otvorim firmu ili obrt. Točno?

Gost – 06.11.2020, 12:48

Poštovani, poslujem kao doo i u sustavu sam pdv, ne pravim promet veći od 300000kn, proizvodim proizvode koje prodajem drugim pravnim osobama, ne poslujem sa fizičkim osobama. Uglavnom kupujem sirovine i robu koji su mi potrebni za proizvodnju.Zanima me jeli pametnije ostati u sustavu pdv ili izaći? I kolika bi bila cijena proizvoda ako izađem iz pdv?

Gost – 29.12.2020, 13:57

Poštovani,
Paušalni obrt koji isključivo pruža (ne prima) usluge savjetovanja put EU i trećih zemalja (van EU).
Da li i kada trebam izdavati PDV i/ili PDV-S obrazac ?
Hvala

Gost – 28.02.2021, 15:06

Poštovanje,
Hvala na vašim tekstovima, zbilja su mi pomogli u otvaranju obrta ;)
Imam slijedeću situaciju: Poduzetnik sam koji nije u sustavu PDV-a i pruža uslugu korisniku van EU (treće zemlje).
Zbunjuje me navod iz Vašeg teksta, ista koju navodi prvi Gost komentator "Sjedinjene Američke Države pripadaju pod treće zemlje i za te klijente niste dužni podnositi zbirne prijave (ZP obrazac) niti PDV (PDV obrazac)"
Zbunjuje me što ste napisali da nije potrebno podnositi PDV obrazac kad u tablici Ivane Abrmobić koja je priložena, vidi se je za ovaj slučaj pod ćelijom PDV upisano: I.5 , VIII.5
To bi onda trebao značiti da se Obrazac PDV-a: za vrijednost obavljenih isporuka iskazuje se na poziciji I.5 – obavljene usluge osobama bez sjedišta u EU. Također, vrijednost obavljenih usluga iskazuje se i pod VIII.5 – ukupno obavljene usluge poreznim obveznicima bez sjedišta u RH (EU + treće zemlje). Zar ne?

Hvala unaprijed,
Ivana

Gost – 28.02.2021, 22:10

Sve sam komentare procitao, a i osobno prozivio posto izvozim u trece zemlje, mogu samo reci jadni ti smo svi mi koji se zelimo baviti bilo kakvim poslom,u ovoj neslobodnoj i represivnoj drzavi, sa nenormalnim iznosom PDV-a ...tisuce "caka" , peripetija, prepreka i pravila koje ni najbolje knjigovodje ne razumiju, niti znaju tumaciti..mogu samo kukati i gledati kako svi lagano ali sigurno propadamo! Radio sam i u inozemstvu 15g. tako je sve jednostavno i uhodano a ovo tu nema veze s vezom...zasto se jednostavno ne uvede stopa za SVE i SVA od npr. 15% (garntiram da bi se slilo vise PDV-a u drzavnu kasu) i nitko nisa ne bi pitao, platio bi to i bok..ovako se ljude sili da radi sa kesom, na crno, ispod stola, kombinacije, gluposti i gubljenje vremena na puste obrasce, procedure,

Gost – 04.07.2022, 12:31

Svaka cast! Slazem se.

Gost – 07.12.2022, 09:37

Kako porezni obveznik koji plaća PDV kvartalno prelazi za mjesečno podnošenje/plaćanje porezne prijave tokom kalendarske godine?

Gost – 09.11.2023, 20:06

Pozdrav, obrtnik paušalac sam i naravno ne želim ući/biti u sustavu pdv-a. No problem je šta me jedna stranica traži porezni broj prilikom registracije računa pa me zanima dali ako otiđem u poreznu da dobijem porezni broj ulazim u sustav pdv-a?

Gost – 12.11.2023, 13:44

Pozdrav. Zaposlen sam ali uz posao u firmi želim otvoriti paušalni obrt trgovinu na malo ustvari internacionalni dućan koje bi prodavao pakiranu hranu kao riža i tjestenina. Posto bi volio da sam van pdv-a jer ne mislim da cu imate godisnje prevelike prihode a veleprodajna firma iz Italije od kojih bi naručivao proizvode za svoj dućan prilikom registracije traži mi VAT ID porezni broj. Da li mogu imati porezni broj i biti van sustava pdv-a za ovakvu vrstu poslovanja sa trgovinom na malo.
Zahvaljujem unaprijed.

Gost – 19.12.2023, 16:25

Kako sa mobitela prenejeti racun sa svoje firme na drugu da bude placen,ovdje sam nasao samo blagajnu to mi nije dovoljno,znaci bez laptopa samo mobitrlom preko aplikacije.

Možda će te zanimati i ovi tekstovi na našem blogu

E-mail komunikacija - prepreka za učinkovitost? O e-mailu se puno pisalo i piše se, jer je ovaj elektronički način komunikacije postao uvriježeno sredstvo komuniciranja među poduzetnicima. Ipak, osim ako ne radite u službi za podršku korisnicima ili imate posao online npr. webshop, odgovaranje na e-... Zajedno smo 4 godine 11.2. Solo je navršio četiri godine!Uvijek radimo na poboljšanju servisa i trudimo se pružiti što bolje korisničko iskustvo i podršku pa smo i ovih 1460+ dana s vama obilježili nadogradnjom. Za poklon ti dajemo: • mogućnost izrade narudžbenica • podsje... Solo je dobio API (i još par kul opcija) Ususret hladnijim jesenjim danima, Solo je 'podebljan' novim funkcijama koje će vam još više olakšati njegovo korištenje ;) Neke od novih mogućnosti servisa su: • slanje računa na više e-mail adresa (odvojiti ',' ili ';') • plaćeni paket je...