Jasno nam je da poslujemo u zemlji s bezbroj neobičnih zakona, pravila i preporuka koje se čine da su tu samo zato kako bi mikro i malim poduzetnicima zakomplicirali poslovanje. Jedna od takvih stvari je i imanje PDV broja i podnošenje PDV obrasca iako niste u sustavu PDV-a.

Naravno, ako niste u sustavu PDV-a vjerojatno se niti ne zamarate PDV-om jer eto, niste u sustavu i kave veze ima PDV s vama. Nemate ga, ne iskazujete ga, ne plaćate ga. I onda saznate da biste ipak trebali imati PDV broj i još ponešto uz to, ako poslujete sa zemljama iz Europske unije. Da, tako je.

Primijetili smo kako mnogo korisnika servisa Solo, mahom paušalaca, nije upućeno u ovu odredbu jer se vode za onom da ako nemaju primitaka većih od 230 000 (300 000 nakon 1.1.2018.) nemaju niti veze s PDV-om, nemaju pravo iskazivanja PDV-a na računima (ako ga slučajno netko iskaže, obavezan je i platiti ga) i nemaju pravo na odbitak pretporeza.

No, bez obzira na sve do sada napisano, a referirano na Zakon o PDV-u, poduzetnici se ipak se smatraju poreznim obveznicima te podliježu obvezi registriranja za potrebe PDV-a u određenim slučajevima kada obavljaju transakcije s drugim državama članicama EU-a koje imaju VAT ID, a prema čl. 77. Zakona o PDV-u i čl. 154. Pravilnika o PDV-u.

Evo tko mora imati PDV broj iako nije u PDV-u

Ako ste mali obveznik i niste u sustavu PDV-a, a obaviti ćete uslugu za porezne obveznike iz drugih država članica EU, obavezni ste 15 dana prije početka obavljanja usluga tim obveznicima, podnijeti Poreznoj upravi zahtjev za izdavanje PDV identifikacijskog broja. Nakon što dobijete PDV ID putem izdanog računa prenosite poreznu obvezu na poreznog obveznika primatelja usluge iz druge zemlje Europske unije. To činite tako da na računu napišete napomenu „Prijenos porezne obveze“ ili engleski izraz „Reverse charge“. To znači da će porezni obveznik u EU kojem ste isporučili uslugu sami platiti porez na uslugu. Ne zaboravite naravno i napomenu da ste oslobođeni plaćanja PDV-a.

Potrebno nositi obrasce u poreznu

Ako ste imali ovakvo poslovanje u mjesecu dužni ste u Poreznu upravu dostaviti Zbirnu prijavu za isporuke usluga u druge države članice EU (Obrazac ZP) te praznu PDV prijavu, dakle na mjesečnoj razini.

Ujedinjene Američke države pripadaju pod treće zemlje i za te klijente niste dužni podnositi zbirne prijave (ZP obrazac) niti PDV (PDV obrazac). Također niste obavezni to činiti ako ste uslugu prodali nekome tko nema VAT broj u EU npr. fizičkoj osobi, ali biste se trebali raspitati je li potrebno u toj državi platiti kakav porez, s vaše ili strane te osobe.

Pogledajte i tablicu koju je pripremila Ivona Abramović, a čiji PDF možete preuzeti.


VAŽNA NAPOMENA

Tekstovi na blogu i komentari na vaša pitanja koje objavljujemo na blogu servisa Solo su strogo informativnog karaktera u cilju pomoći u prvim koracima u poduzetništvo. Sva dodatna i konkretna pitanja te informacije o Vašem poslovanju provjerite u Uredu za gospodarstvo, Poreznoj upravi, Zavodima za mirovinsko i zdravstveno jer Solo nije u mogućnosti davati službene odgovore o temama za koje su zadužene navedene institucije. Hvala na razumijevanju.

Gost-28.08.2017, 14:46

"Ujedinjene Američke države pripadaju pod treće zemlje i za te klijente niste dužni podnositi zbirne prijave (ZP obrazac) niti PDV (PDV obrazac). " Ovo nije točno. Ne treba predati ZP obrazac, ali treba PDV obrazac, može i u papirnatom obliku: Prijavu PDV-a u papirnatom obliku može podnijeti porezni obveznik koji nema sjedište, stalnu poslovnu jedinicu, prebivalište ili uobičajeno boravište u tuzemstvu i obavlja isključivo povremeni međunarodni cestovni prijevoz putnika na području Republike Hrvatske, mali porezni obveznik koji isključivo prima i obavlja usluge poreznom obvezniku iz trećih zemalja te kada je obvezan platiti PDV prema članku 75. stavku 2. Zakona. (NN 1/2017, Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost)

Solo-28.08.2017, 15:03

Hvala na citatu, vjerujemo da će nekome pomoći. Ipak u njemu piše riječ "isključivo" koja bi mogla biti relevantna za tumačenje.

Gost-04.12.2017, 09:47

Pozdrav, kako sam novi paušalac zanima me sljedeće, nisam jos izdao PDV-ID, prilikom kreiranja računa na SOLO servisu piše da paušalci ne smiju unositi PDV-id broj? Zanima me da li ja tu nešto nisam dobro shvatio, jer izdajem račune prema EU? Hvala

Solo-04.12.2017, 09:55

Ako ga imate, unesite ga.

Gost-30.12.2017, 22:20

Kako otvoriti obrt koji nebi bio u sustavu PDV-a a vezan je uz udomiteljskim odraslih osoba znaci vece smo udomitelji ali bi se htjeli prosuditi hvala

Solo-31.12.2017, 11:50

Pitati u Uredu za gospodarstvo.

Gost-05.01.2018, 17:46

Pozdrav, molim pomoc. Dolazim iz jednog mjesta gdje se ni tu ni u blizoj okolici nasi porezni referenti nisu susreli sa slucajem slicnim mojem. Trebala bih poceti s radom za jednu spanjolsku firmu i traze me pdv id broj. Inace sam zaposlena na neodredjeno i nemam nikakav obrt. Placa ne bi bila neka velika, cca 500 eur mjesecno. Razgovarajuci s njima u poreznoj, ukoliko bih otvorala obrt ili j.d.o.o., imala bih davanja prema drzavi skoro 40%. Postoji li mogucnost doci do pdv id broja bez otvaranja obrta ili firme, i ako ga mogu dobiti kao fizicka osoba, koje su obveze koje moram ispunjavati prema poreznoj? Oprostite ako sam vas zagnjavila, ne znam vise koga pitati, svi pricaju razlicito. Od srca vam hvala na pomoci! Lp

Solo-05.01.2018, 17:59

U našem blogu možete vidjeti otprilike davanja koja nikako nisu 40% https://solo.com.hr/blog/sada-je-pravo-vrijeme-za-otvaranje-pausalnog-obrta/146 , a po našem mišljenju, najbolje vam je otvoriti paušalni obrt, izvaditi broj i sve lijepo regularno obavljati.

Gost-12.01.2018, 13:50

Pozdrav, obrtnik sam paušalac koji obavlja usluge isključivo kupcima iz SAD-a. Da li sam obvezan zatražiti PDV-ID broj te podnositi praznu PDV prijavu?

Solo-12.01.2018, 14:20

Srećom pa smo to baš napisali u tekstu gore ;)

Gost-12.01.2018, 13:54

Da se nadovežem na gore postavljeno pitanje, obavljam usluge za jedno US društvo (pravnu osobu).

Gost-12.01.2018, 14:24

Ne shvaćam dobro ovaj tekst gore. U Izmjenama Pravilnika piše:
- PDV prijavu MOŽE (a ne mora)...zaključujem da ne moram ako ne želim?
- mali porezni obveznik...(OVO JESAM) ali nisam obvezan platiti prema Članku 75. stavku 2.

Iz ovog zaključujem da ja kao paušlista koji isključivo obavlja usluge za US firmu nisam obvezan predavati PDV jer:
1) piše može a ne da moram (ili se ovo MOŽE odnosi na papirnati obrazac?)
2) nisam obveznik po članku 75. stavku 2....

Da li nešto pogrešno zaključujem?
Puno hvala!

Solo-12.01.2018, 14:34

Ujedinjene Američke države pripadaju pod treće zemlje i za te klijente niste dužni podnositi zbirne prijave (ZP obrazac) niti PDV (PDV obrazac).

Gost-12.01.2018, 14:39

Hvala na odgovoru za PDV prijavu za US (treće zemlje). Na temelju čega zaključujete da ne trebam PDV podnosit? Jer u prvom komentaru imamo citat gdje kaže da treba i za treće zemlje ako poslujete isključivo s njima? Da li to zaključujete na temelju toga što nisam obveznik po članku 75. stavak 2?
Ljubazno vas molim samo kratko obraloženje vašeg zaključka i jako sam vam zahvalan!

Prijavu PDV-a u papirnatom obliku može podnijeti porezni obveznik koji nema sjedište, stalnu poslovnu jedinicu, prebivalište ili uobičajeno boravište u tuzemstvu i obavlja isključivo povremeni međunarodni cestovni prijevoz putnika na području Republike Hrvatske, mali porezni obveznik koji isključivo prima i obavlja usluge poreznom obvezniku iz trećih zemalja te kada je obvezan platiti PDV prema članku 75. stavku 2. Zakona. (NN 1/2017, Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost)

Solo-12.01.2018, 14:44

Solo je web servis za izdavanje računa te ne raspolažemo traženim informacijama. Za navedeno predlažemo obratite se poslovnom/poreznom savjetniku, upravi ili Uredu za gospodarstvo. Svi naši blogovi i odgovori su informativne prirode i ne možemo komentirati konkretne, pojedinačne slučajeve, samo općenito. Žao nam je ako vam nismo bili od pomoći i svako dobro!

Gost-12.01.2018, 15:14

Sve OK, pomogli ste. Evo info za vaše korisnike: Ako bi se usluge obavljale isključivo poreznim obveznicima iz trećih zemalja, fizička osoba ne bi bila obvezna ishoditi PDV identifikacijski broj, te bi poreznu prijavu za razdoblje obavljanja usluge mogla podnijeti u papirnatom obliku.

Znači treba slati PDV ali ne treba zatražiti PDV-ID broj i ostalo.

Gost-17.01.2018, 10:58

Poštovani, koju rečenicu je potrebno napisati na računu kojeg obrtnik paušalac izdaje na US kupca (na koji članak Zakona o PDV se treba pozvati - da li je to Članak 17 ili Članak 90)? Hvala i lijepi pozdrav

Gost-09.02.2018, 10:25

Poštovani, poslujem isključivo s državama EU i s trećim zemljama. Tvrdite da za poslovanje unutar EU mjesečno se predaje prazan PDV obrazac. Nažalost ovo je prvi mjesec mojeg poslovanja i iz Porezne traže da se obrazac uredno ispuni.
PS: Solo me spašava :)

Gost-23.02.2018, 13:23

Poštovani, u zadnje vrijeme se interesiram za posao freelancer prevoditelja na različitim stranicama. Zanima me da li bi trebala imati pdv identifikacijski broj za potencijalne prijevode jer sam primjetila da neki klijenti to traže? Hvala

Solo-23.02.2018, 14:37

Eto odgovora par klikova dalje https://solo.com.hr/blog/iako-niste-u-sustavu-pdv-a-evo-kada-ipak-morate-imati-pdv-broj/154

Gost-15.03.2018, 13:18

Ako sam dobro shvatio sve gore navedeno...
Švicarska nije članica EU te za izdavanje računa za švicarskog klijenta ne moram imati PDV broj ili :)?
Paušalni sam obrtnik.
Hvala

Gost-16.03.2018, 10:07

Kakav je status za Ujedinjeno kraljevstvo s obzirom da nisu više dio EU. Da li vrijede ista pravila kao za SAD (treća zemlja) ili opet nešto drugačije :P

Solo-16.03.2018, 10:34

UK je još uvijek u EU.

Gost-13.04.2018, 01:02

Evo, i ovdje se nalazi informacija o obvezi predavanja PDV obrasca kod obavljanja usluga klijentima iz trećih zemalja: http://www.plitvickedoline.hr/wp-content/uploads/2017/09/porezna-uprava-pdv.pdf (dokument Porezne uprave iz 2015) / "Obveze kod obavljanja usluga... Ako se obavlja takva usluga poreznom obvezniku iz treće zemlje podnosi PDV obrazac, ali ne podnosi Obrazac ZP"

Solo-13.04.2018, 10:53

Hvala na info.

Gost-23.05.2018, 18:27

Ljubazno molim, što kada taj mali poduzetnik koji nije u sustavu pdv-a u inozemstvu kupuje reproro materijal, mora li imati porezni broj i može li tu robu kupiti tamo bez stranog pdv-a?

Solo-23.05.2018, 18:29

Nemamo tu informaciju.

Gost-02.06.2018, 18:19

Pozdrav, da i ja javim svoje iskustvo kao obrtnik paušalist za obavljanje usluga unutar EU, ako nekome bude pomoglo. Čitajući ovaj blog i savjetovanjem s Poreznom upravom rečeno mi je da moram mjesečno dostavljati ZP i PDV obrasce Poreznoj upravi ukoliko sam prethodni mjesec poslovao s poduzećima u EU. I tako se ja zaputim u Poreznu upravu sa ispunjenim obrascima ZP i PDV te mi gospođa na šalteru uljudno kaže da oni ne zaprimaju te obrasce u papirnatom obliku te da ih moram dostaviti u digitalnom obliku, tako da zatražim fina certifikat ili da Fina bude posrednik u dostavljanju obrazaca. Nakon toga odem na Finu i gospođi na šalteru objasnim problem ali bez ikakvog konkretnog odgovora. Već pomalo iznerviram odem pogledati na https://e-porezna.porezna-uprava.hr - "Ulaz za građane" i vidim da pod "Obrasci" - "Stavke" postoje PDV i ZP obrasci. Da bi se obrasci mogli potpisati potrebno je imati osobnu s digitalnim certifikatom i čitač kartica. Upute se nalaze http://www.eoi.hr .

Gost-25.07.2018, 11:24

Pozdrav!
Imam pitanje - dizjaner sma koji radi na autorske ugovore, i kao član HDD-a uz umjetniččku potvrdu plaćanje poreza i prireza je nešto manji. Pozvana sam na projekt od 3 tjedna u inozemstvu koji bi odradila na autorski ugovor - zanima me je li mi bolje platiti porez u Hrvatskoj ili u Njemačkoj? Te koja je procedura za jedno ili drugo? Trebam li vaditi PDV ID broj? I ova 15-dnevna najava radnog odnosa u poreznu me isto zbunjuje. Hvala puno! :)

Solo-25.07.2018, 13:09

Nažalost ni uz najbolju volju vam ne možemo davati porezne savjete jer je Solo web servis za izdavanje računa. Sretno.

Gost-08.08.2018, 16:59

Pozdrav! Evo i ja sam naletio na nešto slično nakon manje od pola godine poslovanja kao paušalac. Uskoro počinjem raditi sa firmom iz UK-a kao "contractor". U ugovoru stoji da sam ja zadužen za plaćanje poreza, to je njihova politika i ja tu ne mogu ništa. E sad me zanima da li i u ovome slučaju moram nositi obrazac na poreznu ili tu jednostavno ne moram ništa osim uredno kvartalno plaćati porez? Hvala puno, solo rastura!

Solo-08.08.2018, 17:23

Ako ste im izdali račun preko obrta, onda trebate, da. Ako su vam uplatili na račun obrta, onda trebate izdati račun. I tako to..

Gost-08.08.2018, 18:28

Dogovoreno je da im prvo šaljem invoice/račun, a zatim oni plaćaju na račun obrta.
Što dalje? Da li ću morati odmah plaćati 25% tog iznosa ili paušalno?
Hvala Solo!

Solo-08.08.2018, 22:34

Ovo nam je već malo izvan domene izdavanja računa, tako da ćeš morati pitati nekog knjigovođu, poreznu i sl. Sretno!

Gost-19.09.2018, 21:48

#Nakon što dobijete PDV ID putem izdanog računa prenosite poreznu obvezu na poreznog obveznika primatelja usluge iz druge zemlje Europske unije. To činite tako da na računu napišete napomenu „Prijenos porezne obveze“ ili engleski izraz „Reverse charge“. To znači da će porezni obveznik u EU kojem ste isporučili uslugu sami platiti porez na uslugu. Ne zaboravite naravno i napomenu da ste oslobođeni plaćanja PDV-a.#...
Obrtnik sam pausalist. Nisam u PDV-u. Imam PDV ID broj. Trebao mi je zbog uvoza, nevazno za ovo pitanje. Imam ga uglavnom. Isporucila sam uslugu u Njemacku. Buni me sada ovaj prijenos porezne obveze. Moje usluge su oslobodjene PDV-a. . Kupac, fizicka osoba je platio moj racun. Ima li kupac dodatnih obaveza nakon placanja mog racuna? Zbunila me recenica, to znaci da ce porezno obveznik sam platiti porez na uslugu.
A ja moram u poreznu elektronski poslati obrasce zbog tog jednog kupca, fizicke osobe jel? ps. u pitanju su fotografske usluge koje sam isporucila u hrvatskoj, ali su platili transakcijski.
Hvala unaprijed!!!

Solo-20.09.2018, 09:52

Pogledajte posljednju rečenicu u gornjem tekstu, a preporučujemo uvijek i savjetovanje s knjigovođom/poreznom.

Gost-19.09.2018, 21:51

ili sam fulala sve, jer oni nisu porezni obveznici jer su fizicke osobe? Trebam li ja i dalje nositi te PDV obrasce u poreznu? Joj, sori na gnjavezu. I hvala unaprijed, jos jednom

Gost-20.09.2018, 08:36

Obrtnik sam paušalista. Naravno nisam u sustavu PDV-a. Trebam kupiti neki proizvod izvan Hr i isti prodati kupcu uz uslugu montaže. Moje pitanje je: moram li imati PDV ID broj i da li tada moram platiti pdv u hr? Kako da onda iskažem placeni PDV na racunu koji cu izdati kupcu ili da jednostavno naplatim više a na racunu pdv da i dalje ostane neprikazan?

Solo-20.09.2018, 09:55

Ako prodajete kupcu u Hrvatskoj, ne trebate PDV ID broj. Niti ako je fizička osoba. Ako niste u sustavu PDV-a ne smijete iskazati PDV na računu. Ako ga "slučajno" iskažete, dužni ste ga uplatiti državi.

Gost-20.09.2018, 21:38

Hvala ljudi, e koliko bi nam zivot bio laksi kad bi procitali do kraja, ono sto ste se potrudili napisati:DDDD Hvala jos jednom

Gost-25.09.2018, 21:40

Pozdrav! Obrtnik paušalac, van sustava pdv-a, imam namjeru poslovati sa firmom iz SiCG. Dali moram imati PDV-ID broj?

Hvala!

Solo-26.09.2018, 09:36

Piše sve u tekstu.

Gost-05.10.2018, 17:56

Kupio bih robu iz Velike britanije, firma nema VAT broj, a ja imam obrt i nisam u sustavu pdv-a. Što to znači za mene?

Solo-05.10.2018, 21:01

Piše sve u tekstu.

Nova nadogradnja servisa Danas je puštena u rad velika nadogradnja servisa Solo koja će posebno obradovati korisnike koji izdaju račune u stranim valutama. U nastavku navodimo sve izmjene i dorade: • odabir valute računa/ponude izravno pri unosu cijena • automatsko... Nove funkcije servisa Posljednja nadogradnja servisa donijela je novu jako traženu opciju - dodavanje skeniranog potpisa i pečata na izlazne račune. Opcija je dostupna samo u plaćenom paketu, a omogućava korisniku da uploada skeniranu fotografiju svog potpisa (jpg, gif, pn... Nadogradnja servisa Nova nadogradnja servisa Solo donosi iduće dorade: • Računi i ponude sa više od 6 stavaka se protežu na dvije stranice PDF računa. Maksimalan broj stavaka je povećan na 18. • Storniranje računa smo automatizirali i moguće je izvršiti storno...