Iako niste u sustavu PDV-a, evo kada ipak morate imati PDV broj

reverse charge

Jasno nam je da poslujemo u zemlji s bezbroj neobičnih zakona, pravila i preporuka koje se čine da su tu samo zato kako bi mikro i malim poduzetnicima zakomplicirali poslovanje. Jedna od takvih stvari je i imanje PDV broja i podnošenje PDV obrasca iako niste u sustavu PDV-a.

Naravno, ako niste u sustavu PDV-a vjerojatno se niti ne zamarate PDV-om jer eto, niste u sustavu i kave veze ima PDV s vama. Nemate ga, ne iskazujete ga, ne plaćate ga. I onda saznate da biste ipak trebali imati PDV broj i još ponešto uz to, ako poslujete sa zemljama iz Europske unije. Da, tako je.

Primijetili smo kako mnogo korisnika servisa Solo, mahom paušalaca, nije upućeno u ovu odredbu jer se vode za onom da ako nemaju primitaka većih od 230 000 (300 000 nakon 1.1.2018.) nemaju niti veze s PDV-om, nemaju pravo iskazivanja PDV-a na računima (ako ga slučajno netko iskaže, obavezan je i platiti ga) i nemaju pravo na odbitak pretporeza.

No, bez obzira na sve do sada napisano, a referirano na Zakon o PDV-u, poduzetnici se ipak se smatraju poreznim obveznicima te podliježu obvezi registriranja za potrebe PDV-a u određenim slučajevima kada obavljaju transakcije s drugim državama članicama EU-a koje imaju VAT ID, a prema čl. 77. Zakona o PDV-u i čl. 154. Pravilnika o PDV-u.

Evo tko mora imati PDV broj iako nije u PDV-u

Ako ste mali obveznik i niste u sustavu PDV-a, a obaviti ćete uslugu za porezne obveznike iz drugih država članica EU, obavezni ste 15 dana prije početka obavljanja usluga tim obveznicima, podnijeti Poreznoj upravi zahtjev za izdavanje PDV identifikacijskog broja. Nakon što dobijete PDV ID putem izdanog računa prenosite poreznu obvezu na poreznog obveznika primatelja usluge iz druge zemlje Europske unije. To činite tako da na računu napišete napomenu „Prijenos porezne obveze“ ili engleski izraz „Reverse charge“. To znači da će porezni obveznik u EU kojem ste isporučili uslugu sami platiti porez na uslugu. Ne zaboravite naravno i napomenu da ste oslobođeni plaćanja PDV-a.

Potrebno nositi obrasce u poreznu

Ako ste imali ovakvo poslovanje u mjesecu dužni ste u Poreznu upravu dostaviti Zbirnu prijavu za isporuke usluga u druge države članice EU (Obrazac ZP) te praznu PDV prijavu, dakle na mjesečnoj razini.

Ujedinjene Američke države pripadaju pod treće zemlje i za te klijente niste dužni podnositi zbirne prijave (ZP obrazac) niti PDV (PDV obrazac). Također niste obavezni to činiti ako ste uslugu prodali nekome tko nema VAT broj u EU npr. fizičkoj osobi, ali biste se trebali raspitati je li potrebno u toj državi platiti kakav porez, s vaše ili strane te osobe.

Pogledajte i tablicu koju je pripremila Ivona Abramović, a čiji PDF možete preuzeti.


VAŽNA NAPOMENA

Tekstovi na blogu i komentari na vaša pitanja koje objavljujemo na blogu servisa Solo su strogo informativnog karaktera u cilju pomoći u prvim koracima u poduzetništvo. Sva dodatna i konkretna pitanja te informacije o Vašem poslovanju provjerite u Uredu za gospodarstvo, Poreznoj upravi, Zavodima za mirovinsko i zdravstveno jer Solo nije u mogućnosti davati službene odgovore o temama za koje su zadužene navedene institucije. Hvala na razumijevanju.


Vaši komentari

Gost – 28.08.2017, 14:46

"Ujedinjene Američke države pripadaju pod treće zemlje i za te klijente niste dužni podnositi zbirne prijave (ZP obrazac) niti PDV (PDV obrazac). " Ovo nije točno. Ne treba predati ZP obrazac, ali treba PDV obrazac, može i u papirnatom obliku: Prijavu PDV-a u papirnatom obliku može podnijeti porezni obveznik koji nema sjedište, stalnu poslovnu jedinicu, prebivalište ili uobičajeno boravište u tuzemstvu i obavlja isključivo povremeni međunarodni cestovni prijevoz putnika na području Republike Hrvatske, mali porezni obveznik koji isključivo prima i obavlja usluge poreznom obvezniku iz trećih zemalja te kada je obvezan platiti PDV prema članku 75. stavku 2. Zakona. (NN 1/2017, Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost)

Solo – 28.08.2017, 15:03

Hvala na citatu, vjerujemo da će nekome pomoći. Ipak u njemu piše riječ "isključivo" koja bi mogla biti relevantna za tumačenje.

Gost – 04.12.2017, 09:47

Pozdrav, kako sam novi paušalac zanima me sljedeće, nisam jos izdao PDV-ID, prilikom kreiranja računa na SOLO servisu piše da paušalci ne smiju unositi PDV-id broj? Zanima me da li ja tu nešto nisam dobro shvatio, jer izdajem račune prema EU? Hvala

Solo – 04.12.2017, 09:55

Ako ga imate, unesite ga.

Gost – 30.12.2017, 22:20

Kako otvoriti obrt koji nebi bio u sustavu PDV-a a vezan je uz udomiteljskim odraslih osoba znaci vece smo udomitelji ali bi se htjeli prosuditi hvala

Solo – 31.12.2017, 11:50

Pitati u Uredu za gospodarstvo.

Gost – 05.01.2018, 17:46

Pozdrav, molim pomoc. Dolazim iz jednog mjesta gdje se ni tu ni u blizoj okolici nasi porezni referenti nisu susreli sa slucajem slicnim mojem. Trebala bih poceti s radom za jednu spanjolsku firmu i traze me pdv id broj. Inace sam zaposlena na neodredjeno i nemam nikakav obrt. Placa ne bi bila neka velika, cca 500 eur mjesecno. Razgovarajuci s njima u poreznoj, ukoliko bih otvorala obrt ili j.d.o.o., imala bih davanja prema drzavi skoro 40%. Postoji li mogucnost doci do pdv id broja bez otvaranja obrta ili firme, i ako ga mogu dobiti kao fizicka osoba, koje su obveze koje moram ispunjavati prema poreznoj? Oprostite ako sam vas zagnjavila, ne znam vise koga pitati, svi pricaju razlicito. Od srca vam hvala na pomoci! Lp

Solo – 05.01.2018, 17:59

U našem blogu možete vidjeti otprilike davanja koja nikako nisu 40% https://solo.com.hr/blog/sada-je-pravo-vrijeme-za-otvaranje-pausalnog-obrta/146 , a po našem mišljenju, najbolje vam je otvoriti paušalni obrt, izvaditi broj i sve lijepo regularno obavljati.

Gost – 12.01.2018, 13:50

Pozdrav, obrtnik sam paušalac koji obavlja usluge isključivo kupcima iz SAD-a. Da li sam obvezan zatražiti PDV-ID broj te podnositi praznu PDV prijavu?

Solo – 12.01.2018, 14:20

Srećom pa smo to baš napisali u tekstu gore ;)

Gost – 12.01.2018, 13:54

Da se nadovežem na gore postavljeno pitanje, obavljam usluge za jedno US društvo (pravnu osobu).

Gost – 12.01.2018, 14:24

Ne shvaćam dobro ovaj tekst gore. U Izmjenama Pravilnika piše:
- PDV prijavu MOŽE (a ne mora)...zaključujem da ne moram ako ne želim?
- mali porezni obveznik...(OVO JESAM) ali nisam obvezan platiti prema Članku 75. stavku 2.

Iz ovog zaključujem da ja kao paušlista koji isključivo obavlja usluge za US firmu nisam obvezan predavati PDV jer:
1) piše može a ne da moram (ili se ovo MOŽE odnosi na papirnati obrazac?)
2) nisam obveznik po članku 75. stavku 2....

Da li nešto pogrešno zaključujem?
Puno hvala!

Solo – 12.01.2018, 14:34

Ujedinjene Američke države pripadaju pod treće zemlje i za te klijente niste dužni podnositi zbirne prijave (ZP obrazac) niti PDV (PDV obrazac).

Gost – 12.01.2018, 14:39

Hvala na odgovoru za PDV prijavu za US (treće zemlje). Na temelju čega zaključujete da ne trebam PDV podnosit? Jer u prvom komentaru imamo citat gdje kaže da treba i za treće zemlje ako poslujete isključivo s njima? Da li to zaključujete na temelju toga što nisam obveznik po članku 75. stavak 2?
Ljubazno vas molim samo kratko obraloženje vašeg zaključka i jako sam vam zahvalan!

Prijavu PDV-a u papirnatom obliku može podnijeti porezni obveznik koji nema sjedište, stalnu poslovnu jedinicu, prebivalište ili uobičajeno boravište u tuzemstvu i obavlja isključivo povremeni međunarodni cestovni prijevoz putnika na području Republike Hrvatske, mali porezni obveznik koji isključivo prima i obavlja usluge poreznom obvezniku iz trećih zemalja te kada je obvezan platiti PDV prema članku 75. stavku 2. Zakona. (NN 1/2017, Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost)

Solo – 12.01.2018, 14:44

Solo je web servis za izdavanje računa te ne raspolažemo traženim informacijama. Za navedeno predlažemo obratite se poslovnom/poreznom savjetniku, upravi ili Uredu za gospodarstvo. Svi naši blogovi i odgovori su informativne prirode i ne možemo komentirati konkretne, pojedinačne slučajeve, samo općenito. Žao nam je ako vam nismo bili od pomoći i svako dobro!

Gost – 12.01.2018, 15:14

Sve OK, pomogli ste. Evo info za vaše korisnike: Ako bi se usluge obavljale isključivo poreznim obveznicima iz trećih zemalja, fizička osoba ne bi bila obvezna ishoditi PDV identifikacijski broj, te bi poreznu prijavu za razdoblje obavljanja usluge mogla podnijeti u papirnatom obliku.

Znači treba slati PDV ali ne treba zatražiti PDV-ID broj i ostalo.

Gost – 17.01.2018, 10:58

Poštovani, koju rečenicu je potrebno napisati na računu kojeg obrtnik paušalac izdaje na US kupca (na koji članak Zakona o PDV se treba pozvati - da li je to Članak 17 ili Članak 90)? Hvala i lijepi pozdrav

Gost – 09.02.2018, 10:25

Poštovani, poslujem isključivo s državama EU i s trećim zemljama. Tvrdite da za poslovanje unutar EU mjesečno se predaje prazan PDV obrazac. Nažalost ovo je prvi mjesec mojeg poslovanja i iz Porezne traže da se obrazac uredno ispuni.
PS: Solo me spašava :)

Gost – 23.02.2018, 13:23

Poštovani, u zadnje vrijeme se interesiram za posao freelancer prevoditelja na različitim stranicama. Zanima me da li bi trebala imati pdv identifikacijski broj za potencijalne prijevode jer sam primjetila da neki klijenti to traže? Hvala

Solo – 23.02.2018, 14:37

Eto odgovora par klikova dalje https://solo.com.hr/blog/iako-niste-u-sustavu-pdv-a-evo-kada-ipak-morate-imati-pdv-broj/154

Gost – 15.03.2018, 13:18

Ako sam dobro shvatio sve gore navedeno...
Švicarska nije članica EU te za izdavanje računa za švicarskog klijenta ne moram imati PDV broj ili :)?
Paušalni sam obrtnik.
Hvala

Gost – 16.03.2018, 10:07

Kakav je status za Ujedinjeno kraljevstvo s obzirom da nisu više dio EU. Da li vrijede ista pravila kao za SAD (treća zemlja) ili opet nešto drugačije :P

Solo – 16.03.2018, 10:34

UK je još uvijek u EU.

Gost – 13.04.2018, 01:02

Evo, i ovdje se nalazi informacija o obvezi predavanja PDV obrasca kod obavljanja usluga klijentima iz trećih zemalja: http://www.plitvickedoline.hr/wp-content/uploads/2017/09/porezna-uprava-pdv.pdf (dokument Porezne uprave iz 2015) / "Obveze kod obavljanja usluga... Ako se obavlja takva usluga poreznom obvezniku iz treće zemlje podnosi PDV obrazac, ali ne podnosi Obrazac ZP"

Solo – 13.04.2018, 10:53

Hvala na info.

Gost – 23.05.2018, 18:27

Ljubazno molim, što kada taj mali poduzetnik koji nije u sustavu pdv-a u inozemstvu kupuje reproro materijal, mora li imati porezni broj i može li tu robu kupiti tamo bez stranog pdv-a?

Solo – 23.05.2018, 18:29

Nemamo tu informaciju.

Gost – 02.06.2018, 18:19

Pozdrav, da i ja javim svoje iskustvo kao obrtnik paušalist za obavljanje usluga unutar EU, ako nekome bude pomoglo. Čitajući ovaj blog i savjetovanjem s Poreznom upravom rečeno mi je da moram mjesečno dostavljati ZP i PDV obrasce Poreznoj upravi ukoliko sam prethodni mjesec poslovao s poduzećima u EU. I tako se ja zaputim u Poreznu upravu sa ispunjenim obrascima ZP i PDV te mi gospođa na šalteru uljudno kaže da oni ne zaprimaju te obrasce u papirnatom obliku te da ih moram dostaviti u digitalnom obliku, tako da zatražim fina certifikat ili da Fina bude posrednik u dostavljanju obrazaca. Nakon toga odem na Finu i gospođi na šalteru objasnim problem ali bez ikakvog konkretnog odgovora. Već pomalo iznerviram odem pogledati na https://e-porezna.porezna-uprava.hr - "Ulaz za građane" i vidim da pod "Obrasci" - "Stavke" postoje PDV i ZP obrasci. Da bi se obrasci mogli potpisati potrebno je imati osobnu s digitalnim certifikatom i čitač kartica. Upute se nalaze http://www.eoi.hr .

Gost – 25.07.2018, 11:24

Pozdrav!
Imam pitanje - dizjaner sma koji radi na autorske ugovore, i kao član HDD-a uz umjetniččku potvrdu plaćanje poreza i prireza je nešto manji. Pozvana sam na projekt od 3 tjedna u inozemstvu koji bi odradila na autorski ugovor - zanima me je li mi bolje platiti porez u Hrvatskoj ili u Njemačkoj? Te koja je procedura za jedno ili drugo? Trebam li vaditi PDV ID broj? I ova 15-dnevna najava radnog odnosa u poreznu me isto zbunjuje. Hvala puno! :)

Solo – 25.07.2018, 13:09

Nažalost ni uz najbolju volju vam ne možemo davati porezne savjete jer je Solo web servis za izdavanje računa. Sretno.

Gost – 08.08.2018, 16:59

Pozdrav! Evo i ja sam naletio na nešto slično nakon manje od pola godine poslovanja kao paušalac. Uskoro počinjem raditi sa firmom iz UK-a kao "contractor". U ugovoru stoji da sam ja zadužen za plaćanje poreza, to je njihova politika i ja tu ne mogu ništa. E sad me zanima da li i u ovome slučaju moram nositi obrazac na poreznu ili tu jednostavno ne moram ništa osim uredno kvartalno plaćati porez? Hvala puno, solo rastura!

Solo – 08.08.2018, 17:23

Ako ste im izdali račun preko obrta, onda trebate, da. Ako su vam uplatili na račun obrta, onda trebate izdati račun. I tako to..

Gost – 08.08.2018, 18:28

Dogovoreno je da im prvo šaljem invoice/račun, a zatim oni plaćaju na račun obrta.
Što dalje? Da li ću morati odmah plaćati 25% tog iznosa ili paušalno?
Hvala Solo!

Solo – 08.08.2018, 22:34

Ovo nam je već malo izvan domene izdavanja računa, tako da ćeš morati pitati nekog knjigovođu, poreznu i sl. Sretno!

Gost – 19.09.2018, 21:48

#Nakon što dobijete PDV ID putem izdanog računa prenosite poreznu obvezu na poreznog obveznika primatelja usluge iz druge zemlje Europske unije. To činite tako da na računu napišete napomenu „Prijenos porezne obveze“ ili engleski izraz „Reverse charge“. To znači da će porezni obveznik u EU kojem ste isporučili uslugu sami platiti porez na uslugu. Ne zaboravite naravno i napomenu da ste oslobođeni plaćanja PDV-a.#...
Obrtnik sam pausalist. Nisam u PDV-u. Imam PDV ID broj. Trebao mi je zbog uvoza, nevazno za ovo pitanje. Imam ga uglavnom. Isporucila sam uslugu u Njemacku. Buni me sada ovaj prijenos porezne obveze. Moje usluge su oslobodjene PDV-a. . Kupac, fizicka osoba je platio moj racun. Ima li kupac dodatnih obaveza nakon placanja mog racuna? Zbunila me recenica, to znaci da ce porezno obveznik sam platiti porez na uslugu.
A ja moram u poreznu elektronski poslati obrasce zbog tog jednog kupca, fizicke osobe jel? ps. u pitanju su fotografske usluge koje sam isporucila u hrvatskoj, ali su platili transakcijski.
Hvala unaprijed!!!

Solo – 20.09.2018, 09:52

Pogledajte posljednju rečenicu u gornjem tekstu, a preporučujemo uvijek i savjetovanje s knjigovođom/poreznom.

Gost – 19.09.2018, 21:51

ili sam fulala sve, jer oni nisu porezni obveznici jer su fizicke osobe? Trebam li ja i dalje nositi te PDV obrasce u poreznu? Joj, sori na gnjavezu. I hvala unaprijed, jos jednom

Gost – 20.09.2018, 08:36

Obrtnik sam paušalista. Naravno nisam u sustavu PDV-a. Trebam kupiti neki proizvod izvan Hr i isti prodati kupcu uz uslugu montaže. Moje pitanje je: moram li imati PDV ID broj i da li tada moram platiti pdv u hr? Kako da onda iskažem placeni PDV na racunu koji cu izdati kupcu ili da jednostavno naplatim više a na racunu pdv da i dalje ostane neprikazan?

Solo – 20.09.2018, 09:55

Ako prodajete kupcu u Hrvatskoj, ne trebate PDV ID broj. Niti ako je fizička osoba. Ako niste u sustavu PDV-a ne smijete iskazati PDV na računu. Ako ga "slučajno" iskažete, dužni ste ga uplatiti državi.

Gost – 20.09.2018, 21:38

Hvala ljudi, e koliko bi nam zivot bio laksi kad bi procitali do kraja, ono sto ste se potrudili napisati:DDDD Hvala jos jednom

Gost – 25.09.2018, 21:40

Pozdrav! Obrtnik paušalac, van sustava pdv-a, imam namjeru poslovati sa firmom iz SiCG. Dali moram imati PDV-ID broj?

Hvala!

Solo – 26.09.2018, 09:36

Piše sve u tekstu.

Gost – 05.10.2018, 17:56

Kupio bih robu iz Velike britanije, firma nema VAT broj, a ja imam obrt i nisam u sustavu pdv-a. Što to znači za mene?

Solo – 05.10.2018, 21:01

Piše sve u tekstu.

Gost – 28.11.2018, 22:47

Pomoć... Mi smo vatrogasno društvo i nismo u sustavu pdv-a... Idemo dalje.. Kupili smo u Njemačkoj vatrogasno vozilo u iznosu od 9750 eura... Prodavatelj je autokuća i nije nam tražio pdv id broj... Međutim, vozilo nema tehničkog pregleda i mi ga ne možemo voziti u Hrvatsku... Tu uslugu nam nudi druga autokuća iz Njemčke koja svoju uslugu želi naplatiti 2400 eura... I ta autokuća nam je tražila pdv id broj... Sad me zanima dali se sume zbrajaju(9750+ 2400=12150)... To je oko 91000 kn... Dali bi onda platili pdv na ovo sve ili ne bi uopće platili....ne kužim... Helppp...

Solo – 29.11.2018, 10:26

Koliko god se trudili pisati informativne tekstove o poduzetništvu i obrtništvu i davati korisne savjete putem našeg bloga, molimo da uzmeš u obzir da se ne bavimo poslovnim savjetovanjem i svako pitanje koje se javi nakon čitanja bloga je najbolje uputiti u Poreznu upravu, obrtničku komoru ili poslovnom savjetniku. Iz iskustva znamo da će zaposlenici tih institucija znati odgovoriti na dobro složeno pitanje vezano uz specifičnu situaciju u kojoj se nalaziš i ponuditi ti najbolje rješenje.

Ako ćeš u budućnosti imati pitanja vezana uz naš servis Solo, koji je besplatan za mikro poslovanje i s kojim ćeš lako izdavati svoje račune, biti ćemo na raspolaganju :)

Gost – 04.01.2019, 10:42

Postovani nisam iz texta bas shvatio pa cu priupitati.
Naime ako saljem racun u EU fizickoj osobi ili obrtu (kako se to vec vani zove nebitno) koji je kao i ja van sustava PDVa je li tada moram ispunjavati ZP i PDV obrazac? Hvala

Solo – 04.01.2019, 14:53

Koliko god se trudili pisati informativne tekstove o poduzetništvu i obrtništvu i davati korisne savjete putem našeg bloga, molimo da uzmeš u obzir da se ne bavimo poslovnim savjetovanjem i svako pitanje koje se javi nakon čitanja bloga je najbolje uputiti u Poreznu upravu uz pitanje vezano uz specifičnu situaciju u kojoj se nalaziš i ponuditi ti najbolje rješenje. Ako ćeš u budućnosti imati pitanja vezana uz naš servis Solo, koji je besplatan za mikro poslovanje i s kojim ćeš lako izdavati svoje račune, biti ćemo na raspolaganju :)

Gost – 09.02.2019, 09:12

Pozdrav Solo. Obrtnik pausalac sam i upravo sam izvadio PDV broj zbog poslovanja u EU. Unio sam ga u Solo postavke (moja tvrtka) ali nikako da se prikaze na racunu. Koliko sam shvatio duzan sam ga nekako prikazati na racunima koje izdajem prema EU pa molim za malu pomoc. Hvala

Solo – 09.02.2019, 11:59

Za pomoć se uvijek najbolje obratiti putem https://solo.com.hr/podrska

Gost – 27.02.2019, 20:47

Pozdrav. Pošto sam relativno nova i prva mi je godina ( nisam u sustavu PDV-a ) gdje moram poreznoj predavati GIF , pa me zanima ako može pomoć šta sam ja sve obvezna predavati poreznoj do 30.04 i dali sad moram do 28.02.2019 nešto predavati?

Unaprijed Hvala

Solo – 28.02.2019, 12:40

Koliko god se trudili pisati informativne tekstove o poduzetništvu i obrtništvu i davati korisne savjete putem našeg bloga, molimo da uzmeš u obzir da se ne bavimo poslovnim savjetovanjem pa je ovo pitanje za knjigovođu ili poreznog referenta.. Ako ćeš u budućnosti imati pitanja vezana uz naš servis Solo, koji je besplatan za mikro poslovanje i s kojim ćeš lako izdavati svoje račune, biti ćemo na raspolaganju :)

Gost – 13.03.2019, 13:24

Pozdrav,
Mogu li kao fizička osoba izvaditi PDV IB i obavljati usluge za NGO iz Europske Unije? Hvala!

Solo – 13.03.2019, 15:25

Pitati u Poreznoj upravi. Pozdrav.

Gost – 06.05.2019, 09:31

Poštovani
imam dva pitanja. bila bi zahvalna na odgovoru.
Prvo pitanje: ako svoj proizvod isporučujem na tlu hrvatske, konkretno instaliram svoj proizvod na brodu u posjedu stranca iz europe, a on mi plati preko žiro računa kao privatno lice jesam li obveznik vađenja ovog pdv id broja i podnošenja obrazaca u poreznu?
Drugo pitanje: Ista situacija ali je platitelj, također iz europe, firma ili obrt?

Gost – 27.06.2019, 10:15

Pozdrav, obrtnik sam paušalist, i nije mi jasna gornja PDF tablica. Trebam izdati fakturu firmi u Engleskoj koja nije u sustavu VAT, dakle nemaju VAT ID, isto kao i ja ovdje u HR koji nemam PDV ID broj. Da li mi oboje moramo sad vaditi VAT/PDV ID radi te fakture ili ne? Ili je to nešto na što vi ne možete odgovoriti?

Solo – 27.06.2019, 12:35

S obzirom na specifičan slučaj možda je ipak bolje provjeriti s knjigovođom kako se ti računi tretiraju. Hvala na upitu.

Gost – 28.06.2019, 09:28

Ok, hvala na odgovoru.

Gost – 22.07.2019, 23:07

Pozdrav, otvorio sam paušaln obrt, specijalizirane dizajnerske djelatnosti. Između ostalog se bavim i dizajnom kuhinja. Da li mogu kuhinje uvoziti iz BiH, frma od koje bih uvozio kuhinje je Švajcarska sa proizvodnjom u BiH? Roba ide do krajnjeg kupca, tj na adresu montaže.
Da li se potrbno upisati registar carinskih obveznika?

Solo – 23.07.2019, 11:20

Za dodatnu djelatnost svakako morate doregistrirati obrt, a onda je najbolje odmah se posavjetovati u Gospodarskom uredu što može, a što ne može po toj djelatnosti. Lijep pozdrav.

Gost – 21.08.2019, 20:46

Dobar dan!. Obrtnik sam paušalac, početnik. Nakon provjere PDV ID broja, tvrtka od koje nabavljam materijal za popravke iz EU šalje mi isti bez njihovog PDV-a, kako oni to zovu; cijena za prodavače i servisere. Pitanje je plaćam li naš PDV, gdje i kako? Unaprijed hvala.

Solo – 21.08.2019, 22:39

Ako informaciju niste pronašli u našem blog postu, onda je najbolje pitati knjigovođu. Sretno.

Gost – 22.08.2019, 13:55

Pozdrav,
postoji li negdje popis trećih zemalja? Ulazi li Izrael u treće zemlje?

Solo – 22.08.2019, 14:04

Nažalost, mi nemamo tu informaciju.

Gost – 03.09.2019, 14:12

Kupljen stroj iz Slovenije od sredstava za samozapošljavanje, u tome iznosu plaćen i PDV. Jesam li dužan platiti i PDV u Hrvatskoj?

Solo – 09.09.2019, 12:05

Pozdrav, Solo je web servis za izdavanje računa te nismo u mogućnosti davati knjigovodstvene savjete. Hvala na upitu.

Možda će te zanimati i ovi tekstovi na našem blogu

Solo donirao trećinu prihoda za pomoć stradalima u poplavama Odmah po objavi katastrofalnoga stanja na području Slavonije, Solo je odlučio pomoći ugroženima od poplave te se odrekao 33% od svake uplaćene licence od dana poplave do 31. svibnja. Novac je danas uplaćen na račun Crvenoga križa, a pozivamo i druge,... Naplaćujete li zaista onoliko koliko vaš rad vrijedi? Osim želje za unaprjeđenjem svijeta oko sebe i potrebom za samorealizacijom, dio razloga ulaska u poduzetništvo kod malih poduzetnika je - zarada novca. Ideja je u principu ova; raditi toliko da se zaradi dovoljno za uzdržavanje obitelji i uživanje u... Plaćanje PDV-a prema naplaćenom, a ne izdanom računu Od 1. siječnja 2015. godine svim subjektima maloga gospodarstva s ukupnim godišnjim primicima do tri milijuna kuna omogućit će se plaćanje PDV-a po naplaćenom računu, umjesto po ispostavljenom računu. To može utjecati na gotovo 140 tisuća obrtnika i m...