Posebno nam je drago što nas u zadnje vrijeme puno pitate o izdavanju računa u inozemstvo i poslovanju s klijentima u Europskoj uniji i drugim zemljama jer to znači da posla ima i da se biznis širi. Solo je kao servis za račune u potpunosti spreman za vaše inozemne fakture,a u ovom blog postu smo odlučili opisati kreiranje inozemnog računa odnosno računa za inozemstvo.

Primjer izdavanja računa u inozemstvo

Ponajprije možete klijenta ubaciti u bazu klijenata kako biste ga kasnije lako dodati u račun ili možete odah kreirati račun pa će ga Solo sam ubaciti u bazu klijenata. Kreiranje samoga računa je isto kao i kod poslovanja s domaćim tvrtkama.

Računi moraju sadržavati sve propisane elemente, a između ostalog i PDV identifikacijski broj i isporučitelja i primatelja. Razlika je u tome što ćete u dodatnim opcijama izabrati Jezik računa koji odgovara za vaše poslovanje. Solo će prevesti račun u onim elementima u kojima to zakon dozvoljava, ono što ostaje na hrvatskome jeziku je propisano zakonom kao takvo.

Pružanje navedenih usluga poreznom obvezniku u Europskoj uniji oporezuje se prema općem načelu B2B, odnosno gleda se prema sjedištu primatelja usluge. Pružanje navedenih usluga fizičkoj osobi u Europskoj uniji oporezuje se prema mjestu u kojem poduzetnik koji pruža uslugu ima sjedište.Ukoliko se usluge pružaju osobi koja nije porezni obveznik te ima sjedište ili uobičajeno boravište izvan Europske unije, mjestom oporezivanja smatra se mjesto gdje primatelj usluge ima sjedište, prebivalište ili uobičajeno boravište.

Napomene na računu

Molimo vas da se s knjigovodstvom ili firmom s kojom poslujete konzultirate oko toga što je potrebno navesti u napomenama na računu. Solo je vaš alat i vi ga koristite na način kako to vaše poslovanje traži. Razlike su u tome ako ste recimo u sustavu PDV-a i ako niste. Kod PDV-a je bitno o čemu se točno radi (roba/usluga) te tko su kupci (B2B/B2C), koje je mjesto oporezivanja i slično jer postoje iznimke.

Tako na primjer ukoliko niste u sustavu PDV-a, izdajete li račun unutar EU ili izvan EU, navodite tekst: Ne podliježe oporezivanju prema čl. 17. st. 1. Zakona o PDV-u - prijenos porezne obveze prema Zakonu o PDV-u čl. 17′ (Reverse charge Law on Vat Article 17).

Ovisno o tome koju uslugu isporučujete možda ćete htjeti dodati u Napomene neke od sljedećih napomena koje se obavezne na računu:

Izvoz dobara u treće zemlje
Isporuka je oslobođena PDV-a sukladno čl. 45 st. 1. Zakona o PDV -u, čl. 108 st. 1. Pravilnika o PDV-u.

Isporuka dobara u EU
Isporuka je oslobođena PDV -a sukladno čl. 41. St. 1. Zakona o PDV-u.

Isporuke usluga u EU
Ne podliježe oporezivanju prema čl. 17. St. 1. Zakona o PDV-u.
Mjesto oporezivanja je prema mjestu primatelja i primjenjuje se načelo B2B - prijenos porezne obveze na primatelja usluge. U napomeni treba pisati i "Prijenos porezne obveze" ili "Reverse charge".

Isporuke usluga fizičkoj osobi (B2C) u treće zemlje
Ne podliježe oporezivanju prema čl. 24. St. 1. Zakona o PDV-u.

EU Projekti
Oslobođeno plaćanja PDV-a prema čl. 198. Pravilnika o PDV-u.
(provjeriti kod nadležnog ministarstva)

Kamate
Oslobođeno PDV-a prema čl. 40. St. 1. Zakona o PDV-u.

Svakako preporučujemo konzultaciju s vašim knjigovođom prije izdavanja računa. Good luck!


VAŽNA NAPOMENA
Tekstovi koje objavljujemo na blogu servisa Solo su strogo informativnog karaktera u cilju pomoći u prvim koracima u poduzetništvo. Sva dodatna i konkretna pitanja te informacije provjerite u Uredu za gospodarstvo, Poreznoj upravi, Zavodima za mirovinsko i zdravstveno jer Solo ne može davati službene odgovore o temama za koje su zadužene navedene institucije. Hvala na razumijevanju.

Gost-15.06.2017, 23:55

Postovani, sve pohvale za clanak, a i kompletni blog. Zanima me jedna stvar, imam firmu u Irskoj na koju primam sredstva svaki mjesec iz UK. Kako su to zemlje iz EU, a moje prebivaliste i rad je izvan Irske (u Hrvatskoj) ne placamo porez (VAT) ni moja firma u Irskoj ni firma u UK kojoj izdajem racun. Sad me zanima, ako bi mojoj firmi u Irskoj, izdao racun pausalni obrt iz Hrvatske, da li bi itko trebao platiti porez na tu uslugu? Nadam se da sam bio dovoljno jasan. Hvala!

Solo-16.06.2017, 10:23

Bili ste jasni, međutim Solo ne pruža usluge poslovnog/poreznog savjetovanja tako da Vam na žalost ovoga puta ne možemo dati odgovor. Hvala na razumijevanju.

Gost-16.06.2017, 12:03

Shvacam, hvala na odgovoru. Pozdrav

Gost-08.07.2017, 16:29

Pozdrav, jel mi mozete objasnit kako treba izgledati racun koji cu ispostaviti u inozemstvo i sta sve treba sadrzavati. inace imam pausalni obrt i nisam u sustavu PDV-a, email: crnogaca@gmail.com

Solo-08.07.2017, 16:54

Ako radite račune u servisu Solo onda će vaš račun sadržavati sve obavezne elemente, a posebne napomene koje bi vas mogle zanimati možete naći na našem Blogu i u Čestim pitanjima. Ugodan dan!

Gost-14.08.2017, 13:44

Pozdrav, možda da dodate nešto o B2C isporukama dobara u EU i treće zemlje, ako se uoopće što dodaje?

Solo-14.08.2017, 13:50

Ima gore nešto, ako saznate nešto novo, javite da dodamo.

Gost-30.09.2017, 14:02

Pozdrav, zanima me kako funkcionira poslovanje paušalnog obrta sa inozemnim klijentom. Takav obrt nije u sustavu PDVa, a mora imati PDV identifikacijski broj. Također, ako ga i imam, moram ga prikazati na računu, a kod vas sam vidio izričito upozorenje prilikom ukucavanja podatka o obrtu da se taj broj ne upisuje ako smo paušalci. Možete mi ovo malo razjasniti. Hvala

Solo-01.10.2017, 12:11

Možemo i već i jesmo https://solo.com.hr/blog/iako-niste-u-sustavu-pdv-a-evo-kada-ipak-morate-imati-pdv-broj/154 sretno s poslom i račune fakturiraj kroz Solo ;)

Gost-16.10.2017, 20:21

Pozdrav, kao firma moramo izdati racun za uslugu obavljenu u hrvatskoj, a kupac je pravna osoba iz SAD-a. Traze nas da ispunimo W-8BEN-E formular. Mozete nam malo pojasniti sto je to tocno kako bismo pravilnije ispunili formular? Da li im zaracunavamo PDV? Hvala i lp,

Solo-17.10.2017, 10:57

Nažalost ne možemo jer se ne bavimo knjigovodstvom nego pružamo uslugu servisa za izdavanje računa. Sretno!

Gost-19.10.2017, 11:19

Poštovani, da li mi možete reći koje dokumente moramo imati uz izlazni račun za izvoz u EU, a da bi u eventualnoj kontroli poreznika bili zadovoljeni svi uvjeti za isporuku bez PDV-a? Takodjer molim informaciju, za koje isporuke mora i tko ispostaviti CMR. Unaprijed zahvaljujem! R

Solo-19.10.2017, 11:35

Nešto smo odgovorili ovdje https://solo.com.hr/blog/iako-niste-u-sustavu-pdv-a-evo-kada-ipak-morate-imati-pdv-broj/154, a ostalo je pitanje za knjigovođu. LP!

Gost-07.03.2018, 16:49

Poštovani, mogu li poslati poštom paket u Crnu Goru fakturne vrijednosti 1360 €bez PDVa privatnoj osobi, i mogu li dobiti neku potvrdu od pošte ili mi treba carinjenje? Postupak?

Solo-07.03.2018, 18:44

Nemamo pojma.

Solo webinar: Solo izdavanje računa Pozivamo te da u utorak, 30.09.2014. s početkom u 11 sati, sudjelujete u webinaru koji će te upoznati s raznim opcijama servisa Solo. Webinar će se održati putem Hangout on Air platforme. Na webinaru ćete upoznati osnovne, ali i napredne funkcije servi... Izrada PO-SD obrasca jednim klikom Dobra vijest za paušalne obrtnike, korisnike servisa Solo. Od danas je moguće jednim klikom izraditi PO-SD obrazac* (Izvješće o paušalnom dohotku od samostalne djelatnosti i uplaćenom samostalnom porezu na dohodak) koji se dostavlja Poreznoj upravi do... Kako otvoriti obrt bez puno komplikacije Preskočit ćemo uvod i čestitati na hrabrosti za pokretanjem vlastitog biznisa. Otvoriti obrt je jednostavnije i isplativije od d.o.o., a tijekom 2014. je izdavanje obrtnice potpuno besplatno i uštediti će ti 200,00 kn.Ovaj članak je podijeljen u dva di...