Kome trebaju, a kome ne trebaju e-računi

e-račun

Jednostavno govoreći e-račun je račun koji se šalje preko nekog od servisa koji izrađuju račun sa svim elementima e-računa te ga na određeni način distribuiraju. Na tržištu postoji nekoliko servisa koji šalju e-račune (jedan od njih je i FINA), a cijela priča je postala zanimljiva skorašnjim stupanjem na snagu odluke da će se od 1.12.2018. u javnoj nabavi, dakle s državom, moći poslovati samo na način da se izdaju e-računi.

E-računi samo za one koji posluju s javnom nabavom
Odmah na početku: Javna nabava je termin kojim se označava nabavu roba i usluga od strane državnih tijela, jedinica lokalne uprave i javnih ustanova. Ako NE poslujete s navedenim subjektima, NISTE dužni izdavati e-Račune.

Dakle, ako ste samostalni poduzetnik (u punom smislu riječi) i ne ovisite o državi niti ne poslujete s njom te joj ne fakturirate račune – vama ne treba e-račun usluga. S druge strane ako netko od vaših klijenata posluje s državom, on će vjerojatno prijeći na neki e-računi sustav izdavanja računa, ali to NE znači da mu vi više nećete moći slati svoje račune na način kao do sada ili primiti od njih račun. Nemojte doći u tu zabludu.

Nema veze što vaši klijenti imaju e-račune, vi ne morate
Zaista podržavamo uređenje javne nabave kroz sustav e-računa, ali nismo pobornici priče koju neki servisi pokušavaju predstaviti, a to je da ako je netko korisnik e-računa mu morate i vi slati e-račune. Ne morate. Saznali smo da neki servisi traže popis kupaca/klijenata kada dogovore uslugu s nekom tvrtkom te onda „obavještavaju“ sve njihove klijente o tome da su ovi prešli na e-račun i vjerojatno navigiraju priču na to kako bi sadi njihovi dobavljači/kupci trebali uzeti e-račun jer više neće moći poslovati s ovima prvima u čije ime zovu. To nije istina. Ne dozvolite da vas nečija komocija baci u trošak.

Ako primite takav poziv slobodno pitajte i pozivatelja, ali i tvrtku koja je dala vaše podatke jesu li čuli za GDPR. Naime, nije u redu davati kontakte svojih partnera nekom komercijalnom servisu da ih zove i „obavještava“ o vašem prelasku. No o čemu je riječ, primatelji e-računa moraju pristati na to da primaju e-račune. FINA je recimo ovo riješila 'zvjezdastim' modelom što znači da nije potrebna uspostava bilateralnih ugovornih obveza svih u sustavu nego svi koji jesu u sustavu prihvaćaju primanje e-računa. Zanimljivo je da jedan drugi servis kaže kako njihovi korisnici mogu slati e-račune korisnicima FINA e-računa pa nekako sumnjamo da svaki put zovu sve korisnike FINA e-računa i obavještavaju ih o novom klijentu kod njih.


VAŽNA NAPOMENA
Tekstovi koje objavljujemo na blogu servisa Solo su strogo informativnog karaktera u cilju pomoći u prvim koracima u poduzetništvo. Sva dodatna i konkretna pitanja te informacije provjerite u Uredu za gospodarstvo, Poreznoj upravi, Zavodima za mirovinsko i zdravstveno jer Solo ne može davati službene odgovore o temama za koje su zadužene navedene institucije. Hvala na razumijevanju.


Vaši komentari

Gost – 25.10.2018, 16:56

ipak dajem prijedlog, a vjerujem da će se kolege složiti isto, napravite suradnju i ntegraciju sa servisom moj e-račun, pa da sve bude automatizomom :)

Gost – 11.11.2018, 04:57

Slažem se :)

Han Solo – 26.11.2018, 17:35

Hvala na feedbacku. Nije u planu integracija s navedenim servisom.

Najbolje i najpovoljnije rješenje je registrirati se na FINA servis e-Račun za državu, prijaviti novu poslovnicu kako bi e-računi imali svoju numeraciju i tamo izdavati e-račune kada poslujete s državom, a Solo koristiti za sve ostale (vjerujem većinu) račune.

Gost – 02.03.2019, 19:22

FINA je centralna platforma za Hrvatsku i ujedno informacijski posrednik i zasada najbolje rjesenje ukoliko vam treba eRacun servis

Gost – 09.04.2019, 09:32

"E-računi samo za one koji posluju s javnom nabavom" - to su sve najvece kompanije u RH. Odabirom da ne podrzi eRacun, Solo si je direktno odrezao pristup tom trzistu. Rijetko tko (najvjerojatnije nitko) ce imati dva sustava za fakturiranje.

Solo – 09.04.2019, 11:44

Hvala na komentaru, Solo je od prvog dana orijentiran mikro poduzetniku i u tom segmentu pruža optimalnu kvalitetu. Nemamo informacije da će se uvoditi e-računi do daljnjeg, a vama svakako želimo da pronađete adekvatno riješenje za sebe.

Gost – 26.06.2019, 20:07

Mislim da će te gubiti korisnike ako ne uvedete e-račun. Mi smo morali uzeti posebnu aplikaciju samo zbog e-računa. Vjerojatno dobar dio vaših korisnika još nije niti svjestan da će mu trebati e-račun.

Solo – 26.06.2019, 21:27

Hvala na komentaru, Solo je od prvog dana orijentiran mikro poduzetniku u realnom sektoru i u tom segmentu pruža optimalnu kvalitetu. Za eventualne povremene račune prema javnoj nabavi dostupna su riješena FINA-e ili Pošte uz Solo za redovne račune. Oni koji pak posluju samo s Javnom nabavom će vjerojatno trebati trajnije riješenje. Svako dobro!

Gost – 04.07.2019, 17:43

Zadovoljni smo sa Solo.com.hr, žao nam je što nema integracije sa e-računima sada zbog jednog računa moramo se baviti FINOM itd itd. Volio bih da bi barem to uveli kao dodatnu opciju uz ev. naplatu u sklopu vašeg servisa koji je za sad stvarno odličan.

Solo – 05.07.2019, 16:08

Hvala vam na pohvalama. Razumijemo vašu situaciju, što reći osim da vam poželimo još koji račun prema javnoj nabavi ;) Svako dobro!

Gost – 15.07.2019, 10:07

Poštovani, jako smo zadovoljni sa vašom uslugom.
Nažalost mi radimo u 90% slučajeva sa Javnom nabavom, imate li u planu sustav integrirati, ili tražimo daljnje rješenje?

Solo – 15.07.2019, 12:41

Na žalost, trenutno se ne planira. Svako dobro u daljnjem radu.

Gost – 29.07.2019, 19:17

Mislim, sve je ok. Koristimo Solo, izbacujemo sve račune normalno, pa i onaj za eračun, onda taj isti račun s istim brojem izbacimo na fini, pošaljemo i to je to. Evidencija i zbrojevi ostaju.

Gost – 06.08.2019, 13:38

Ja prelazim na konkurentsku platformu jer tamo ne moram izgubiti dodatnih 2 sata na gluposti.

Solo – 06.08.2019, 14:02

Žao nam je što odlazite, ali nam je drago da ste našli odgovarajuću uslugu za svoje potrebe. Svako dobro!

Gost – 23.10.2019, 22:41

Bravo za e-račune. Ako bude funkcioniralo ozbiljni ste. Svaka čast. Zahvaljujem

Gost – 11.11.2019, 10:11

Jel radi sve kak spada sa e-racunom?

Solo – 11.11.2019, 11:01

Radi. Za eventualnu tehničku podršku molimo javite se kroz servis.

Gost – 04.12.2019, 15:57

Da li sektorski naručitelji su u obvezi primati isključivo e-račune?

Solo – 04.12.2019, 16:53

Nemamo tu informaciju.

Gost – 06.03.2020, 10:46

Pozdrav
imam paušalni obrt i izdajem račune samo privatnim tvrtkama. To znači da je uredu ako pošaljem račun preko maila u pdf formatu ??
Račun je valjan bez potpisa i žiga?

Gost – 21.03.2020, 21:53

Pozdrav
Imam paušalni obrt i trebam izdati prvu privremenu situaciju a ujedno ce mi to biti i prvi e-racun. Kako uopce upariti privremenu situaciju i račun a kasnije i e račun a da kpr i sljednost računa bude u skladu sa pravilima.

Gost – 29.09.2020, 14:51

Ako niste u sustavu e_ortak,ili e_rodijak i radite sami za sebe sa svojih 10 prstiju , ne treba vam e_račun jer ne radite sa državom i nemate nikog da vam pomogne da radite sa njom.

Gost – 13.07.2023, 14:39

pozdrav, zašto se ne želite integrirati sa servisom Moj-eRačun? Oni imaju daleko najveću bazu primatelja eRačuna te biste zasigurno imali koristi od integracije za eRačun s njima

Možda će te zanimati i ovi tekstovi na našem blogu

Solo donirao trećinu prihoda za pomoć stradalima u poplavama Odmah po objavi katastrofalnoga stanja na području Slavonije, Solo je odlučio pomoći ugroženima od poplave te se odrekao 33% od svake uplaćene licence od dana poplave do 31. svibnja. Novac je danas uplaćen na račun Crvenoga križa, a pozivamo i druge,... Obavezna primjena IBAN-a u svim nalozima za plaćanje od 1. lipnja Sukladno Odluci Hrvatske narodne banke o načinu otvaranja transakcijskih računa, od 1.6.2014. obvezna je primjena IBAN-a primatelja u podatku "IBAN ili broj računa primatelja" u svim nalozima za plaćanje u nacionalnom platnom prometu. Suk... Brzi vodič kroz servis Solo Mnoge korisnike brine koliko će im jednostavno biti koristiti Solo, unijeti certifikat ako su korisnici fiskalizacije te uspješno izdavati račune. Zato smo odlučili na blogu pisati i o samome servisu. Početak rada u servisu Solo Naime, rad sa serviso...