Novi Porezni priručnik za obrtnike

porezni priručnik

Porezna uprava objavila je novi Porezni priručnik za obrtnike (11/2014) s osnovnom namjenom da se obrtniku kao poreznom obvezniku na jednostavan i razumljiv način objasni koje su obveze i prava što proizlaze iz poreznih propisa, propisa o obveznim doprinosima i drugim propisanim javnim davanjima.

Pod obrtom se podrazumijeva registrirana djelatnost u skladu sa Zakonom o obrtu. Porezi i doprinosi što su ih obrtnici dužni plaćati podijeljeni su po skupinama. U prvoj skupini su porezi što su ih obrtnici dužni plaćati po osnovi samostalnog obavljanja djelatnosti, to jest porez na dohodak ili porez na dobit, i PDV, ako su u sustavu PDV-a. U sljedećoj skupini su razrađeni županijski i gradski ili općinski porezi i porez na promet nekretnina. U trećoj skupini je sažeti prikaz posebnih poreza, odnosno trošarina ili akcija. U narednom poglavlju su prikazani porezi što ih obrtnici obračunavaju, obustavljaju i plaćaju za svoje radnike i druge osobe kojima isplaćuju ili daju primitke. Nakon toga slijede poglavlja o obveznim doprinosima i naknadama. Na kraju priručnika su zakonske i prekršajne odredbe te korisni privici.

Radi lakšeg korištenje priručnika pojedini porezi i doprinosi razrađeni su po istoj strukturi (porezni obveznik, odnosno obveznik doprinosa, oslobođenja, olakšice i poticaji, osnovica, stope, obrasci i rokovi podnošenja obrazaca i uplatni računi. Za neke poreze su dani primjeri kako se obračunavaju, dok kod drugih, zbog jednostavnosti postupka, to nije potrebno. Podaci u priručniku su općeniti i ne obrađuju specifične okolnosti pojedinih poreznih obveznika.


Vaši komentari

Bez komentara, je li to dobro ili loše? ;)

Možda će te zanimati i ovi tekstovi na našem blogu

ZIGZAG: Dobili smo kategoriju Integralnog hotela u Zagrebu, prvog takvog u Hrvatskoj Hrvatska je velikim djelom turistički orijentirana što se gospodarskog sektora tiče. Upravo prije početka sezone dobivamo dosta upita iznajmljivača o servisu i je li odgovarajuć za njihove potrebe. Solo u potpunosti odgovara malim iznajmljivačima, ali... Uveli smo QR kod i novi dizajn A4 računa Nepredvidljiva godina, puna izazova za mnoga poslovanja je skoro iza nas. Kako su teška vremena uvijek prilika za rast i razvoj drago nam je objaviti kako je i Solo doživio veliku nadogradnju. Jedna od novosti koja će mnoge razveseliti je novi dizajn... Službeni WooCommerce dodatak i ostale nadogradnje U proteklih nekoliko mjeseci servis Solo je potiho nadograđen novim, korisnim opcijama. Iako je već teško uvoditi novitete jer smo u zadnjih 11 godina uveli sve što je nama i vama palo na pamet, možda će ti biti korisne neke od novih opcija: 1. vlasti...