Plaćanje PDV-a prema naplaćenom, a ne izdanom računu

pdv

Od 1. siječnja 2015. godine svim subjektima maloga gospodarstva s ukupnim godišnjim primicima do tri milijuna kuna omogućit će se plaćanje PDV-a po naplaćenom računu, umjesto po ispostavljenom računu.

To može utjecati na gotovo 140 tisuća obrtnika i malih poduzetnika, obveznika PDV-a, kojima bi se trebalo olakšati poslovanje i omogućiti bolja likvidnost, a time i redovito plaćanje radnika, podmirivanje obveza prema dobavljačima i plaćanje PDV-a iz vlastitih sredstava, umjesto kreditima.

Budući da je ovakva praksa prisutna i u drugim zemljama EU očekivano je da će utjecati na konkurentnost našeg poduzetništva.

Obračun PDV-a po naplaćenim računima pomaže malim poduzetnicima koji imaju poteškoće s neredovitim, odgođenim ili neizvršenim plaćanjima. Iznos poreza koji bi trebali platiti nakon ispostave računa za isporuke mogu koristiti za poslovanje sve dok račun ne bude plaćen. Na taj način sustav pomaže lakšem odvijanju tijeka novca posebice ako je u gospodarstvu uobičajeno dugo razdoblje plaćanja računa.

Sustav, međutim, nije toliko koristan poduzetnicima čije se isporuke plaćaju odmah po prodaji, onima koji imaju više ulaznog od izlaznog PDV-a i onima koji imaju kontinuirani tijek isporuka.

Primjena sustava donosi i određena ograničenja, odnosno poteškoće u primjeni. Računovodstveni postupci su složeniji jer se, među ostalim, odvojeno moraju voditi obračuni po naplaćenim računima od onih po obračunskom sustavu, a uz godišnju poreznu prijavu potrebno je priložiti listu svih primljenih i izdanih računa koji nisu plaćeni.

Ako želite iskoristiti svoje pravo na obračun i plaćanje PDV-a prema naplaćenom, a ne izdanom računu, prijavite se područnom uredu Porezne uprave do 20. 1. 2015.


Vaši komentari

Bez komentara, je li to dobro ili loše? ;)

Možda će te zanimati i ovi tekstovi na našem blogu

Nova godina - nove mogućnosti Nova godina donosi i neke novitete na servisu Solo, a na kojem kontinuirano radimo kako bi vam olakšali poslovanje. Zahvaljujući vašem nepresušnom feedbacku Solo je postao još bolji: • vlastiti poziv na broj u računima i ponudama (Postavke > P... Solo mobilna fiskalna Radili smo ju detaljno, s puno pažnje i ljubavi i došao je dan kada ponosno objavljujemo novu, besplatnu nadogradnju: Solo mobilna fiskalna. Solo mobilna fiskalna je dodatak na naš legendarni servis putem kojeg izdajete na desetke tisuća računa mjeseč... 5 PR lekcija iz svijeta Zvjezdanih ratova i servisa Solo PR je nekad slovio kao „onaj neki tekst koji ti plate da objaviš“, a koji sadrži neke dosadne fakte, izvještaje, hvalisanja brenda i općenito jednosmjernu komunikaciju. Onda je PR počeo biti definiram kao prijevod - odnosi s javnošću, neki put plaćeni,...