Spremni smo za fiskalizaciju :)

weekly update #1

Ilustracija: solo screenshot

Prvi tjedan je iza nas i oduševljeni smo vašim odazivom, a sudeći prema pozitivnim komentarima i vi ste našom uslugom :)

Hvala svima koji su nam se javili, bilo je tu puno odličnih prijedloga i kako bismo vam olakšali rad, velik broj njih je odmah realiziran i ubačen u Solo da vam dodatno olakšamo rad. Danas ćemo pisati o najbitnijoj doradi koju smo dodali u Solo preko vikenda – fiskalnoj numeraciji računa.

Solo i fiskalizacija

Obveznike fiskalizacije možemo podijeliti u dvije temeljne skupine:

– prva skupina: obveznici fiskalizacije koji sve naplaćuju putem žiro-računa (npr. dizajn studio ili obrt za konzalting),
– druga skupina: obveznici fiskalizacije koji imaju i naplatu u gotovini (npr. trgovina).

Naš Solo, sustav za upravljanje računima putem weba, od početka je usmjeren na male poduzetnike koji _ne_ izdaju gotovinske račune.

To nažalost neće odgovarati potencijalnim korisnicima koji su fiskalni obveznici, koji rade s gotovinom kao najčešćim sredstvom plaćanja, a takvi su prema Zakonu o fiskalizaciji, obvezni izdavati račune putem fiskalnih blagajni, stoga ne mogu/ne smiju koristiti web servis za njihovo izdavanje.Solo sada mogu koristiti _svi_ poduzetnici!

Kako ovdje pričamo o poduzetnicima koji rade isključivo sa uplatama na transakcijski bankovni račun, ukratko ćemo spomenuti Zakon, kako će se to odraziti na vaše poslovanje i kada stupa na snagu.

Zakon o fiskalizaciji i (mikro) poduzetnici

Gore navedeni korisnici (koji ne izdaju gotovinske račune) za potrebe fiskalizacije moraju prilagoditi sadržaj računa počevši od 01.04.2013. i donijeti interni akt (popis poslovnih prostora, radno vrijeme poslovnih prostora, oznaka operatera na naplatnom uređaju, numerički slijed računa) koji se zadržava u prostorijama društva i ne dostavlja se Poreznoj upravi.

Prema tome, obveznici fiskalizacije koji nikada nemaju naplatu u gotovini ne moraju:

– nabavljati certifikat od Fine
– imati uspostavljenu vezu s Poreznom upravom i slati račune na ovjeru elektroničkim putem
– imati knjigu uvezanih računa
– na računima iskazivati JIR i zaštitni kod izdavatelja

Obveznici fiskalizacije koji nikada nemaju naplatu u gotovini mogu koristiti Solo.

U Solo smo zato dodali odabir numeracije računa (pod Moja tvrtka). Solo brine o redoslijedu brojeva pa ako se sada koristi standardna numeracija (npr. 0001-2013) i prijeđe se na fiskalnu, idući račun će se brojčano nastaviti na zadnji izdani i to znači u novom formatu (npr. 2-1-1).

Objašenjenje numeracije

Zakon propisuje i kako treba izgledati broj računa, a za potrebe fiskalizacije, sada mora imati tri dijela:

numerički broj računa / oznaka poslovnog prostora / broj naplatnog uređaja

Numerički broj računa je uvijek broj (1,2,3,4,5,….,50,….100,…1000,…nnnn) i ne može biti 01, ili 901 ili 201301, nego je propisano da svake kalendarske godine obveznik fiskalizacije započinje račune od broja 1 pa do broja n na kraju kalendarske godine.

Način na koji će društvo označiti i numerirati svoje poslovne prostore je proizvoljan i ostavljen je svakom društvu da odluči i kreira onako kako smatra da je društvu najlakše.

Kako je Solo predviđen za male poduzetnike s jednim poslovnim prostorom i jednim operaterom/izdavateljem računa, računi će za obje oznake koristiti najjednostavniji format – broj 1 (1-1-1). Na vama je dalje izbor hoćete li te oznake ubaciti u interni akt ili ručno izmijeniti na računu.

Solo ozbiljno pristupa zakonskim obavezama te u najboljoj namjeri donosi informacije o njegovim odredbama te olakšava provedbu zakona poput zakona o fiskalizaciji no molimo vas da se i sami konzultirate oko izdavanja svojih računa jer za njih zakonsku obvezu snosite isključivo vi. Solo je alat u vašim rukama koji u kombinaciji sa svojim znanjem možete koristiti kako biste si olakšali posao. Stoga i dalje primamo komentare, ispravke i prijedloge te ih prema procejeni ubacujemo u rad servisa.

Više o fiskalizaciji na jednostavan način s primjerima internih akata pročitajte ovdje.


Vaši komentari

Gost – 20.07.2021, 12:10

Ovaj link ne radi:
"Više o fiskalizaciji na jednostavan način s primjerima internih akata pročitajte ovdje."

Možda će te zanimati i ovi tekstovi na našem blogu

SRETAN 2. ROĐENDAN SOLO! Već dvije godine servis Solo raste zajedno s vama, našim dragim korisnicima, te smo i ovog rođendana odlučili darovati vas jednom super opcijom - mogućnošću ispisa na POS printer :) Svi korisnici servisa, a posebno oni koji obavljaju prodaju na sajmov... 5 PR lekcija iz svijeta Zvjezdanih ratova i servisa Solo PR je nekad slovio kao „onaj neki tekst koji ti plate da objaviš“, a koji sadrži neke dosadne fakte, izvještaje, hvalisanja brenda i općenito jednosmjernu komunikaciju. Onda je PR počeo biti definiram kao prijevod - odnosi s javnošću, neki put plaćeni,... Brzi vodič kroz servis Solo Mnoge korisnike brine koliko će im jednostavno biti koristiti Solo, unijeti certifikat ako su korisnici fiskalizacije te uspješno izdavati račune. Zato smo odlučili na blogu pisati i o samome servisu. Početak rada u servisu Solo Naime, rad sa serviso...