Što ste htjeli znati o fiskalizaciji, a niste imali koga pitati

fiskalizacija

Novčanice i kovanice

U srpnju će biti dvije godine od kada je fiskalizacija u potpunosti uvedena u poslovanje u Hrvatskoj, a ipak oko nje još vlada veo ne baš potpune jasnoće. Naravno, najviše pitanja oko fiskalizacije imaju oni koji tek kreću u poslovanje i zanima ih jesu li obveznici fiskalizacije i ako jesu, u kojoj mjeri te kako uspješno fiskalizirati račune u skladu s dokumentom Zakon o fiskalizaciji.

Obveznici fiskalizacije

Obveznici fiskalizacije prema Zakonu su fizičke osobe obveznici poreza na dohodak od samostalne djelatnosti te pravne i fizičke osobe obveznici poreza na dobit i to za sve djelatnosti koje obavljaju osim za djelatnosti izuzete od obveze izdavanja računa te izuzete od obveze fiskalizacije. Sve je rečeno, ali zapravo i nije, zar ne? Takvi su vam zakoni i zato je uvijek dobro tražiti tumačenje za što specifičniju svrhu, odnosno baš vašu djelatnost.

Ako ste se prepoznali kao obveznik fiskalizacije to znači da ćete morati izdavati fiskalizirane račune. Fiskalizirani računi opet ovise o tome poslujete li gotovinom ili ne. Ako ne poslujete s gotovinom, ne trebate certifikat za fiskalizaciju računa, a ako poslujete trebate, kao i dodatne informacije na računu.

Kako izgleda fiskalni račun?

Za potrebe postupka fiskalizacije, račun, osim podataka propisanih posebnim propisima, mora sadržavati sljedeće podatke:

Obveznici fiskalizacije dužni su na računu iskazati gore navedene podatke bez obzira na način na koji se obavlja naplata računa. Oznaku operatera na naplatnom uređaju, kao oznaku osobe koja je izvršila naplatu iz članka 9. stavka 1. točke 2. ovoga Zakona, obveznik fiskalizacije dužan je povezati s osobnim identifikacijskim brojem te osobe. Osobni identifikacijski broj (OIB) operatera naplatnog uređaja, dostavlja se Ministarstvu financija, Poreznoj upravi kao element računa, kod provedbe postupka fiskalizacije izdavanja računa.

Fiskalizacija u prometu gotovinom malih obveznika fiskalizacije

Mali obveznici fiskalizacije, npr. paušalci, mogu izdati račun koji mora biti uvezan u posebnu knjigu računa. Uvezanu knjigu računa prije početka upotrebe ovjerava Ministarstvo financija, Porezna uprava. No, kako se ne biste zamarali knjigama i papirima, upravo za vas je Solo za izdavanje računa. Jednom unesete postavke i certifikat i ne morate brinuti imate li dovoljno "papira" za izdavanje računa.

Iznajmljivači apartmana, soba i postelja nisu obveznici fiskalizacije. Istima se ne utvrđuje obveza fiskalizacije s obzirom na to da ne ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti već dohodak od imovine i imovinskih prava. Ipak, potrebno je izdati račun pa vam tu Solo odlično pomaže u jednostavnom izdavanju računa svojim gostima.

Fiskalizacija za webshop

Iako možda u poslovanju u webshopu ne vidite gotovinu, nego ona dolazi na vaš žiro račun, webshopovi jesu obveznici fiskalizacije i morate imati certifikat za fiskaliziranje računa. Plaćanje karticama Maestro, Visa, MasterCard, American Express i drugim kreditnim i debitnim karticama smatra se prometom u gotovini pa je potrebno provesti postupak fiskalizacije izdavanja računa. Nije potrebno provesti postupak fiskalizacije izdavanja računa ako se plaća općom uplatnicom na račun i ako se plaća s računa na račun.

Dobra stvar je što vaš webshop možete modulom povezati s nekim programom za fiskalizaciju te tako automatski fiskalizirati račune izdane iz webshopa. Solo nudi ovakvu opciju za sve webshopove putem svog API sučelja, a za koji smo pripremili opširnu API dokumentaciju za implementaciju servisa Solo u webshop.

Dakle, zaključimo, svi obveznici fiskalizacije za potrebe fiskalizacije moraju prilagoditi sadržaj računa te način numeriranja broja računa, no moraju još i donijeti interni akt o poslovnicama (pogledajte Primjer internih akata za potrebe fiskalizacije) uz određivanje pravila numeriranja (interni akt ne morate nositi u Poreznu upravu, ali ga morate imati u poslovnom prostoru u slučaju inspekcije) te moraju istaknuti upozoravajuću naljepnicu o izdavanju računa.


VAŽNA NAPOMENA
Tekstovi koje objavljujemo na blogu servisa Solo su strogo informativnog karaktera u cilju pomoći u prvim koracima u poduzetništvo. Sva dodatna i konkretna pitanja te informacije provjerite u Uredu za gospodarstvo, Poreznoj upravi, Zavodima za mirovinsko i zdravstveno jer Solo ne može davati službene odgovore o temama za koje su zadužene navedene institucije. Hvala na razumijevanju.


Vaši komentari

Gost – 23.12.2016, 13:35

Pozdrav, vrijedi li jos uvijek zakon o nefiskalirizanim racunima za iznajmljivanje apartmana? Pozdrav i svako dobro

Solo – 23.12.2016, 13:48

S obzirom na to da će se od 1.1. dosta zakona mijenjati, najbolje je provjeriti u gospodarskom uredu za vašu djelatnost.

Gost – 31.05.2023, 13:38

Dali je kažnjenu ako se racuni zbog interneta ne fiskaliziraju na vrijeme ,pozdrav

Možda će te zanimati i ovi tekstovi na našem blogu

Nova nadogradnja servisa Ovotjedna nadogradnja servisa Solo uključuje: • kolumna s popustom na PDF-u (ili na ispisu) neće biti prikazana ako račun ili ponuda nema popust (tj. popust je 0) • načini plaćanja su sada sortirani prema popularnosti (npr. ako najviše izdaj... Kako otvoriti obrt online bez puno komplikacija Nedavno je unutar servisa E-građani omogućeno i online otvaranje obrta čime se budućim poduzetnicima štedi vrijeme odlaska u ured i olakšava proces ulaska u svijet biznisa. Znači ako želiš otvoriti obrt putem weba, sada to i možeš, jedino što moraš ima... Dadilje, dobro došle u svijet poduzetništva - kako otvoriti obrt Zakonom o dadiljama (NN, br. 37/13.), koji se primjenjuje od 5. travnja 2013., omogućeno je fizičkim osobama obavljanje registrirane obrtničke djelatnosti čuvanja, brige i skrbi za djecu u dobi do 14 godina života, u stambenom prostoru koji služi za ob...