Fiskalizirate li račune od 1.7. ili od prije, obavezno prijavite poslovnicu u poreznu

novi krug fiskalizacije



Samo što nije stigao 1. srpnja i s njima još jedan krug fiskalizacije koji sada zahvaća i neke poduzetnike koji nisu bili dužni fiskalizirati račune iako su radili s gotovinskim načinima plaćanja. Još od 1.1. 2017. na snazi je novi Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, no od 1. srpnja na snagu stupaju neke odredbe kao i promjene oko prijave poslovnice.

Podsjetimo se, obaveznik fiskalizacije je: a) fizička osoba obveznik poreza na dohodak po osnovi samostalne djelatnosti prema odredbama zakona kojim se uređuje porez na dohodak i

b) pravna i fizička osoba koja se smatra obveznikom poreza na dobit prema zakonu kojim se uređuje porez na dobit za sve djelatnosti za koje je, prema odredbama posebnih propisa, obveznik izdavanja računa za isporuku dobra ili obavljene usluge.

Međutim, obavezu izdavanja fiskaliziranih računa, onih koji se fiskaliziraju preko certifikata koji izdaje FINA i koji sadrže JIR i ZKI su samo oni poduzetnici koji račune naplaćuju u gotovini (u gotovinu prema zakonu spadaju novčanice, kovanice, čekovi i kartice). No do sada to paušalci (obrti koji se paušalno oporezuju) te slobodna zanimanja i drugi koji su izdavali račune putem uvezane knjige računa, iako su radili s gotovinom, nisu morali izdavati fiskalizirane račune.

Paušalci koji rade s gotovinom postaju obveznici fiskalizacije

Od 1. srpnja i oni su obavezni pronaći program za izdavanje računa koji će im omogućiti fiskalizaciju računa putem naplatnih uređaja. Upravo iz tih razloga Solo je posljednjih mjeseci radio na dvije stvari – prilagodbe servisa paušalcima u maksimalno mogućoj mjeri (Solo sada automatski generira obavezne knjige za paušalce, još jedan razlog zašto je Solo najbolji izbor, plus PO-SD obrazac) te velikoj novosti - mobilna fiskalna blagajna (omogućuje brzo i jednostavno izdavanje računa na terenu).

Ako i ne poslujete s gotovinom, ovo je pravo vrijeme za provjeru imate li sve propisano fiskalizacijom, a osim fiskaliziranja računa to su sljedeće obveze (koje dakle vrijede za sve načine naplate):

Imati interni akt u poslovnici
Imati odluku o blagajničkom maksimumu
Imati oznake računa u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji
Imati istaknutu naljepnicu o obvezi uzimanja računa

Svi moraju dostaviti podatke o poslovnici

Osim što moraju imati Imati naplatni uređaj / blagajnu (Solo), ono što je bitno za nove, ali i dosadašnje izdavatelje fiskaliziranih računa naplaćenih gotovinom:

Dostaviti Poreznoj upravi:
a) podatke o poslovnici / poslovnim prostorima
b) podatke o proizvođaču / održavatelju naplatnog programa

Naime, od 1. srpnja podaci o poslovnom prostoru odnosno poslovnici se više neće prijavljivati kroz programska rješenja za izdavanje računa nego isključivo putem weba ePorezna. Korisnici koji ne koriste ePoreznu mogu osobno odnijeti obrazac koji će za njih unijeti referent porezne. Rok za prijavu je 31. srpnja 2017. i ovo je obavezno za sve koji izdaju fiskalizirane račune. Oni koji naplate vrše putem transakcijskog računa ne trebaju dostavljati podatke o poslovnici.

Kako bismo našim korisnicima olakšali, pripremili smo obrazac ispunjen s podacima o web servisu odnosno proizvođaču i održavatelju i poslovnici koji možete isprintati, popuniti i predati u poreznu. I dalje u postavkama servisa Solo morate unijeti poslovnicu jer iako se ti podaci koriste za fiskalizaciju računa to ne znači da je poslovnica i prijavljena u poreznu te je nužno odnijeti obrazac ili prijaviti prostor putem weba ePorezna.

Sretno s poslovanjem svim novim i dosadašnjim korisnicima servisa Solo!


Vaši komentari

Gost – 10.12.2021, 19:18

Pozdrav, ja pišem i izdajem knjige u vlastitoj nakladi. Sad sam u pregovorima s jednom knjižarom koja bi prodavala moje knjige komisijski, pa me zanima da li ja mogu izdavati račune knjižari , s obzirom da nemam otvoren obrt, niti sam u sustavu Pdv a? Hvala

Gost – 19.12.2023, 16:29

Pokusavam platiti paket pise ime zauzeto i nemogu platiti

Možda će te zanimati i ovi tekstovi na našem blogu

Naplaćujete li zaista onoliko koliko vaš rad vrijedi? Osim želje za unaprjeđenjem svijeta oko sebe i potrebom za samorealizacijom, dio razloga ulaska u poduzetništvo kod malih poduzetnika je - zarada novca. Ideja je u principu ova; raditi toliko da se zaradi dovoljno za uzdržavanje obitelji i uživanje u ž... Besplatna Solo licenca za Iznajmljivače sa srcem Da smo u poslu s nekretninama sigurno bismo se odazvali akciji Iznajmljivači sa srcem. Naime, otvorena je grupa na Facebooku koja spaja iznajmljivače koji imaju volje i mogućnosti nekoga besplatno ugostiti i obitelji s djecom s posebnim potrebama ili... Uveli smo QR kod i novi dizajn A4 računa Nepredvidljiva godina, puna izazova za mnoga poslovanja je skoro iza nas. Kako su teška vremena uvijek prilika za rast i razvoj drago nam je objaviti kako je i Solo doživio veliku nadogradnju. Jedna od novosti koja će mnoge razveseliti je novi dizajn...