Kako otvoriti obrt online bez puno komplikacija

startup

Nedavno je unutar servisa E-građani omogućeno i online otvaranje obrta čime se budućim poduzetnicima štedi vrijeme odlaska u ured i olakšava proces ulaska u svijet biznisa. Znači ako želiš otvoriti obrt putem weba, sada to i možeš, jedino što moraš imati je pristup svome E-građanin sučelju (od nedavno moguće i preko tokena nekih banaka).

Početak za online otvaranje obrta je prijava u NIAS. Na stranici e-Obrt klikneš na Prijava u NIAS te se ulogiraš u E-građanin sustav. Kada si ušao/la u ovaj dio za obrtnike klikneš na Osnivanje novog obrta i dalje pratiš upute sustava.

Sustav će te odmah obavijestiti o uvjetima za otvaranje obrta, a ako si namjerio/la otvoriti paušalni obrt onda su to trenutno zapravo samo dva – uplata pristojbi u iznosu od 250,00 kn i potvrda o korištenju prostora za obavljanje djelatnosti.

Stoga prije nego kreneš s ispunjavanjem prijave najbolje bi bilo da pripremiš potvrdu o uplati pristojbi ili pristup internet bankarstvu te scan izjave o dopuštenju korištenja prostora na računalu kako bi ih mogao/la uploadati kad za to dođe korak.

Osnovni podaci

U prvom koraku upisuješ naziv obrta, puno ime i skraćeno. Puno ime je nešto kao Krotipk, obrt za usluge programiranja, vl. Vlasnik Vlasnikić, a skraćeni naziv Krotipk. Datum promjene je datum kada želiš predati svoj zahtjev, a datum početka obrta je datum s kojim želiš započeti raditi.

Recimo ako je 10.5. datum promjene može biti taj taj, a datum početka rada 15.5. ili 01.06. ili slično, a to je datum od kada se smije raditi i izdavati račune.

Nakon unosa podataka svake kartice potrebno je spremiti podatke klikom na gumb Spremi ako se pridružuju podaci pa kliknuti na gumb Sljedeće kako bi se prešlo na novu karticu.

Obrt Sjedište

U ovom koraku/kartici upisuješ sjedište obrta, odnosno gdje ćeš obavljati obrt. Popunjavaš redom tražene podatke, ulicu, grad, brojeve telefona...

Vlasnik

Ovdje upisuješ svoje ime jer ćeš ti biti vlasnik/vlasnica obrta. U polje Naziv zanimanja nisi obvezan/na ništa upisati ako ne želiš.

Djelatnosti

Sad dolazimo do zanimljivog djela u kojem biraš djelatnosti obrta. Ovdje se najviše vidi prednost popunjavanja prijave online jer više ne moraš tražiti po katalogu djelatnosti i ručno upisivati u formular sve djelatnosti koje želiš dok nervozna referentica čeka i požuruje, nego u miru svoga doma dodaješ sve željene djelatnosti. Pripazi da su to djelatnosti za koje imaš pravo obavljanja odnosno slobodne djelatnosti.

Na primjer, ako ćeš se baviti uslugama programiranja u polje djelatnosti upišeš prog i sustav će ti ponuditi sve djelatnosti s time u nazivu pa izabereš prikladne. Upiši pa spremi i tako ponavljati postupak dok nisi zadovoljan/na sa svim upisanim djelatnostima. U obrtu nema ograničenja na broj djelatnosti sve dok su to slobodne djelatnosti odnosno dok postoje uvjeti za izvršavanje istih.

Poslovođa

Ovaj unos nije obavezan pa se može preskočiti.

Dokumenti

U ovom koraku se unese/uploadaju dokumenti koje smo spominjali na početku. Pronađi dokaz o uplati upravne pristojbe (npr. potvrda iz Internet bankarstva) i dokaz o pravu korištenja prostora (ugovor o zakupu ili vlasnički list ili izjava vlasnika o dopuštenju rada u njegovom prostoru), dodaj dokumente i spremi.

Pregled ispunjenih podataka

Nakon što pregledaš podatke koje si unio/la potrebno je kliknuti na Pošalji. A na kartici Završetak klikni na U redu. I time je tvoje otvaranje obrta završeno. Točnije, predavanje prijave, a sada je ostatak na djelatnicima ureda za otvaranje obrta koji će pregledati prijavu i ako je sve u redu u tvoj inbox E-građanina ćeš primiti Rješenje, Obrtnicu i Pismo obrtniku. Ako nešto od dokumentacije nedostaje, djelatnici će te kontaktirati telefonom.

Nakon što primiš Rješenje i Obrtnicu, čestitamo, postao/la si vlasnik obrta i možeš krenuti raditi i izdavati račune. Još ti samo treba servis za izdavanje računa i tu predlažem da isprobaš naš servis SOLO gdje možeš besplatno izdavati račune i ponude bez dodatne investicije u opremu. Sve što ti je potrebno su računalo i pristup Internetu.

Želimo ti puno uspjeha i puno naplaćenih računa!

P.S. Što još treba napraviti kad dobiješ rješenje pročitaj u prethodnom tekstu Kako otvoriti obrt bez puno komplikacije koji opisuje klasično otvaranje obrta.


VAŽNA NAPOMENA
Tekstovi koje objavljujemo na blogu servisa Solo su strogo informativnog karaktera u cilju pomoći u prvim koracima u poduzetništvo. Sva dodatna i konkretna pitanja te informacije provjerite u Uredu za gospodarstvo, Poreznoj upravi, Zavodima za mirovinsko i zdravstveno jer Solo ne može davati službene odgovore o temama za koje su zadužene navedene institucije. Hvala na razumijevanju.


Vaši komentari

Gost – 06.04.2016, 11:04

2 detalja. Svejedno ćeš izgubit živce i otić na gospodarsku komoru jer njima ovi elektronski zahtjevi su atomska fizika. i opet se vraćaš na isto gubljenje vremena. 2. detalj: 4 djelatnosti maksimalno....i još u nisam našao nikoga tko ima definitivan odgovor na broj djelatnosti koje se mogu registrirati...nitko to ne zna.odgovori su od 3,4,5,8,18,neograničeno.moraju biti vezane djelatnosti.a momku su dali da registrira djelatnosti skipera i grafičke pripreme.e i da, šef i neka referentica u komori u Dubrovniku nemaju nikakav kompjuter na stolu.ni stari 286.nula

Solo – 06.04.2016, 11:29

Bok Gost :) Sve što je napisano je apsolutno provjereno u praksi tako da u Zagrebu ovo definitivno prolazi i stoji. Za druga mjesta nemamo informaciju, vjerujem da može biti zastoja jer ipak ovisi o referentima koji zaprime prijavu..

Gost – 07.04.2016, 08:33

Pozdrav, mene zanima da li je pod izjavu vlasnika da dopušta obavljanje obrta u njegovoj kući/stanu dovoljno uploadati onu izjavu iz članka o klasičnom otvaranju obrta? Ili treba još nešto pored toga? Hvala

Solo – 07.04.2016, 14:22

Dovoljna je klasična izjava, datum, mjesto, ja taj i taj izjavljujem da obrt taj i taj vl. taj i taj imaju pravo koristiti prostor u mom vlasništvu na adresi toj i toj, te potpis.

Gost – 26.04.2016, 22:26

Puno hvala na pomoći! Jedno pitanje...trebam li prilagati skenirani vlasnički list za sjedište obrta u slučaju da za obrt kojeg planiram otvoriti nije potreban poslovni prostor? Znači obrt čija se djelatnost obavlja isključivo na terenu. Hvala

Solo – 29.04.2016, 16:59

Gost, za svaki obrt je potreban prostor, no različiti su uvjeti za taj prostor. Ako imate vlasnički list možete ga priložiti, ako je prostor na vas, ako je na nekog drugog trebati ćete i izjavu te osobe za dopuštenje korištenja prostora. Sretno!

Gost – 29.04.2016, 16:49

Ja sam eto nadobudno pokušao elektronskim putem, nadajući se da ću malo vremena i živaca uštediti.No eto barem u Dubrovniku sam se prevario :D Ali napokon imam sve riješeno, samo čekam od porezne rješenje. Nego imam jedno pitanje: obrt paušalni, dakle ispod 149500 kn prometa godišnje, što pišem na računu koji izdavam: R2 ili R? I dali sam dužan voditi knjigu prometa ovjerenu na Poreznoj ili je dovoljno imati račune izdane preko solo servisa ako su svi virmanski računi, dakle bez gotovine?

Solo – 29.04.2016, 16:54

Gost, drago nam je da si otvorio obrt, sretno! Ako ćeš koristiti Solo za izdavanje računa onda ti više ništa nije potrebno :) Oznake R1, R2 i slilne, iako postoje unutar Sola kao opcija, nisu više obvezne na računima pa se time ne moraš zamarati. Javi nam kako ti se čini servis! Pozdrav!

Gost – 05.05.2016, 15:18

Pozdrav i hvala na članku (člancima). Zaista pomažu! Jedno pitanje - nakon online otvaranja obrta, koja je procedura sa mirovinskim/zdravstvenim? da li je sustav povezan ili je svejedno potrebno hodočastiti u njihove urede? Pouno hvala na odgovoru i definitivno u meni imate korisnika vašeg servisa čim prođem registraciju ;)

Solo – 09.05.2016, 11:34

Gost - potrebno je osobno otići prvo na mirovinsko pa zdravstveno. Mirovinsko je drugi kat za obrtnike, ponijeti obrazac, a ako nešto fali nije problem, imaju gore formulara. Sretno u obrtništvu!

Gost – 12.05.2016, 21:31

Pozdrav svima! Lagano su me prošli trnci kad sam vidjela ovo jer sam prije par dana završila proceduru otvaranja obrta na paušal u Dbku (nekih 10-tak dana šetkanja amo-tamo) i sad čekam potvrdu za početak rada, pa da dokraja dovršim sve. Ali vidim da to u Dbku nažalost ne ide, tako da mi je lakše. Probat ću servis solo.

Gost – 28.05.2016, 22:09

svaka cast na trudu ,napokon prave informacije

Solo – 28.05.2016, 22:10

Gost, hvala, drago nam je da smo pomogli :)

Gost – 29.05.2016, 02:20

Pozdrav, puno hvala na odličnom infou, ovakve informacije je vrlo teško naći u preglednom, a opet detaljom obliku kao u vašim postovima :) Samo jedno pitanje - živim u Zagrebu kao podstanar i otvorio bi paušalni obrt - (dizajn zvuka, klijenti uglavnom EU i SAD) pa me zanima (za slučaj da stanodavac da suglasnost) je li dovoljna samo ona "izjava o korištenju stana bez naknade"? Jer sam na forumima naletio da se spominju raznorazne komplikacije, poput toga da stanodavac treba na poreznu dokazivati da je vlasnik nekretnine + davati suglasnost etc.

Solo – 29.05.2016, 20:57

Izjava o korištenju stana bez naknade će svakako trebati, a moglo bi trebati i još ponešto pošto nije isto prezime, ali to će vam oni za točni slučaj reći, na kraju ovisi od referenta do referenta.

Gost – 29.05.2016, 15:01

Pozdrav, što je s plaćanjem obrtnice (200 kn) ukoliko se obrt registrira online? Što je potrebno napraviti od ostalih koraka iz drugog članka koji objašnjava klasično otvaranje obrta? Zahvaljujem!

Solo – 29.05.2016, 20:56

Trenutno je akcija pa se obrtnica ne plaća, država potiče otvaranje obrta, ne znamo točno do kada traje.

Gost – 02.06.2016, 10:35

Pozdrav! Je li moguće registrirati obrt na adresi prebivališta, premda imam boravište u drugom gradu? Hvala

Solo – 02.06.2016, 11:15

Zakon o obrtu kaže: Ako za obavljanje obrta nije potreban prostor, sjedište obrta je mjesto u kojemu obrtnik ima prebivalište, odnosno boravište.

Gost – 04.06.2016, 10:34

Hvala na odličnom blogu, definitivno ću probati Solo kad uspijem pokrenuti obrt! Znate li možda je li za registraciju obrta online na adresi prebivališta dovoljno uploadati izjavu o suglasnosti i sken vlasničkog lista? Ne treba ovjeravati kod javnog bilježnika?

Solo – 04.06.2016, 10:36

Hvala! Tako je, ne treba ovjera kod JB.

Gost – 04.06.2016, 10:41

To je bilo brzo :) To je dovoljno i za poreznu? Ne treba raditi onaj Ugovor o najmu ni ništa ovjeravati kod JB? Hvala puno još jednom!

Solo – 04.06.2016, 10:51

Za poreznu treba samo Rješenje i obrazac koji ti daju tamo gdje se izjašnjavaš kao paušalac.

Gost – 04.06.2016, 13:03

Provjereno više nije potrebno nositi dokaz o korištenju prostora na poreznu i raditi ugovor o najmu? Jer u brošuri porezne o plaćanju najma stoji da "Ako vlasnik daje svoju nekretninu ili pokretninu drugoj osobi na koristenje bez naknade smatra se da Poreznoj upravi nije prijavio najam ili zakup nekretnine ili pokretnine." Sori na gnjavaži i hvala još jednom! :)

Solo – 05.06.2016, 12:49

Mi u ovom blogu dajemo informacije što paušalac treba napraviti kako bi otvorio obrt, za obaveze najmodavca se vlasnik prostora treba raspitati na poreznoj, no ako daje prostor na korištenje bez najamnine, iz našeg iskustva nije potrebno plaćati porez.

Gost – 07.06.2016, 13:47

Poštovani, treba li stavljati ikakvu tablu ili oznaku na adresu sjedišta paušalnog obrta koji je registriran u stanu? Sve se radi preko interneta, nema primanja klijenata. Hvala

Solo – 07.06.2016, 13:59

Prema zakonu, koliko je nama poznato, oznaka treba biti. Najbolje je da još provjerite. Sretno s poslom!

Gost – 13.06.2016, 19:58

Poštovani,zanima me procedura otvaranja paušalnog obrta na moru uz posao u Zagrebu.Da li se u tom slucaju na moru prijavljuje boravište ili treba promjena prebivalista?

Solo – 13.06.2016, 22:10

Pozdrav, tu ćete informaciju trebati provjeriti u vašem uredu za otvaranje obrta u Zagrebu, ako ćete trebati pomoć s izdavanjem računa, tu smo!

Gost – 12.09.2016, 09:50

Ovo za neplaćanje poreza nije točno. Kako su meni objasnili na poreznoj upravi, ako se u ugovor ne navodi naknada, onda oni procjenjuju tržišnu vrijednost najamnine i obračunavaju porez. Ako npr. napišete da se stan daje u korištenje bez naknade uz podmirivanje troškova režija, onda se na taj trošak režija obračunava porez jer se isti smatra prihodom za najmodavca (budući da on ne mora plaćati režije već to radi najmoprimac)

Gost – 24.10.2016, 12:33

Ako živim s roditeljim i imam stano prebivalište, da li je pdovolna ozjava da na toj adresi prijavim obrt da se oni vlastoručno potpiđi i priložim vlasnički list ili se treba još ovjeriti kod javnog bilježnika

Solo – 24.10.2016, 13:01

Navedeno bi vam trebalo biti dovoljno, LP.

Gost – 24.10.2016, 13:04

Poštovani, molim Vas da li ako živim u općini s posebne državne skrbi trebam plaćati trošak registracije obrta?

Solo – 24.10.2016, 14:17

Nemamo tu informaciju, obratite se u svoju općinu u ured za obrte.

Gost – 26.10.2016, 21:18

Postovanje!!!Imam jedno pitanjce,zaposlen sam u Njemackoj firmi i zainteresiran sam za otvaranje obrta uz posao u Hrvatskoj.Dali je to moguce ostvariti?Radim u Njemackoj ali bih obrt uz posao otvorio u Hrvatskij.Hvala unaprijed?

Solo – 27.10.2016, 11:20

Koliko je nama poznato obrt u RH mogu otvoriti samo oni s adresom u RH, provjerite.

Gost – 11.11.2016, 20:06

Živim u stanu koji se nalazi u zgradi koja je zaštićeni spomenik kulture. Na toj adresi želim otvoriti obrt (grafički dizajn). Moram li plaćati spomeničku rentu?

Solo – 14.11.2016, 10:42

Nemamo tu informaciju, obratite se u svoju općinu u ured za obrte.

Gost – 30.11.2016, 07:13

Pozdrav, zelim otvoriti obrt za odvoz fekalija, jeli to moze ici pod paušalno ili? Hvala

Solo – 30.11.2016, 10:23

Nemamo tu informaciju, pitajte u poreznoj. Hvala.

Gost – 16.12.2016, 12:08

Imam brod za jednodnevne izlete kojim kao obrtnik obavljam djelatnost od 01.05.-30.09. svake godine.Pošto sam ostvario pravo na mirovinu da li mogu sinu ustupiti obrt na naćin da ja ostajem vlasnik.Također me zanima da li mogu iznajmiti sinu brod bez naknade.Unaprijed se zahvaljuje i pozdravlja kap. Jozo

Solo – 16.12.2016, 13:59

Kapetane, najbolje da pitate u svom gospodarskom uredu za obrte jer ne bismo htjeli dati krivu informaciju koja nije iz naše oblasti. Svako dobro!

Gost – 19.01.2017, 14:41

koliki su maksimalni doprinosi za paušalni obrt za zaposlene u najmanjem poreznom razredu?

Gost – 19.01.2017, 19:52

Zanima me da li mogu otvoriti obrt kao redoviti student a da ne izgubim studentska prava?.Citao sam da moze ,ako nisam direktor obrta.A zakoni se mijenjaju ,pa bi pomoc dobro dosla.

Gost – 07.02.2017, 12:09

Ne trebate se truditi otvoriti obrt on-line jer upload dokumenata ne radi. Probao sam .pdf. i .jpg file i jednostavno ne radi....pješćani sat koji se vrti u nedogled

Gost – 08.03.2017, 18:11

Nije istina da ne radi. Sve radi kako treba

Gost – 14.03.2017, 17:51

Pozdrav, mogu i otvorti obrt na adresi na kojoj živim kao podstanar u gradskom stanu?

Gost – 17.03.2017, 10:19

Poštovani, piše da kod online otvaranja pripremim potvrdu o uplati ali gdje mogu naći podatke za uplatu, broj računa te isto koji poziv na broj staviti?

Solo – 17.03.2017, 10:43

Podaci potrebni za plaćanje upravne pristojbe će se prikazati na ekranu u koraku 'Upravna pristojba'.

Gost – 17.04.2017, 12:32

Pozdrav, zanima me (iz iskustva) koliko vremenski traje postupak otvaranja obrta putem E-obrta ukoliko je online obrazac ispravno popunjen te je priložena sva potrebna dokumentacija.

Solo – 17.04.2017, 15:13

Oko dva radna dana.

Gost – 19.04.2017, 16:37

Poštovanje, da li potvrda o korištenju prostora za obavljanje djelatnosti treba biti ovjerena kod javnog bilježnika?

Solo – 19.04.2017, 16:39

U praksi, to je ovisno o referentu koji će vam otvarati obrt.

Gost – 25.05.2017, 18:08

Svaka čast Solo na super blogu. 22.5. sam preko internet aplikacije ispunio zahtjev zaotvaranje obrta a 24.05. stiglo rješenje i obrtnica. Fakat su me iznenadili na brzini. Hvala još jednom

Solo – 29.05.2017, 10:09

Super, sretno s poslom i vidimo se u Solu ;)

Gost – 28.05.2017, 20:03

Poštovani, podnesao sam zahtjev za otvaranje obrta, međutim pod "Dokumenti" sam poslao samo uplatnicu, ali ne i kopiju ugovora o namju, kako da i njega dostavim? Hvala i lp, Siniša

Solo – 29.05.2017, 10:09

Za sve dodatne potrebne dokumente će vam se javiti referent koji će obrađivati vaš zahtjev, nema brige.

Gost – 29.05.2017, 16:50

Pozdrav! Dali ja mogu otvoriti obrt preko interneta ako sam iz Baranje?

Solo – 01.06.2017, 12:06

Možete, da.

Gost – 29.05.2017, 16:51

I kako dobijem obrtnicu? Kojim putem? Hvala na odgovoru. Ivan

Solo – 01.06.2017, 12:05

Dobivate ju na mail. Ako je nešto drugačije, referent će Vas nazvati na kontakt broj.

Gost – 29.05.2017, 23:09

Ako otvaram obrt radi prodaje preko interneta (imao bi skladiste) dali moram imati web stranicu (shop) ili mogu prodavati preko facebooka ako imam svu dokumentaciju? Pozzz

Solo – 01.06.2017, 12:08

Hvala na pitanju, no ono je iz domene poslovnog savjetovanja, a Solo je web servis za izdavanje računa. LP.

Gost – 01.06.2017, 11:59

Dan zanima me ako imam ovrhu dali i dalje mogu otvorit obrt jer moram radit da bi mogla to rijesit , i dali imam kao mlada osoba koja se samozaposljava i prvi put otvaram obrt neke pogodnosti hvala

Solo – 01.06.2017, 12:08

Ove odgovore ćete morati pitati vašeg poreznog referenta, puno sreće s otvaranjem i radom!

Gost – 01.06.2017, 22:08

Treba li mi knjigovođa ako imam paušalni obrt? Da li Solo vodi papire kao i knjigovođa?

Solo – 01.06.2017, 22:49

Za paušalni obrt nije obavezno imati knjigovođu. Solo je web servis za izdavanje računa, ponuda itd, a automatski generira i PO-SD obrazac koji su paušalci dužni predati poreznoj na početku godine.

Gost – 02.06.2017, 20:24

U obrtu ću izdavati račune za virmanska plaćanja i za plaćanja katicom. Da li moram fiskalizirati račune plaćene karticom, s obzirom da kartičarska kuća meni uplaćuje na račun sredstva.

Solo – 10.07.2017, 20:41

Plaćanje karticama se po zakonu RH smatra gotovinskim plaćanjem, stoga je potrebno provesti fiskalizaciju takvih računa.

Gost – 10.07.2017, 15:06

postoji li nešto na što bih posebno trebao obratiti pažnju ako će uplate biti gotovo isključivo devizne iz inozemstva? kako tu uopće vodim račune, preračun u kn na dan dospijeća?

Solo – 10.07.2017, 20:42

O izdavanju računa u inozemstvo smo nešto pisali ovdje, nadamo se da pomaže https://solo.com.hr/blog/izdavanje-racuna-u-inozemstvo/141

Gost – 13.09.2017, 13:36

Ispirke, ali zanima me da li mogu otvoriti obrt online ako se ulogiram na NIOS sa tuđim e-građanin sustavom?

Solo – 14.09.2017, 14:29

Obrt može otvoriti samo onaj građanin koji je ulogiran u NIOS.

Gost – 26.10.2017, 19:41

Pozdrav...mene zanima dali trebam priloziti izjavu za prostor ako mi prostor netreba i ako je adresa kod roditelja...sta moram traziti od njih izjavu da mogu koristiti prostor ili?

Solo – 27.10.2017, 09:39

Pogledajte naše blogove o otvaranju obrta i komentare ispod. Prostor morate imati, a od referenta zavisi je li vam dovoljna izjava ili ovjera kod JB. Sretno.

Gost – 13.11.2017, 01:27

Poštovani,
Ako otvaram obrt putem sustava e-građanin, prethod moram izvršiti uplatu upravne pristojbe za otvaranje obrta. Imate li informaciju da li nadležne službe vraćaju iznos uplaćene upravne pristojbe u slučaju da se željena/ odabrana djelatnost ne smatra (po njihovim internim aktima) samostalnom djelatnošću npr. sudsko vještačenje ili energetski pregledi ili emergetsko certificiranje zgrada. Odnosno da za tu djelatnost ne mogu,iz nekog razloga, otvoriti obrt. Hvala.

Solo – 13.11.2017, 09:57

Nemamo informaciju o povratu novca, ali možete prije otvaranja pitati u Uredu za gospodarstvo, konzultirati https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2007_06_58_1870.html (84.23 Sudske i pravosudne djelatnosti), a za energetsko certificiranje je potrebno imati posebnu dozvolu pa provjerite možete li uopće ju dobiti http://www.mgipu.hr/default.aspx?id=14735 Sretno.

Gost – 21.11.2017, 11:29

Samo da potvrdim da i u ČK funkcionira. Nisam se ni maknuo sa stolice i obrtnica je u pretincu :)

Solo – 21.11.2017, 11:31

Super, sretno s poslom, a za izdavanje računa tu je Solo ;)

Gost – 28.11.2017, 21:11

Postovani,
Koliko dugo se ceka obrtnica nakon izdavanja zahtjeva?

Solo – 29.11.2017, 10:33

Nekoliko dana, ovisi zapravo o tome kad ste stavili datum početka obavljanja obrta, mislimo da im je to redoslijed prioriteta pri rješavanju.

Gost – 14.01.2018, 10:35

Pozdrav Solo, odlicna vam je aplikacija i od nedavno koristim besplatnu verziju. Uskoro cu otvarati obrt i vidim da traze lijecnicko uvjerenje, je li ono obavezno za slobodne obrte? negdje pisu da je negdje da ne treba, a ipak ga traze pri otvaranju :D sto je prekrasno :D

Gost – 22.02.2018, 18:04

Poštovani, ispunila sam prijavu za otvaranje obrta preko e-Obrt ali nigdje nema opcije za odabir paušalnog obrta. U kojem trenutku se to definira?

Hvala i lijep pozdrav!

Solo – 22.02.2018, 18:21

Paušalni obrt je obrt s paušalnim načinom oporezivanja, a način oporezivanja se bira prilikom prijave obrta u Poreznu upravu u roku 8 dana od početka rada.

Gost – 23.02.2018, 08:31

Zahvaljujem na brzom odgovoru!!

Gost – 03.03.2018, 14:17

Pozdrav, pokrenuo sam online postupak za otvaranje obrta ali nisam priložio ovu izjavu o korištenju stana. Naime stan je na suprugu pa sam smatrao da ne treba, a sad vidim po komentarima da sam ipako morao ispuniti izjavu. Sad me zanima, hoće li mi poništiti postupak ili će me obavijestit da sam dužan priložiti nedostajući dokument ili nešto treće. Hvala!!

Solo – 03.03.2018, 15:06

S obzirom na to da nismo baš vidoviti, zaista ne znamo odgovor na Vaše pitanje vezano uz Vaš slučaj. Svakako će vas kontaktirati djelatnici zaduženi za to iz ureda zaduženoga za to pa će Vam reći što i kako još trebate, ako trebate. Ugodan dan!

Gost – 10.03.2018, 08:13

Pozdrav, zanima me ukoliko otvorim obrt, a zaposlen sam kod drugog poslodavca jel postoji nekakav obrazac ili polje u kojem to definiram prilikom otvaranja obrta preko online aplikacije. Hvala

Solo – 10.03.2018, 13:05

Ako ima, onda ćete ga vidjeti prilikom popunjavanja, mislim da nema nego to oni vide preko OIB-a.

Gost – 11.03.2018, 17:08

Hvala, puno. Aplikacija Vam je super. Svakako preporučam ostalima.

LP

Gost – 02.04.2018, 14:33

Pozdrav,htio bi otvoriti paušalni obrt te me zanima dali moram i ako moram prijavit oca kako to ide?
Otac je od 6 mj u penziji pa bi spojili ugodno s korisnim.
LP

Solo – 09.04.2018, 09:41

Otac otvaranjem obrta gubi penziju. Njemu je preporučeno recimo domaća radinost ili sporedno zanimanje, uz paušalno oporezivanje. LP.

Gost – 08.04.2018, 15:31

Pozdrav, dali prilikom dodavanja potvrde o vlasnistvu neloga prostora npr 50% mora li se priloziti suglasnost od drugog vlasnika? Hvala!

Solo – 09.04.2018, 09:40

Nemamo tu informaciju.

Gost – 03.05.2018, 19:49

Poštovani,
Zaposlena sam u državnoj firmi ali bi otvorila paušalni obrt za njegu tijela i radila dodatno poslijepodne.
Zanima me da li se u tom slucaju prijavljuje klasičan paušalni obrt ili kućna radinost ili sporedno zanimanje.
I kako onda ide s placanjem mirovinskog i zdravstvenog koji već placam u firmi.
Lp

Solo – 03.05.2018, 20:47

Imate dosta informacija ovdje: https://solo.com.hr/blog/sada-je-pravo-vrijeme-za-otvaranje-pausalnog-obrta/146

Gost – 27.06.2018, 10:29

Pozdrav, želim otvoriti paušalni obrt, ali mi je trenutno račun pod ovrhom. Da li to onemogučava otvaranje obrta?

Solo – 27.06.2018, 10:57

Nemamo tu informaciju, pitajte u poreznoj. Hvala.

Gost – 20.08.2018, 13:43

Poštovani,

je li moguće online poslovati (primati uplate i isplaćivati) s poslovnim i privatnim subjektima u inozemstvu (konkretno SAD i Kina) preko paušalnog obrta (djelatnost e-commerce)?

Hvala i srdačan pozdrav

Solo – 20.08.2018, 14:11

Da, moguće je.

Gost – 20.08.2018, 19:32

Postovani, zanima me u koliko i da li uopće se kosi otvaranje vlastitog obrta s ugovorom o radu na neodređeno kod poslodavca, dakle, zaposlen sam, čak ako je slična strukovna branša obrta i posla?

Solo – 20.08.2018, 21:52

Možete slobodno otvoriti obrt ako vaš poslodavac nema primjedbu da radite isto/slično izvan firme te ne možete fakturirati toj firmi u kojoj radite za poslove koje obavljate u firmi. Ovo je mišljenje informativnog karaktera te provjerite svakako u Zakonu ili s poslovnim savjetnikom. Ako otvorite obrt, tu smo za pomoć oko izdavanja računa kroz servis Solo. Lp.

Gost – 21.08.2018, 19:58

Postovani,
Zanima me jos jedno..otvaranje obrta, dok ste na porodiljnom dopustu kod drugog poslodavca?

Solo – 21.08.2018, 21:02

To nije dozvoljeno.

Gost – 21.08.2018, 22:00

Postovani,
Koliko je povezana djelatnost obrta kojeg registriram, s obzirom na zavrseni strucni studij..odnosno, je li moguce otvoriti skroz drugu djelatnost preko obrta, nevezanu za struku?

Solo – 21.08.2018, 22:13

Da, moguće je, ako je slobodna djelatnost. Pitajte u Uredu za gospodarstvo.

Gost – 23.08.2018, 11:50

Postovani,
Je li moguce aplicirati z apoticaje grada zagreba do 30 000kn za paušalni obrt, ako smo stalno zaposleni, a želimo otvoriti vlastiti obrt sa strane?

Solo – 23.08.2018, 14:03

S obzirom na to da je ovo Solo, web servis za izdavanje računa, na Vaše pitanje nemamo odgovor. LP.

Gost – 10.10.2018, 08:27

Odradio sve online , uredno dobio obrtnicu za 9 dana . Hvala na korisnim savjetima !

Gost – 02.04.2019, 14:56

Poštovani,
ja sam jedna od onih koji ne žele ići u strane zemlje i tamo tražiti sreću... iako sam godinama nezaposlena a sada s ovim mojim godinama ne sanjam da ću se ikad više i zaposliti (47 godina)... da dalje ne dužim sada konkretno pitanje... imam sve moguće i nemoguće položene tečajeve graf. i web dizajner, njegovateljica starijih i nemoćnih osoba, slastičar... ovako... htjela bih na moru u sezoni peći i prodavati kolače (tu imam iskustvaaaaa i zbilja sam dobra u tome... otac mi bio pekar pa sam odmalena okružena tom djelatnošću... na moru imam i kuću gdje bih to mogla raditi i sav mogući prostor .... moje pitanje ... KAKO TO LEGALNO IZVESTI pošto sam zvanično godinama nezaposlena

Solo – 02.04.2019, 15:08

Napravite poslovni plan, prijavite se na Zavod za zapošljavanje i odmah nakon jednoga dana možete aplicirati na poticaje za samozapošljavanje. Otvorite obrt uz paušalno oporezivanje i radite u svom prostoru. Kolače pecite i prodajite na svojoj lokaciji, a možete ih prodavati i na lokacijama turistički atraktivnima npr. štandovi ili dogovoriti suradnju sa subjektima u vašem mjestu (kafići, dućani..). Online možete prodavati besplatno preko servisa www.jedi.hr. Kad se malo uhodate, pozovite i nas na kolače. Sretno!

Gost – 08.05.2019, 14:34

Lp zanima me koliko se dugo čeka obrtnica kad se otvara preko e građanina

Solo – 08.05.2019, 20:52

Uglavnom nekoliko dana, ovisi o mjestu stanovanja. Ako nakon dva dana ne primite, pošaljete im mail upit o statusu i onda vam odjednom sve riješe vrlo brzo ;)

Gost – 03.02.2020, 11:17

Podrav, zanima me koji je najraniji datum početka rada koji se smije unijeti na formi, smije li se tipa staviti odmah na isti dan ili dan nakon "Datuma promjene"? Ako se stavi odmah na isti dan ili dan nakon datuma promjene, smijem li odmah i započeti s radom na taj unijeti datum, makar do njega još ne bila riješena prijava? Možda je važna informacija da bi prvo sjedanje sredstava na račun obrta ipak bilo tek kasnije.

Gost – 28.07.2020, 14:37

Mislim da je novi link za e-obrt https://e-obrt.gov.hr/ pa izmjenite gore u linku.

Gost – 23.09.2020, 12:56

Postovani,
Zanima me da li je moguce preko sustava e-obrtnik otvoriti i dopunsku djelatnost kod umirovljenika? Hvala

Gost – 01.10.2020, 17:18

Poštovani, zanima me da li je dovoljna samo suglasnost vlasnika (roditelja) za obavljanje djelatnosti programiranja? Mislim da vlasnički list čak i ne postoji, a stanovi svakako nisu etažirani

Gost – 14.02.2021, 15:01

DA KOJA GOD APLIKACIJA DA JE DA SVE BUDE WI-FI BESPLATNO I KOLIKO GOD DA JE NA EKRANU POREDJANO DA UVEK IMA DODATKA I JOŠ MESTA BESPLATNO ZA SLEDEĆE APLIKACIJE POZDRAV PUNO

Gost – 06.04.2021, 19:37

Pozdrav. Zanima me dali mogu otvoriti sjedište paušalnog obrta na adresi gdje živim, a da obavljanje istoga bude na drugoj adresi ( koja bi bila u zakupu) ?

Gost – 30.05.2021, 11:43

Postovani, da li je moguce kako smo u EU imati poslovni racun obrta u banci neke druge zemlje clanice?

Gost – 31.08.2021, 22:33

Pozdrav,

O nacinu oporezivanja i prijavi obrta poreznoj upravi ste rekli da se mora odraditi unutar 8 dana od pocetka rada obrta (prijava poreznoj upravi).

Moze li se prijava poreznoj upravi isto odraditi online ili je potrebno fizicki ici u ured porezne uprave?

Hvala

Gost – 12.10.2021, 14:18

Poštovani,
ako imam stan (i vlasnički list) koji se iznajmljuje - da li mogu na toj adresi registrirati obrt, tj. priložiti taj vlasnički list?

I drugo pitanje: je li nešto drugačije ako se prijavljuje obrt uz već postojeći posao? Trebam li sama označiti u koju poreznu kategoriju pripadam?
Hvala unaprijed na odgovorima

Gost – 16.12.2021, 12:17

Pozdrav!
Imate li primjer izjave najmodavca za korištenje poslovnog prostora?
Smijem li početi s radom u obrtu ukoliko sam još uvijek zaposlena u drugoj firmi ?

Gost – 18.12.2023, 09:45

Pozdrav, moram i na mirovinsko ako sam uz otvaranje obrta zaposlena u drugoj firmi? I u kojem trenutku se bira da otvorim pausalni obrt? Hvala. Lp

Gost – 16.01.2024, 16:03

Pozdrav,
U slučaju da postoje dva suvlasnika prostora, trebaju li u izjavi o slobodnom korištenju prostora biti dva potpisa ili je dovoljan potpis samo onog suvlasnika u čijem bi se prostoru obavljala djelatnost? Da napomenem još da taj drugi suvlasnik živi i radi izvan RH. Unaprijed hvala.

Možda će te zanimati i ovi tekstovi na našem blogu

Kome trebaju, a kome ne trebaju e-računi Jednostavno govoreći e-račun je račun koji se šalje preko nekog od servisa koji izrađuju račun sa svim elementima e-računa te ga na određeni način distribuiraju. Na tržištu postoji nekoliko servisa koji šalju e-račune (jedan od njih je i FINA), a cijel... Sada je pravo vrijeme za otvaranje paušalnog obrta Došlo je vrijeme kada je zaista dobro biti paušalac. Kako je paušalni oblik obrta najpovoljniji i najjednostavniji način poslovanja smo komunicirali već godinama, najviše u našim postovima Kako otvoriti obrt bez puno komplikacije i Kako otvoriti obrt o... Solo poklanja besplatni paket za nonprofit organizacije Prosinac je tradicionalno vrijeme kada analiziramo godinu iza nas i zahvaljujemo na svemu što smo ostvarili u proteklih 365 dana. To je vrijeme darivanja i dijeljenje dobroga te širenja pozitivne energije. Kako bismo ovaj duh s jednokratnoga proširili...